Naisten MM-projektissa on vilkas kesä – Karsinnoissa kaatui torstaina Saksa

MM-karsintojen iltapäivän Saksa-voitto oli osa kisaprojektia, jossa on edessä työntäyteinen kesä.

Suomen naisten salibandymaajoukkue jatkoi torstaina maalijuhliaan MM-karsintaturnauksessa. Lohkon etukäteen kovin vastustaja Saksa jäi odotetusti vastaanottajaksi. Suomi voitti 16–2 ja pakotti Saksan maalivahdin Nancy Gatzschin peräti 54 torjuntaan.

Päävalmentaja Lasse Kurronen arvioi Suomen esityksen olleen parempi kuin Espanjaa vastaan keskiviikkona.

– Pallollinen peli oli nyt nöyrempää, Kurronen sanoi.

Hän ei ollut huolissaan siitä, että Saksa teki kaksi maalia ja Espanjakin yhden.

– Nämä ovat vaikeita pelejä maalivahdeille ja puolustukselle, kun sieltä tullaan niin harvoin.

Torstain onnistujista voi mainita kolmoskentällisen, jonka laitahyökkääjä Senni Hietanen teki neljä maalia ja palkittiin voittajien parhaana. Puolustaja Sanna Risteli napsi saldon 1+2 reilussa 12 minuutissa ottelun alusta.

Kurronen ei tehnyt torstaina juuri kokeiluja, sillä Saksaa vastaan kokoonpanossa ei ollut vaihtopelaajia. Pienistä vaivoista kärsivien pelaajien annettiin mielummin parannella rauhassa.

Karsintaturnauksesta selvittäisiin varmasti myös pienemmällä ringillä, mutta joulukuun MM-kisat ovat eri asia. Edessä on vilkas vuosi.

– Hoidetaan ensin tämä ”turnamentti” kunnialla loppuun. Sitten pelaajat palaavat seurajoukkueisiinsa, joissa on sitten pudotuspelit. Toivotaan, että moni maajoukkuepelaaja jatkaa niitä pitkälle kevääseen, Kurronen sanoi.

Toukokuun lopussa maajoukkue kokoontuu hieman isommalla ringillä. Kurronen arvioi, että tässä vaiheessa mukana on kolmisenkymmentä MM-kandidaattia.

Myös heinäkuussa ja elokuussa on leiritykset, joiden yhteydessä pelaajia karsitaan. Syksyllä ohjelmassa on kaksi kansainvälistä turnausta. Niihin lähtevä maajoukkue on jo hyvin lähellä lopullista MM-ryhmää.

– Tosi tiivis puolivuotinen tulee ennen kisoja. Kesä on tärkeä, sillä se on viimonen hetki kehittää ominaisuuksia kohti alkavaa pelikautta, Kurronen totesi.

Vaikka maajoukkue kokoontuukin taajaan, on seuroissa tehtävä työ ensiarvoisen tärkeää. Kurronen seuraa liigaotteluita joka viikko ja pudotuspelien aikaan tiiviimmin.

– Yhteistyössä seurojen kanssa tätä tehdään. Ei kannata sooloilla. Kuunnellaan, miten pelaajat kehittyvät seuroissa. Niissä se työ tapahtuu.

Kurronen pitää hyvänä sitä, että maajoukkueen avainpelaajat pääsevät isoon rooliin Ruotsin kovassa liigassa. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Suomessakin voisi kehittyä. Päinvastoin, kotoinen Salibandyliiga on hyvä ympäristö etenkin nuorille pelaajille.

– Suomessa kannattaa varmistaa, että on hyvä valmennus, ja että seurassa on hyvät puitteet kehittymiselle, Kurronen mietti.
Kokeneemmille Ruotsi taas on siinä mielessä hyvä ympäristö, että siellä pääsee jatkuvasti näkemään, missä absoluuttinen hguippu menee. Ei ole epäselvää, että Ruotsin kukistaminen MM-finaalissa on jokaisen salibandyn pelaajan unelma ja myös tämän projektin tavoite.

– Ruotsihan se on isoin kivi kengässä, sitä vasten pitää omaa tasoa mitata.

Juuri nyt näyttää siltä, että matkaa on vielä. Ruotsi voitti edellisen kohtaamisen selvin lukemin. Toisaalta miesten esimerkki osoittaa, että oikeiden pelien voittaminen riittää.

– Eivät nämä viimeisimmät tulokset säikäytä, niistä peleistä ei saa yhtään pistettä MM-kisoihin, Kurronen muistutti.

Suomi–Saksa 16–2 (5–0, 6–2, 5–0)

1.erä: 06.34 Senni Hietanen (Sanna Risteli) 1–0, 11.30 Risteli (Trine Sällström) 2–0, 11.40 Veera Kauppi 3–0, 12.25 Hietanen (Risteli) 4–0, 15.39 Mia Karjalainen (V. Kauppi) 5–0.
2. erä: 23.03 Oona Kauppi (My Kippilä) 6–0, 25.03 Jenna Saario (O. Kauppi) 7–0, 26.56 Hietanen (Sara Piispa) 8–0, 27.47 V. Kauppi (O. Kauppi) 9–0, 31.20 Anna-Lena Bast (Winona Jürgens) 9–1, 32.06 Hietanen (Piispa) 10–1, 33.18 Mia Vallenius (Hanna Niemelä) 11–1, 35.22 Alena Holst (Wiebke Richter) 11–2 yv.
3. erä: 40.21 O.Kauppi (V. Kauppi) 12–2, 43.25 Vallenius (Sofia Leino) 13–2, 48.06 Karjalainen (V. Kauppi) 14–2, 55.12 Saario (Kippilä) 15–2, 57.54 Kippilä (V. Kauppi) 16–2.

Torjunnat:
Noora Vuorela Suomi 2+3+0=5,
Nancy Gatzsch Saksa 19+18+17=54.

Jäähyt: Suomi 2 min, Saksa 0 min.

Erotuomarit: Lucie Hejnova ja Barbora Beranova, Tšekki.

Ottelun maalit syntyivät näin:

Teksti: Erno Rautarinta
Kuva: IFF

Jaa artikkeli