Naisten maajoukkueleirillä puhetta, testirääkki ja pelin hiomista

Suomen naisten salibandymaajoukkueen leiri Eerikkilässä alkoi palavereilla, jatkui tiukoilla testeillä ja huipentui pelin hiomisella.

Luvassa on Suomen naisten maajoukkuerinki on leireillyt lauantaista asti Eerikkilän urheiluopistolla, ja miesten maajoukkue kokoontui samaan paikkaan maanantaina. Molempien ohjelmassa on perusteellinen testipatteri, ja naiset ehtivät jo taistella omansa läpi tyylikkäästi.

– Lauantai-iltana jo kokoonnuttiin, ja nyt on maanantai-ilta ja ensimmäinen lajitreeni tehtiin vasta äsken naisten päävalmentaja Lasse Kurronen kertoi pelaajien siirtyessä juuri urheiluopiston monitoimihallista kohti suihkua ja päivällistä.
eerikkila2.jpg– Lauantaina käytiin ihan palaverin muodossa projektia ja sen tavoitteita ja tulevaa matkaa Sveitsiä kohti. Eilinen koko päivä pyhitettiin fyysisille testeille, ja tämä aamupäivä sitten käytiin palautetta niistä läpi ja käytiin hyvinkin tarkkaan läpi, missä ollaan. Hommia on paljon, eikä olla lähelläkään vielä siellä, missä pitäisi, joten tämä kesä pitää hyödyntää kunnolla ja sen jälkeen on toki vielä onneksi aikaa kisoihin. En ole huolissani, mutta viesti on varmasti mennyt pelaajille ja he ymmärtäneet, että nyt pitää alkaa tapahtua.

Nyt ei hukata välivuoden kesää

Hommia on paljon, olivat Lasse Kurrosen sanat myös kaksi vuotta sitten naisten maajoukkueen kootessa itseään kotikisojen pettymyksen jälkeen. Taso ei kuitenkaan ehtinyt nousta tarpeeksi Bratislavan viime talven kisoihin mennessä.
– Kaksi vuotta sitten lähdettiin liian lepsusti liikkeelle ja ryssittiin se välivuoden kesä, päävalmentaja ruoskii itseään.
– Annettiin tason laskea liikaa, ja kun ruvettiin hommiin, ei enää päästy sille tasolle, missä MM-kisoissa pitäisi olla fyysisesti. Silloin hölmöiltiin homma itse, mutta olen aika vakuuttunut, että motivoituneet pelaajat tarttuvat toimeen ja ensi kaudella tämä ryhmä on parhaassa kunnossa, mitä on ikinä ollut.

Testaaminen edelleen tärkeää

Maajoukkuetoiminta puhuttaa aina, ja yksi viime aikojen kuumista aiheista on ollut pelaajien ominaisuuksien testaamisen merkitys suhteessa lähempänä itse pelaamista oleviin asioihin. Ainakin Lasse Kurronen uskoo edelleen testaamisen tärkeyteen.
eerikkila4.jpg– Nyt tehdystä testiosiosta saatiin irti todella paljon eli testattiin oikeastaan kaikki kehonkoostumuksesta lähtien ja mentiin niin sanotusti millimoolitasolle. Totta kai olen seurannut keskustelua, jossa testaamista kritisoidaan, mutta jos nyt katsotaan vaikka kestävyyttä tai nopeutta tai suunnanmuutosta, ei meikäläisen silmä riitä niitä pelistä arvioimaan eikä varsinkaan, tapahtuuko siinä kehitystä millä lailla ja minkä verran. Mielestäni se on ihan keskeinen työkalu pelaajien arvioimisessa ja kehityksen seurannassa. On ehkä viisaampia valmentajia, jotka näkevät sen kaiken pelistä, mutta itse ainakin tarvitsen vielä toistaiseksi näitä tukitoimia, Kurronen muotoilee.
– Testit ovat korostuneet tällä leirillä, joka kulkee tällaisella testileirin nimellä, mutta on tänään myös videoita hinkattu ja pelikirjaa käyty läpi ja tuolla kaukalossa harjoiteltukin. Jos joskus tehdään joku fyysinen testi, se ei toki tarkoita, että itse peli unohdettaisiin. Pelaaminen on täälläkin keskiössä.

Homma ei jää ainakaan tsempistä kiinni

Suomen tämänkertaisessa leiriryhmässä on monta uutta mielenkiintoista nimeä samalla kun maajoukkueen tuttuja tukipilareita puuttuu listalta erilaisista syistä.
– Siellä on tosi positiivisiakin ensikertalaisia ja muutama, jotka kenties saavat täällä tuntuman siihen, missä taso on ja kuinka paljon siihen on matkaa, päävalmentaja vinkkaa.
– Siitä täytyy antaa kiitosta, että vaikka eilen oli tiukka päivä kun aamusta asti mentiin kovaa ja testattiin ja sekä fyysistä että henkistä kuormitusta oli paljon, ei puolikastakaan poikittaista sanaa ole kuulunut. Siitä olen äärimmäisen ylpeä, ja samanlaisen palautteen oli antanut Eerikkilän testaushenkilökunta, että näillä leideillä homma ei jää ainakaan tsempistä kiinni. Nyt meidän pitää vain jatkaa kehittymistä, ja tuloksesta tulee sen mukainen, miten töitä on tehty.

eerikkila3.jpg

Teksti: Mika Hilska

Jaa artikkeli