Naisten Salibandyliigan puolivälierät maajoukkueen päävalmentaja Lasse Kurrosen puntarissa

Naisten Salibandyliigassa edessä ovat puolivälierät, joissa otteluparit ovat SB-Pro – Pelicans SB, PSS – Classic, SSRA – TPS ja Koovee – EräViikingit. Ensimmäiset koitokset pelataan lauantaina 23.3.

Puolivälierät pelataan paras viidestä -tyylillä eli paikka neljän joukkueen välieriin aukeaa kolmella voitolla. Välieräjoukkueet ovat selvillä viimeistään sunnuntaina 31.3. Kolmen Superfinaalin jälkeen mestaruus ratkaistaan jälleen finaalisarjassa, jossa SM-kultaan vaaditaan neljä voittoa. Äärimmilleen venyessä mestaruuspokaalia nostellaan toukokuun puolella.

Pyysimme naisten maajoukkueen päävalmentaja Lasse Kurrosta arvioimaan puolivälieräpareja, joukkueiden voimasuhteita sekä nostamaan esiin pelaajia, joita voisi nousta parrasvaloihin kauden tärkeimmillä hetkillä.

SB-Pro (sijoitussarja A 1.) – Pelicans SB (runkosarjan 7.)
Runkosarjassa toiseksi sijoittunut, mutta sijoitussarja A:n jälkeen ykköseksi kiilannut SB-Pro valitsi vastustajakseen Pelicans SB:n runkosarjan sijalta 7. Nurmijärven ylpeys on pysynyt mitalikannassa koko 2010-luvun, kun taas nousijajoukkue Pelicans SB on ensimmäistä ylimmällä sarjatasolla ja ylsi samalla kertaa pudotuspeleihin. Vastakkain ovat kokemus ja nuoruus.

Aliarviointiin ei SB-Prolla ole varaa, sillä runkosarjassa voitot menivät tasan 1-1. Marraskuussa Pelicans SB oli vahvempi kotonaan 7-3 ja helmikuun lopussa SB-Pro peittosi päijäthämäläiset 10-2. Pelicans SB varmisti puolivälieräpaikkansa pudotuspelikarsintojen jälkeen pisimmän kaavan mukaan voittamalla lappeenrantalaisen NST:n viidennessä ja ratkaisevassa ottelussa luvuin 3-2. Pelicans SB voi lähteä varsin paineettomana kiusaamaan ennakkosuosikki SB-Prota.

Kurrosen analyysi
Anne-Maria HaapasaloSB-Pro on liigan kokenein pudotuspelijoukkue ja runkosarjan voittajana varmasti ennakkosuosikki tähän sarjaan. Pron peli on kulkenut mukavasti etenkin Champions Cupin jälkeen. Mielenkiinnolla odotan, saako tulevaisuuden tähdet Siru Torkki ja Meri-Helmi Höynälä millaista vastuuta vai luotetaanko enemmän kokemukseen, jota joukkueessa kyllä piisaa.

Pelicans SB:llä oli erittäin positiivinen runkosarja, mutta joukkue joutui tiukille NST:n kanssa pudotuspelikarsinnassa. Kyseessä on nuori joukkue, jolla ei hirveästi kokemusta pudotuspeleistä. Anne-Maria Haapasalon (kuvassa) kokemus ja johtajuus on avainasemassa. Ainakin pudotuspelikarsinnassa ykkösketju kantoi paljon vastuuta, mutta puolivälierissä tarvitaan tulitukea myös muilta viisikoilta.

Avainpelaajat ja luonnehdinta
SB-Pron materiaali on niin leveä, että on vaikea nostaa yksittäisiä avainpelaajia. Pelicansilla kokeneen Anne-Maria Haapasalon merkitys tulee olemaan erittäin suuri. Maalivahti Emmi Pölönen pelasi NST:tä vastaan kaikki viisi ottelua ja hänen täytyy onnistua täydellisesti, jotta Pelicans pystyy Pron haastamaan.

PSS (sijoitussarja A 2.) – Classic (runkosarjan 8.)  
PSS on pitkän linjan joukkue naisten liigakartalla. Historian saatossa se on nähty Salibandyliigassa 13 kautena, mutta Suomen mestaruus on antanut vielä odottaa. Paras saavutus on hopea vuodelta 2008. Tällä kaudella odotukset Porvoossa ovat varmasti korkealla. Runkosarjamenestys ja TEHO Sport Suomen Cupin voitto ovat olleet omiaan nostamaan itseluottamusta. Runkosarjassa PSS oli ykkönen, mutta sijoitussarja A:n päätyttyä se jäi SB-Pron taakse hävittyään molemmat keskinäiset ottelut.

Kestomenestyjä Classic joutui uuden tilanteen eteen viime kauden päätteeksi, kun usea seuran ja maajoukkueen runkopelaaja – Nina Rantanen ja Eliisa sekä Ella Alanko etunenässä – lopettivat karriäärinsä. 2010-luvulla Classic on kahminut peräti kuusi SM-kultaa. Viime kausi päättyi hopeaan SB-Pron yllätettyä tamperelaiset Superfinaalissa. Classic varmisti paikkansa puolivälieriin pudotuspelikarsinnan kautta voittamalla ÅIF:n suoraan kolmessa ottelussa, mutta Classic ei kuulu tällä kertaa suurimpiin mitalisuosikkeihin.

Kurrosen analyysi
PSS on omissa papereissani sarjan stabiilein ja tasaisin suorittaja tällä hetkellä. Aika näyttää, onko suoritustaso riittävän korkea jopa mestaruuteen asti, mutta isoihin heilahteluihin en usko. Puolustuspelaaminen sekä pallon kanssa että ilman ja tulikuuma maalivahti Arla Salo antaa hyvät mahdollisuudet voittoon joka pelissä.

Classic oli runkosarjassa vasta kahdeksas, mutta on voittanut viimeisestä 11 pelistä yhdeksän. Mikäli nousuvire jatkuu, niin sarjasta tulee varmuudella tiukka ja mielenkiintoinen. Pudotuspelikarsinnoissa tuloksentekovastuu jakautui runkosarjaan verrattuna tasaisemmin eri viisikoille, mikä on pudotuspelien kannalta hyvä asia.

Avainpelaajat ja luonnehdinta
PSS:n nuori puolustaja Jasmiina Järvinen pelaa rohkeaa peliä ja tulee varmasti olemaan tärkeä vastuunkantaja seuraavissa nuorten MM-kisoissa. PSS:n kokeneiden puolustajien siipien suojassa on hyvä pelata. Classicin puolelta jännitetään eniten mikä on Alisa Pölläsen pelikunto.

SSRA (sijoitussarja A 3.) – TPS (sijoitussarja B 3.)
Kaudelle 2016-17 Naisten Salibandyliigaan noussut SSRA on edennyt komeetan lailla ja lukeutuu jo sarjan kärkijoukkueisiin. Suurin meriitti tähän mennessä on TEHO Sport Suomen Cupissa saavutettu hopeasija 2017, jolloin oululaiset kärsivät finaalissa tappion TPS:lle 4-5. Tällä kaudella SSRA sijoittui runkosarjassa 3:nneksi, jolla heltisi paikka sijoitussarja A:han. Sijoitussarjan neljästä ottelusta SSRA onnistui voittamaan vain yhden, kun SB-Pro kaatui Kastellin monitoimitalolla 8-4. Puolivälierävastus TPS:n SSRA voitti runkosarjassa kummallakin kerralla, numeroiden valossa kuitenkin niukasti luvuin 7-5 ja 5-4.

Noora VuorelaTPS voitti runkosarjan 18 ottelustaan yhdeksän ja kärsi saman verran tappioita. Sillä heltisi runkosarjan 6. sija ja paikka sijoitussarja B:hen, jonka neljässä ottelussa turkulaiset hävisivät Kooveelle kahdesti ja voittivat EräViikingit molemmilla kerroilla hiuksenhienosti, ensin jatkoajalla ja sen jälkeen rangaistuslaukausten jälkeen. SM-mitali TPS:ltä vielä puuttuu, kuten vastustaja SSRA:lta.


Kurrosen analyysi
Tässä sarjassa on kaksi varsin erilaisella kokoonpanolla pelaavaa joukkuetta. SSRA:n selkeä vahvuus on materiaalin leveys, kun taas TPS on lähes täysin kahden viisikon varassa. Yleensä pudotuspeleissä leveämpi materiaali on vahvoilla.

TPS painaa jo toista kautta putkeen kahden kentän -taktiikalla. Se vaatii, että pelaajat ovat kunnossa ja kestävät terveinä. Itse veikkasin TPS:n runkosarjan sijoitusta hieman korkeammalle ja näkisin, että joukkueella on potentiaalia piipussa parempaan. Nyt sitten nähdään, saadaanko sitä ulosmitattua.

Avainpelaajat ja luonnehdinta
SSRA:n tärkeitä pelaajia ovat maajoukkuepelaajat Sanna Risteli ja Hanna Niemelä, mutta oululaisten vahvuus on selkeästi materiaalin leveydessä. TPS:n kevään pituuden ratkaisee se, miten hyvin heidän ykköskenttänsä pystyy tulosvastuuta kantamaan sekä miten maalivahti Noora Vuorela (kuvassa ylh.) onnistuu tolppien välissä.

Koovee-ErVi

Koovee (sijoitussarja B 1.) – EräViikingit (sijoitussarja B 2.)
Koovee lukeutuu Naisten Salibandyliigan yllättäjiin jo tähän mennessä. Maailman eliittipelaajiin lukeutuvien Veera ja Oona Kaupin siirrot Ruotsin pääsarja IKSUun jättivät valtaisan loven Kooveen rosteriin. Viime kaudella tehosiskot takoivat runkosarjassa yhteensä 67 maalia, mikä oli yli puolet Kooveen kokonaismaalimäärästä. Heidän lisäksi oli muitakin lähtijöitä, kun taas tulopuolella oli hiljaisempaa. Näistä lähtökohdista Kooveen runkosarja meni yläkanttiin ja sijoitukseksi tuli viides tila. Sijoitussarja B:ssä Kooveen saldoksi tuli kaksi voittoa ja kaksi tappiota.

EräViikingit kuului naisten liigan viime kevään onnellisiin lyömällä puolivälierissä Kooveen voitoin 3-1 iskettyään ratkaisumaalin jatkoajalla ja voitti jatkoajalla myös pronssiottelun, jossa kaatui PSS. Tämän kauden saldona on TEHO Sport Suomen Cupin hopea. Runkosarjassa EräViikingit ja Koovee tasasivat voitot, mutta sijoitussarjassa EräViikingit voitti kummatkin kohtaamiset. Nyt tilanne on taas uusi ja kuten tunnettua, pudotuspelit ovat oma maailmansa.

Kurrosen analyysi
Mielestäni Koovee oli runkosarjan positiivisin yllätys. Vaikka menetykset viime kauden jälkeen oli valtavat, uusi valmennus sai revittyä ryhmästä kaiken irti. Toisaalta nyt pudotuspeleissä vasta todellinen taso mitataan ja välieräpaikka olisi erittäin hyvä saavutus Kooveelle.

EräViikingit sen sijaan oli omissa papereissani aavistuksen alempana mitä olin ajatellut. Joukkue on kärsinyt pahoista loukkaantumisista. Etenkin Mirva Laitisen loukkaantuminen ja kauden päättyminen Cupin finaalissa oli joukkueelle valtava menetys.

Avainpelaajat ja luonnehdinta
Kooveen ykköspelaaja on Mia Vallenius, joka on puolustuksen tukipilari ja hyökkäyksen moottori. Vallenius tullee pelaamaan valtavat peliminuutit, mutta käsitykseni mukaan hän on erinomaisessa kunnossa ja jaksaa kyllä pelata. EräViikingeiltä seuraan mielenkiinnolla, miten Taru Nordman ja Daniela Westerlund saavat koneensa käyntiin pudistuspeleissä, ja pystyvätkö he kantamaan ratkaisijan viittaa siten, että ErVi menee tästä sarjasta välieriin.

Lue myös: Naisten Salibandyliigan pudotuspelit vauhtiin lauantaina – näin pelataan

Puolivälierien ohjelma
SB-Pro, Nurmijärvi – Pelicans SB, Lahti
1. La 23.3.2019 18:00 SB-Pro – Pelicans SB Arkadia-halli
2. Su 24.3.2019 18:00 Pelicans SB – SB-Pro Suurhalli Areena
3. Ke 27.3.2019 18:30 SB-Pro – Pelicans SB Arkadia-halli
4. La 30.3.2019 18:30 Pelicans SB – SB-Pro Suurhalli Areena (tarvittaessa)
5. Su 31.3.2019 18:00 SB-Pro – Pelicans SB Arkadia-halli (tarvittaessa)

PSS, Porvoo – Classic, Tampere
1. La 23.3.2019 15:30 PSS – Classic Aurorahalli
2. Su 24.3.2019 18:30 Classic – PSS Ideapark Sport
3. Ke 27.3.2019 18:30 PSS – Classic Aurorahalli
4. La 30.3.2019 18:30 Classic – PSS Tampere Areena (tarvittaessa)
5. Su 31.3.2019 15:30 PSS – Classic Aurorahalli (tarvittaessa)

SSRA, Oulu – TPS, Turku
1. La 23.3.2019 18:00 SSRA – TPS Kastelli
2. Su 24.3.2019 18:30 TPS – SSRA Kupittaan palloiluhalli
3. Ke 27.3.2019 18:30 SSRA – TPS Kastelli
4. La 30.3.2019 17:30 TPS – SSRA Leaf-Areena (tarvittaessa)
5. Su 31.3.2019 18:00 SSRA – TPS Kastelli (tarvittaessa)

Koovee, Tampere – EräViikingit, Helsinki
1. La 23.3.2019 18:30 Koovee – EräViikingit AutoCenter Areena
2. Su 24.3.2019 17:00 EräViikingit – Koovee Mosahalli
3. Ke 27.3.2019 18:30 Koovee – EräViikingit AutoCenter Areena
4. La 30.3.2019 18:30 EräViikingit – Koovee Mosahalli (tarvittaessa)
5. Su 31.3.2019 18:30 Koovee – EräViikingit AutoCenter Areena (tarvittaessa)

Kuvat: Esa Takalo ja Anssi Koskinen

Jaa artikkeli