Salibandyn nuorin maajoukkue jatkossa U17

Muutoksella haetaan yhtenäistä linjaa muiden maiden kanssa ja  toiminnan sujuvampaa kytköstä seuraavaan ikäluokkamaajoukkueeseen.

Liiton hallitus  hyväksyi viime viikolla huippu-urheilusektorin esityksen pohjalta poikien ja tyttöjen U16-maajoukkuetoiminnan muuttamisen jatkossa U17-toiminnaksi.

Huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala näkee taustalla useampiakin tulokulmia.

– Yhtäältä tarkoitus on synkronoida Suomen ikäluokat paremmin kansainväliseen kilpailutoimintaan. Muun muassa Sveitsi ja Tshekki ovat jo tehneet päätöksensä U17-maajoukkueiden perustamisesta. Toisekseen voimme jatkossa viedä vuoden pidempää isompaa pelaajamäärää toiminnassamme ja kolmanneksi U17-ikäluokka nivoutuu paremmin U19-maajoukkuetoimintaan. Muutos on myös linjassa poikien U15-ikäluokan SM-arvon poistamisen kanssa, hän listaa.

Rantalan mukaan näkyvissä ei ole signaaleja, että jatkossa muilla mailla olisi U16-maajoukkuetoimintaa.

– Selkeyden ja kansainvälisen toiminnan tukemiseksi järkevintä on, että Suomi kulkee muiden johtavien salibandymaiden kanssa samoilla linjoilla maajoukkueikäluokkien kanssa. Ruotsissa harkitaan U17-toiminnan aloittamista.

Nykyisessä mallissa U16-maajoukkueen jälkeen pelaajat jäävät liian pitkäksi aikaan pois maajoukkuetoiminnasta, sillä seuraava ikäluokkajoukkue (U19) valitsee pelaajat U19- ja U18-ikäluokista.

– Urheilijan näkökulmasta tämä ei ole progressiivista ja kehittyvää toimintaa. Olemme pyrkineet paikkaamaan tilannetta pitämällä syksyn U16-maajoukkueleirin yhteydessä pientä U17-ikäluokan niin sanottua haastajajoukkuetta U16-joukkueelle, Rantala painottaa ja jatkaa:

– Jatkossa voimme luopua haastajajoukkueesta ja leirittää isompia ryhmiä U17-ikäluokassa, jotta mahdollisimman moni lahjakas nuori saa kosketuksen maajoukkuetoimintaan. Nuorilla pelaajilla on urallaan monta mutkaa ja kuoppaa matkallaan aikuispelaajaksi, joten meidän tulisi huolehtia riittävän suurien pelaajamäärien viemisestä eteenpäin toiminnassamme.

– Haluan myös korostaa ikäluokkatoiminnassa tavoitettamme kasvattaa F-liigaan entistä parempia ja laadukkaampia pelaajia, eikä vain tavoitella 20 huippupelaajaa aikuismaajoukkueeseen. Koen myös arvojemme mukaiseksi toiminnaksi välttää liian aikaista pelaajaryhmien pienentämistä nuorten maajoukkuetoiminnassa.

Marraskuussa hyväksytyssä poikien sarjajärjestelmän muutoksessa poistui P15-sarjan SM-arvo. Muutoksen tarkoituksena on ohjata toimintaa siten, että ns. kovan kilpailemisen aloittaminen seuratoiminnassa siirtyisi vuotta myöhemmäksi.

– U16-ikäluokkaan oleellisesti kuuluvan lajiliiton pisteytyksen toisen asteen opintoja varten hoidamme tammikuussa järjestettävän pelitapahtuman jälkeen, jossa U17-valmentajat näkevät ikäluokan parhaat pelaajat vielä yhdessä. Pelitapahtumiin olemme kutsumassa poikiin noin 100 pelaajaa ja tyttöihin noin 50 pelaajaa, Rantala valottaa.

Huippu-urheilusektori järjestää keväällä ikäluokan muutoksesta verkkopalaverit ikäluokan valmentajille, valmennuspäälliköille ja akatemiavalmentajille ja oman tilaisuutensa ikäluokan pelaajille sekä heidän vanhemmilleen.

Kuva: Tommi Palonen (kesän 2020 U16-poikien maajoukkueleiriltä)

Muokattu klo 11.29. Uutiseen lisätty kappale loppuun.

Jaa artikkeli