Nykyn yhteenveto MM-karsinnasta: Antina muutakin kuin kisapaikka

Päävalmentaja Petteri Nykky veti Tallinnan MM-karsintaviikon päätteeksi yhteen matkan antia.

Suomen salibandymaajoukkueen päävalmentaja Petteri Nykky veti Tallinnan MM-karsintaturnauksen päätteeksi hiukan yhteen rupeaman antia. Suomi jatkaa Prahan joulukuun MM-kisoihin puhtaalla pelillä lyötyään kaikki viisi vastustajaansa Puolan, Liechtensteinin, Hollannin, Belgian ja Viron maalieron oltua 111-3.

– Ykkösasia tietysti oli päästä kisoihin ja se saavutettiin. Ensin ne pelit piti kuitenkin pelata, Petteri Nykky tiivisti tehtävän.
– Meillä oli lisäksi joka peliin oma teema, joissa onnistuttiinkin. Esimerkiksi Liechtensteinia vastaan haluttiin paljon vetoja, jottei jäädä vain pyörittelemään palloa, ja niitä saatiinkin, vaikka vetojen laatu samalla kärsikin. Sitten oli jossain pelissä vauhdikkaampia sisäänmenoja ja murtautumisia ja jossain pelissä taas jotain muuta. Hyvin pojat teemoja toteuttivat, ja ennen kaikkea olen tyytyväinen, että raikkaus ja tekemisen meininki jatkuivat vielä päätöspelissä Viroa vastaan, vaikka minimitavoite olikin jo saavutettu.

Nuoret ottivat vastuuta, vielä nuoremmat saivat oppia ja haasteen

Suomi haki lopputurnauspaikan osittain nuorennetulla ryhmällä, kun Mika Kohosen ja Juha Kivilehdon tapaiset nimet antoivat vuoron usealle ensikertalaiselle.
– Otettiin mukaan vähän nuorempia kavereita ja katsottiin, missä he menevät. Toivottavasti saivat tästä sen verran virtaa, että rupeavat tekemään vieläkin paremmin sitä omaa arkeaan seurajoukkueissa ja tavoittelemaan paikkaa jollain aikavälillä uudelleen mukaan, Nykky tarjosi haastetta.
–  Nuoremman kaartin jo kokeneemmat pelaajat kantoivat nyt vastuuta, ja tästä syntyi hyvin joukkue, joka otti hienosti uudet nuoret pelaajat mukaan ja jossa oli hyvä tekeminen. Ainahan samalla katsotaan jo tulevaisuuteen, ja samalla näissäkin peleissä uudet jo näkivät, että on vähän eroa laatutasossa, jota vaaditaan. Kun päättyivät 111-3 ja vastustajista Viro on rankingissa maailman kahdeksas ja muut sitä heikompia, nämä pelit eivät tietysti antaneet ihan koko kuvaa siitä, millaista on, kun ruvetaan pelaamaan ihan kärkimaita vastaan. Varmasti kuitenkin hyvää kokemusta monelle pelaajalle. Me pelaamme seuraavaksi keväällä EFT:ssä, ja saatiin taas uutta tietoa oikeiden pelaajien löytämiseksi sinne ja samalla pieniä pohdintoja kesäleiritykseen. Näihin asioihin saatiin montakin vastausta.

MM-karsinta palvelee pienempiä maita, kärkeä ei niinkään

Kysymystä nykymuotoisen MM-karsinnan mielekkyydestä ei voi välttää, kun lajin kärkimaat varmistivat lopputurnauspaikkansa nöyryyttävin numeroin.
– Riippuu, mistä näkövinkkelistä asiaa katsoo. Eiväthän nämä välttämättä meitä tai Ruotsia tai Sveitsiä tai Tshekkiä palvele mutta pienempiä maita kyllä. Muutama valmentaja siellä sanoi olevansa tosi kiitollinen, että pääsivät pelaamaan meitä vastaan ja näkemään, missä maailman kärki menee. Ei varmaan kukaan ollut budjetoinut peleistä meitä vastaan pisteitä, mutta ainakin pääsivät kokeilemaan, missä ovat menossa. Täällä saatiin uusia tuttavuuksia, jotka ovat mahdollisesti tulossa myöhemmin Suomeen tutustumaan, miten me teemme asioita seura- ja liittotasolla, että saisivat meitä kiinni, Nykky vinkkasi.
– Kun systeemi on tämä, MM-pelit pitää ansaita. Sitten 2020 meidän ei isäntämaana tarvitse karsia, ja saattaa olla, että siitä eteenpäin järjestelmä jo muuttuu.

Selvät pelit paikka hioa hyökkäyspeliä

Päävalmentajan silmin oli varmojen voittojen viikkokin mahdollisuus viedä omaa peliä eteenpäin.
– Näissä saa teemoittaa pelejä ja hioa joukkueen yhteistä tekemistä, ja kolme reeniäkin saatiin tuohon vedettyä, vaikka toki turnauksen ehdoilla. Kun vastustajat eivät ole niin kovia, saadaan opeteltua erilaisia asioita kuten hyökkäyspään hyökkäyspelaamista, joka on aika haastavaa, kun neliöt vähenevät kentästä ja alkaa olla enemmän ukkoa pienemmässä tilassa. Siinä on aina omat haasteensa ja vaikka täällä ei ollut kovimmat vastustajat, auttaa toivottavasti tulevia koviakin vastustajia vastaan, että on täällä hinkattu hyökkäyspään hyökkäämistä.  Siihen nähden olen tyytyväinen siihen, miten jätkät ottivat vastuuta, Nykky kiitti.
Päätöspelissä Viroa vastaan oli etenkin avauserässä aineksia jopa tasaiseen vääntöön.
– Eesti tuli hyvin pelin alkuun mutta meni niin aikaisin kahteen kentälliseen, että hyytyi vauhdissa, kun me menimme koko ajan kolmella. Kun heilläkin oli jo MM-paikka varmistettuna Puola-pelissä, olisin toivonut, että olisivat tulleet leveällä rintamalla ja haastaneet.

Eroselle, Pylsylle ja maalivahdeille pieni erityismaininta

Päävalmentaja Nykystä paistoi selvästi läpi tyytyväisyys koko ryhmän MM-karsintapanokseen joukkueena, mutta perään on aina kysyttävä erikseen, ilahduttiko jonkun esitys erityisesti.
– No ehkä Atte Eronen nousee ensin mieleen. Vaikka seurajoukkueessa toki olen kaveria katsellut, aika hyvin laittoi painavia kovia maasyöttöjä ja pelasi järkevää peliä. Ei juuri tee virheitä ja laittaa kuulaa liikkeelle ja iskee sopivasti vetoja, kuten toki osasin odottaakin. Sitten jos pirteyttä katsoo, niin Joonas Pylsy toi koko ajan joukkueeseen valtavan määrän energiaa. Molemmat veskarit pelasivat myös hyvin. Vaikkei tietysti vetoja paljon tullutkaan, niin rauhallinen tekeminen maalin suulla ilman höntyilyä on aina pelaajille luottamusta herättävää. Koko ryhmä kyllä esiintyi ryhdikkäästi, ja uusia maalintekijöitä Suomi-paitaan  saatiin myös. Aina hyvä, kun onnistumisia tulee leveältä rintamalta, Nykky muistutti.

nykky2.jpg

Teksti ja kuvat: Mika Hilska

Jaa artikkeli