Neljännesvuosisadan SPV jatkaa juhlien jälkeen hyväksi havaituilla arvoilla – ”Viime kevät oli jackpot”

SPV juhlii illan Westend Indians -ottelussa 25 vuoden taivaltaan, ja nyt pääsee ääneen seuran tulisielu Tommy Koponen.

Salibandyliigan vuosi 2019 ei ole vielä päättynyt. SPV järjestää 29. joulukuuta perinteisen välipäivien tapahtumaottelunsa, johon tulee vieraaksi kotimaan kierroksella oleva Westend Indians.

Ottelun teemana on seinäjokelaisseuran päättyvä 25-vuotisjuhlakausi. Toimitusjohtaja ja päävalmentaja Tommy Koponen kertoo, että lisäksi tilaisuudessa lanseerataan mielenkiintoinen yhteistyöhanke, joka näkyy varmasti kaukalossakin vuoden 2020 ensimmäisissä otteluissa. Tästä tiedotetaan tarkemmin suurelle yleisölle vasta ottelussa.

– Synttäriteeman osana kutsumme kaikki SPV:n miesten ja naisten edustusjoukkueissa pelanneet pelaajat paikalle. Heille järjestetään ohjelmaa. Nostamme esiin meillä pitkän uran tehneitä lopettaneita pelaajia. Pääjuttu on se, että olemme jo 25-vuotiata ja on syntynyt mahtavasti seurakulttuuria, Koponen sanoi.

– Olemme todella kiitollisia ja ylpeitä kaikista heistä, jotka ovat vuosien saatossa olleet tekemässä tätä mahdolliseksi.

Vanhat seuralegendat pääsevät Koposen mukaan muun muassa näyttämään nykyvirettään rankkarikisassa, jossa myös maalivahdit ovat seuran entisiä pelaajia. Normaalisti Seinäjoen Urheilutalolla kotiottelunsa pelaava joukkue vie tapahtuman viime vuoden tapaan Areenalle, jonne mahtuu enemmän väkeä.

– Vuosi sitten teimme uuden runkosarjan katsojaennätyksemme, 1818 oli silloin. Paikallislehti Ilkka, josta tulee vuoden vaihteen jälkeen Ilkka-Pohjalainen, on mukana arpomalla lippuja ja markknoinnissa. Siitä on lähdetty, että katsomokapasiteetti riittää uuden ennätyksen tekemiseen, Koponen sanoi.

Areenalle mahtuisi helposti ennätykselliset 2000 katsojaa, kun Urheilutalolle 1500 silmäparia vaatii hieman ahtamista. Koponen sanoo, että perinteinen välipäivien ottelu on Pohjanmaalla sen verran suosittu, että Areenalla pelaamisesta oli helppo tehdä päätös.

Yleisön kiinnostus on varma merkki siitä, että Peli-Veljet on tehnyt asioita oikein. Miesten edustusjoukkueen pelitapa on monta kertaa todettu viihdyttäväksi, koska se tuottaa paljon maalipaikkoja, usein molemmissa päissä.

Myös menestystä on tullut. Miehet saivat keväällä pronssia, A-pojat hopeaa, B-pojat SM-kultaa ja C-ikäisetkin vielä pronssit.

– Kevät oli synttärivuotta ajatellen aivan jackpot meidän näkökulmastamme. Junnumitaleita ylipäätään oli seurassa aiemmin kaksi eli yksi A-poikien hopea ja yksi B-poikien pronssi. Nyt tuli kerralla yli tuplamäärä, Koponen sanoi tyytyväisenä.

Miesten liigajoukkueen kevättä hän kutsuu värikkääksi. Välieräsarja TPS:ää vastaan päättyi lopulta tappioon, mutta murskavoitto Oilersista pronssiottelussa toi mitalit muistoksi. Pelitavastaan joukkue ei edelleenkään tinkinyt.

Koponen korostikin jälleen, että seura saa yhteistyökumppaneilta ja kannattajilta toistuvasti palautetta, joka viesti kärjistetysti, ettei voittamisellakaan ole niin väliä, kunhan pelitapa on jatkossakin yhtä viihdyttävä.

Edustusjoukkueen päävalmentajana Koposella on myös kaikki syy uskoa, ettei pelitapa ole voittamisen esteenä. Seura vannoo aktiivisuuden ja urheilullisuuden nimiin kaikissa joukkueissaan.

– Menestys vaatii koko Pohjanmaan yhteen hiileen puhaltamista. Kaikissa joukkueissa oli pelaajia paitsi Seinäjoelta, niin myös Vaasasta, Nurmosta ja Kokkolastakin. Aines koostuu isommalta alueelta, jos halutaan valtakunnan sarjoissa menestyä, Koponen huomautti.

48930666248_b4f9ac33b2_o.jpg

Jotta pelaajia saataisiin Seinäjoelle isommalta alueelta, pitää taustojen ja puitteiden olla kunnossa. SPV tarjoaa pelajilleen mielelään jatkuvuutta, mikä mahdollistaa pitkäjänteisen työn kaikille osapuolille. Jukka-Pekka Pelto-Arvolle tänä vuonna sorvattu seitsenvuotinen sopimus on hyvä esimerkki tästä.

– On syitä, miksi niin pitkä sopimus tehtiin juuri Pelto-Arvon kanssa. Ensimmäinen on se, että haluamme näyttää pitävämme pelaajista hyvää huolta ja sitouttaa heitä. Toiseksi hän on urheilullisuuden perikuva ja suhtautuu viimeisen päälle ammattimaisesti urheiluun. Kaiken lisäksi hän on vielä ihmisenä todella luotettava, Koponen sanoi komeat 25 maalia tällä kaudella tehneestä hyökkääjästä.

Muutaman muun SPV-pelaajan tapaan Pelto-Arvo on apuna seuran taustoilla. Tärkein työtehtävä on silti ja luonnollisesti kaukalossa. Tavoitteet ovat kevättä ajatellen korkealla, vaikka Classicin takana Salibandyliiga on huipputasainen.

– Runkosarjan toinen ratkaisee täysin sijat kahdesta kahdeksaan tai jopa yhdeksään, kun LASB on piristynyt. Se tekee tuosta yleisön kannalta mielenkiintoista. Tässä on vain pelattava ensin niitä pelejä, eikä miettiä sitä, että alkaisi jo pleijareita varten käymään asioita, Koponen mietti.

Hän lähestyy SPV:n menestystavoitteita ja tulevaa kevättä kertaamalla Salibandyliigan lähihistoriaa.

– Ekassa superfinaalissa oli ErVi ja sitten oli Happee. Viime keväänä finaalisarjassa oli TPS, joka saavutti samalla ekan mitalinsa. Mielestäni on hyvä juttu lajin kannalta, että on sopivasti ennustamatonta, Koponen sanoi.

– Kun me muut osattaisiin tehdä asiat paremmin, niin Classic ei olisi niin paljon edellä. Se olisi vielä parempi juttu. Siinä ei auta syyttää heitä, vaan tehdä oma juttu paremmin.

SPV on Koposen mukaan nyt siinä pisteessä kuin etukäteen ajateltiinkin. Työtä on vielä paljon, jotta mitaleista päästäisiin taas pelaamaan.

– Onneksi ollaan vasta puolivälissä. On vielä paljon asioita, jotka pitää saada parempaan kuosiin. Siihen tarvitaan metrejä ja aikaa. Osa asioista taas on toiminut jo aika kivastikin, Koponen perkasi syyskautta.

Koko seuran mittakaavassa samanlaista jättipottia ei ole tuloillaan vuonna 2020. A-pojat jäivät toki joulutauolle sarjajohdossa, mutta B- ja C-ikäiset karsiutuivat täpärästi SM-sarjoista. Kaikki ikäluokat pelaavat silti valtakunnallisissa sarjoissa.

– A:lla on erittäin hyvät mahdollisuudet menestyä. B:n runko jatko, ja ikäjakauma on sillä tavalla painottunut, että suurin osa pelaajista on 2000 ja 2001 syntyneitä. He voivat siis pelata A:ssa vielä ensi vuonna ja seuraavanakin, Koponen kertoi Seinäjoen kultaisesta sukupolvesta.

Hän tuo esiin myös SPV:n naisten edustusjoukkueen, jolla on tavoitteena nousta NLB:hen keväällä. Seinäjoen naiset juhlivat SM-pronssia keväällä 2001, mutta sittemmin edustusjoukkue on pelannut alempana. Koposen mukaan nyt tehdään uutta nousua kohti huippua omilla nuorilla pelaajilla.

25-vuotiaan tulevaisuus näyttää siis hyvältä, mutta seuraavaksi on aika juhlia myös menneisyyttä. Toki humun keskellä tarjolla on kolme Salibandyliigan pistettä, joilla SPV ottaisi tukevamman jalansijan kotiedun tuovasta runkosarjan sijasta tasaisessa runkosarjassa.

Lue myös:

Himoharjoittelija Pelto-Arvo löysi maalivireen herkistelemällä – ”Kirkkaimpaan tähdätään”
Välipäiväottelu huipentaa 25-vuotisjuhlavuoden

49154294097_597ddaf78f_o.jpg

Teksti: Erno Rautarinta
Kuvat: Juha Käenmäki

Jaa artikkeli