Naiserotuomarit johtivat miesten huippuottelua - Zurbruchen ja Wehinger tekivät historiaa Champions Cupissa

Sandra Zurbuchen ja Corina Wehinger tekivät historiaa viheltäessään ensimmäisinä naiserotuomareina miesten Champions Cupissa.

Sveitsiläiset Sandra Zurbuchen ja Corina Wehinger olivat ensimmäiset naiserotuomarit miesten Champions Cupin ottelussa, kun he jakoivat oikeutta 6. lokakuuta Seinäjoella Sparkasse Weissenfelsin ja Florbal Chodovin mittelössä.

– Aloitin tuomitsemisen 18-vuotiaana, kun jokaisen seurassamme tuli pelaamisen lisäksi toimia joko erotuomarina tai juniorivalmentajana, Sandra Zurbruchen kertoo.
Yhteistyö Corina Wehingerin kanssa alkoi kolme vuotta myöhemmin erikoisella tavalla.
– Sandra kysyi edessäni istuvalta tytöltä, haluaisiko tämä alkaa tuomita hänen kanssaan, ja luulin hänen puhuvan minulle, Corina Wehinger paljastaa.
– Minä vastasin kyllä, edessäni istunut tyttö ei vastannut kyllä, ja tässä sitä nyt ollaan 12 vuotta myöhemmin.

Alusta asti poikien ja miesten peleissä

Sveitsissä kaksikko on viheltänyt jo neljä vuotta miesten liigatasolla. Vastaava kansainvälinen debyytti nähtiin viime toukokuussa Växjössä, kun Sandra Zurbuchen ja Corina Wehinger tuomitsivat Suomen kultajuhliin päättyneissä U19-poikien MM-kisoissa.
– Naiset ovat vielä harvinaisuus erotuomareina miesten otteluissa, vaikka ei pitäisi, koska naisissa ja miehissä erotuomareina ei ole mitään eroa, Sandra Zurbruchen sanoo.
– Itse asiassa aloitimme viheltämisen poikien peleistä, koska pelasimme molemmat vielä Sveitsin naisten liigassa emmekä tietenkään voineet tuomita samaa sarjaa kuin jossa itse pelasimme, Corina Wehinger kertoo.
– Liitto päätti siis asetella meidät poikien peleihin. Onnistuimme hyvin, ja kun aikanaan lopetimme pelaamisen huipulla, liitosta todettiin, että voisitte itse asiassa jatkaa miesten puolella. Meillä oli hyvä paikka edetä poikien rinnalla, ja luultavasti kehityksemme tuomareina oli parempaa ja nopeampaa kuin jos olisimme vaihdelleet naisten ja miesten pelien välillä. Olemme viheltäneet poikien ja miesten pelejä koko tämän 12 vuotta, ja etenemisemme on siis ollut yhdistelmä onnekkaita olosuhteita ja liiton tukea.

Näytöt kaukalossa toivat pelaajien luottamuksen

– On kunnia olla täällä ja tulla nimetyksi Champions Cupiin, Corina Wehinger kiittää.
– Onneksemme Kansainvälinen Salibandyliitto IFF ei tuijota sukupuoleen vaan tekee valinnat taitojen mukaan, ja koska täällä olemme, uskon meidän katsotun ansaitsevan paikkamme.
Sama on tapahtunut kansallisella tasolla.
– Kun vihelsimme ensi kertaa miesten peleissä, tuli tunne, että pelaajia hermostutti, koska he eivät vielä tienneet, uskaltavatko luottaa kykyihimme. Kun näytimme heille pystyvämme johtamaan peliä, saimme myös pelaajien luottamuksen ja kunnioituksen, jopa miespuolisia kollegoitamme suuremman.

Sveitsissä on toinenkin naiserotuomaripari, jolla on lisenssi maan korkeimmalle tasolle, mutta jota ei kuitenkaan ole vielä nähty maan miesten pääsarjassa.
– Arvelen heidän seuraavan meitä tälle tasolle muutaman vuoden sisällä, Sandra Zurbruchen kertoo.
– Toivomme tietysti naiserotuomarien määrän huipulla kasvavan aina näitä IFF:n kärkiturnauksia myöten, ja toivottavasti pystymme olemaan hyvänä esimerkkinä.

Parhaat viheltävät, ja IFF odottaa lisää naiserotuomareita

– IFF tekee lujasti töitä löytääkseen tärkeimpiin otteluihin parhaat erotuomarit, IFF:n pääsihteeri John Liljelund taustoittaa.
– Sandra Zurbruchen ja Corina Wehinger ansaitsivat paikkansa näytöillään, ja he onnistuivat erinomaisesti jo U19-kisoissa Växjössä. He ovat Sveitsin ykköseksi rankattu erotuomaripari ja siis ilmeinen valinta myös tänne.
IFF:n käytettävissä on tällä hetkellä neljä kansainvälisiin otteluihin luokiteltua naiserotuomariparia.
– Ja lisää on matkalla huipulle. Prosessin kulkee niin, että kansallisten lajiliittojen on ensin esitettävä IFF:lle luokitusta kansainväliseksi erotuomariksi, minkä jälkeen IFF:n erotuomarivaliokunta vastaa hyväksymisestä ja asetteluista. Toivomme tietysti, että kansalliset liitot satsaavat naiserotuomarien rekrytointiin ja koulutukseen, jotta heitä nousee huipulle enemmän ja jonain päivänä naisten otteluitamme viheltäisi vain naiserotuomareita, Liljelund linjaa.

Naisista erotuomareina kertoi myös lauantain Urheiluruutu kohdasta 6.15 alkaen 

Katso ja kuuntele kaksikon mietteet

34470085265_d0e2cc1ef6_z.jpg

Kuvat: IFF

Jaa artikkeli