Nykky: "Uuden projektin ensimmäinen vaihe alkaa tästä"

Suomen salibandymaajoukkue kohtaa 8. syyskuuta Energia Areenalla Vantaalla Ruotsin, ja joukkueiden toinen mittelö on ohjelmassa 10.9. Falunissa. Suomen päävalmentajaksi palannut Petteri Nykky on ehtinyt johtaa ryhmää jo huhtikuun neljän maan turnauksessa Turussa ja heinäkuun World Games -kisoissa Puolassa, mutta nyt alkaa varsinainen valmistautuminen vuoden 2018 Tshekin MM-turnaukseen.

– Uuden projektin ensimmäinen vaihe alkaa tästä, Suomen maailmanmestariksi 2008 ja 2010 luotsannut Petteri Nykky hahmottelee.
– Aikaisemmat tapahtumat olivat kuitenkin vielä pitkälti valmistautumista World Gamesiin ja toiminta tapahtui sen mukaisissa raameissa.
Wroclawin World Games -turnauksessa pelattiin normaalia pienemmällä pelaajaryhmällä ja lyhyemmällä peliajalla, joten valmistavat leiritkin oli sovitettu sen mukaisiksi.
Tuloksellisesti World Games oli hallitsevalle maailmanmestarille Suomelle pettymys, sillä ainoa tappio tuli välierässä Sveitsiä vastaan, ja joukkueemme palasi lopulta kotimaahan pronssimitalistina.
– World Games ei ollut meiltä huono, mutta yksi hutipeli väärään paikkaan riitti siihen, että pelattiin eri mitalista kuin oli tarkoitus. Opetus meille oli se, että saavutettu menestys on aina jo takana päin ja uudet saavutukset pitää pohjustaa ja ansaita joka kerta uudelleen, Nykky miettii.

Kolme ensikertalaista

Suomen kokoonpanossa Ruotsi-otteluissa on kolme mielenkiintoista debytanttia, kun Westend Indiansin Aaro Astala ja Valtteri Kainulainen sekä Indiansista alkavaksi kaudeksi EräViikinkeihin palannut kahden vuoden takainen nuorten maailmanmestari Miska Mäkinen saavat näyttöpaikan.
– Nyt ollaan projektissa sellaisessa kohdassa, että on hyvä mahdollisuus kokeilla uusia kavereita, jotka ovat olleet siinä kynnyksellä tyrkyllä mukaan. Haluamme nähdä, millainen heidän meininkinsä on kun puetaan miesten maajoukkuepaita ylle. Monella maajoukkue-ehdokkaalla on projektissa omia fyysisiä ja pelillisiä tavoitteitaan, ja tässä on myös uusilla pelaajilla tilaisuus työntää jalkaansa oven väliin, päävalmentaja vinkkaa.

Peter Kotilainen ansaitusti huilivuorossa

Wroclawin World Games -turnauksessa Suomea edustaneista 14 pelaajasta puuttuvat listalta nyt maalivahti Santtu Strandberg sekä Jussi Piha ja joulukuussa MM-kisojen arvokkaimpana pelaajana palkittu Peter Kotilainen.
– Kotilaisella on ollut selkä semmoisessa kunnossa, että Puolassa hän pystyi pelaamaan kaksi peliä piikillä ja yhdessä ei ollenkaan eikä hän pelannut myöskään taannoisessa Happeen ja Classicin harjoitusottelussa. Hän saa nyt rauhassa tilaisuuden laittaa selkänsä ja arkensa kuntoon, Petteri Nykky taustoittaa kuuman nimen puuttumista.
– Lisäksi Jani Kukkola ilmoitti, ettei ole nyt käytettävissä, koska ei katso olevansa vielä siellaisessa kunnossa kuin maajoukkuepelit vaativat, joten kutsuimme vielä hänen tilalleen Miko Kailialan.

Katso tästä Suomen kokoonpano

Suomen teemana murtautuminen

Joulukuun MM-finaalissa Riiassa Suomi nousi Ruotsia vastaan kahden maalin tappioasemasta rinnalle ja taisteli pokaalin itselleen vakuuttavasti rangaistuslaukauskisassa. Sen jälkeen maat ovat kohdanneet vain kerran: Huhtikuussa Turussa Ruotsi jätti 3-0-voitollaan Suomen nollille ensi kertaa sitten vuoden 2000.
-Kova on Ruotsin ryhmä, se on nähty, Petteri Nykky naulaa lähtökohdat hegemoniakamppailun uusimpaan mittelöön.
– Kaveri on joissain asioissa edellä ja me joissain, mutta viimeksi se ei riittänyt. Nyt lähdetään katsomaan, mitkä ovat ne temput, jotka pitää tehdä paremmin, jotta ollaan sitten arvokisoissa edellä. Tämä tapahtuma on meille hyvä kokoontumisajo ennen sarjakauden alkua, ja päästään hakemaan asetelmia jatkoon.
Huhtikuisen nollapelinsä jatkoksi Ruotsi lähestyi Puolan World Gamesissa uuden päävalmentajansa Mikael Hillin johdolla peliä aikaisempaa enemmän oman maalin varjelun kautta. Se näkyy myös Suomen joukkueen teemoissa tuleviin otteluihin.
– Teemana tulee meillä olemaan murtautuminen, Petteri Nykky paljastaa.
– Ruotsi on vetänyt omassa päässään pakan kiinni eikä olla pystytty kunnolla murtautumaan pallon kanssa maalintekoalueelle. Nyt sitä haetaan, ja samalla totta kai myös omaa tiivistä puolustuspeliä. Sekään ei ole ollut vielä riittävällä tasolla.

36261973425_18a48e21f6_z.jpg

Jaa artikkeli