Neljä siskosparia samassa liigajoukkueessa – ”Alkulenkeillä kaksoset sopivat kuvioita”

Heidi Lirkki saapui täksi kaudeksi täydentämään SB-Pron neljännen siskosparin. Classicin hurjan putken katkaiseminen loi joukkueelle uskoa tulevaan TEHO Sport Suomen Cupin finaaliin

Heidi Lirkki saapui täksi kaudeksi täydentämään SB-Pron neljännen siskosparin. Classicin hurjan putken katkaiseminen loi joukkueelle uskoa tulevaan TEHO Sport Suomen Cupin finaaliin

Nurmijärveläiselle SB-Prolle lauantai 13. tammikuuta oli erityinen päivä. Joukkue onnistui katkaisemaan Tampereen Classicin 38 ottelua kestäneen voittokulun Salibandyliigassa. Kaiken lisäksi uroteko tapahtui upouudessa Arkadia-hallissa, jonka SB-Pro vihki käyttöön lauantaina.

SB-Pron hyökkääjä Heidi Lirkki vastaa sunnuntaina puhelimeen ja muistelee lämmöllä edellispäivän tapahtumia.

– Voitto tuntui vielä ekstrahyvältä nyt, kun meillä on oma kotihalli. SB-Prolla ei ole kunnon kotipaikkaa ollut, joten vähän pelkäsin, miten hyvin yleisö löytäisi matsiin, mutta he löysivät todella hyvin. Kerrankin meillä oli oma tukiporukka mukana, hän hehkuttaa.

Lirkki vertaa tunnelmaa Lappeenrantaan, missä hän pelasi kolme edellistä sesonkia ennen kuin siirtyi täksi kaudeksi SB-Prohon.

NST-vuodet jättivät hänelle paljon lämpimiä muistoja, kuten toissa kauden liigamestaruuden.

– Se on sen verran pienempi paikka, että joukkuehenkikin on aivan erilainen kuin muualla. Kaikki pelaajat asuvat lähekkäin, ja vapaa-ajalla tehdään paljon asioita yhdessä. Lappeenrannassa ja NST:ssä puhalletaan yhteen hiileen.

Siskoksien täyttämä SB-Pro

Helsingistä kotoisin oleva Lirkki päätti palata kotikonnuilleen, sillä veri veti takaisin. Joukkuevalinta oli looginen, koska SB-Prossa pelaa entuudestaan hänen kaksoissiskonsa Jaana Lirkki.

He eivät suinkaan ole ainoa siskospari joukkueessa. Tilannetta voisi kutsua jopa erityiseksi, kun nurmijärveläisten riveissä pelaavat Lirkkien lisäksi Karoliina ja Elina Kujala, Laura ja Mirja Hietaniemi sekä Marjut Kinnunen ja Marianne Pohjonen (o.s. Kinnunen).

– Joukkueeseen oli helppo tulla, kun oma sisko pelasi jo entuudestaan täällä. Kun mukana oli useampia kaksosia, niin tiesin jo vähän, miten muutkin ajattelevat asioista.

Siskokemia näkyy eri tavoin kaukalossa ja sen ulkopuolella.

– Omalle siskolle on tietysti helpompi sanoa kommentteja pelaamisesta. Alkulenkeillä kaksoset sopivat kuvioita, koska silloin ne on helppo käydä läpi, Lirkki kertoo.

Usein samassa joukkueessa pelaavat sisarukset on totuttu sekä naisissa että miehissä näkemään samassa kentässä niin kutsuttuina tutkapareina. Lirkkien kohdalla niin ei ole kuitenkaan aina ollut.

– Emme ole pelanneet Jaanan kanssa hirveästi aiemmin samassa ketjussa. Valmentaja Matti Kaipio halusi sitten kokeilla sitä täällä, ja se lähti lopulta toimimaan. Muutkin kaksoset ovat pelanneet samoissa kentissä.

Aikaisempi historia pelipaikkojen osalta tuotti hieman vaikeuksia alussa. Lopulta Heidi oli se, joka vaihtoi rooliaan hieman erilaiseksi.

– Ihan aluksi oli hankalaa, kun olemme molemmat pelanneet aiemmin senttereinä. Siinä saattoi olla vähän jopa pientä kinaa. Lopulta olimme samaa mieltä siitä, että minä olen hyökkäävämpi meistä, ja siirryin vasempaan laitaan. Omaksuin sen paikan hyvin.

Uskallus tuottanut tehoja

Siinä missä Jaana Lirkki on tottunut pelaamaan lähemmäs 30 tehopisteen kausia jo aiemmin, on Heidi vasta vähitellen kasvattanut pistesaldoaan. Viime kausi oli uran selvästi tehokkain, kun tilastoihin merkittiin runkosarjassa 13+12=25 tehopistettä.

Nyt Lirkki on enää kuuden pisteen päässä viime kauden ennätyksestään. Ennen kaikkea rohkeus on ollut tärkeässä osassa tehojen kannalta.

– Valmennuksen ja taustojen suunnalta alkoi tulla kannustusta ratkaisuihin, kun huomasimme, että vedolla tulee tulosta. Totta kai myös pelipaikan muuttuminen vaikuttaa, ja ovathan ne kavereiden syötötkin olleet hyviä. Sisko sitten paikkailee puolustussuuntaan minua, Lirkki naurahtaa.

Lauantain kärkitaistossa Classicia vastaan Lirkki iski tärkeän 1–1-tasoitusmaalin kolmannen erän alkuun, ja se käynnisti SB-Pron nousun. Voittoon tarvittiin lopulta maalivahti Tiltu Siltasen hyviä torjuntoja ja jo edellä mainittua uskallusta maalinteossa.

¬– Maalinteko oli alussa takkuilevaa. Sitten, kun saimme laukaukset kohti maalia, niin alkoi myös pallo upota verkkoon. Se oli meille hyvä peiliin katsomisen paikka tulevaa ajatellen.

Tänä lauantaina pelipaikka vaihtuu Tampere Areenaksi, kun Classic ja SB-Pro kamppailevat TEHO Sport Suomen Cupin voitosta.

Liigavoitto antoi SB-Prolle paljon uskoa, vaikka Classic oli lähtökohtaisesti ennakkosuosikki.

– En usko, että voittomme muutti hirveästi asetelmia. Classicia pidettiin ehkä kovana ennakkosuosikkina, mutta meidän pitää lähteä yhtä kovalla tahdolla finaaliin kuin lauantainakin.

– Cup-finaali on meidän kautemme toinen päätavoite. Haluamme voittaa sen, joten katsotaan, olemmeko sen arvoisia.

38961969964_c19e4d53d6_z.jpg

Teksti: Anssi Karjalainen
Kuvat: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli