MM-sentteri Jonna Virkkunen: "Hyviä suorituksia, mutta pystyn vielä parempaan"

Oululainen lukiolainen keskittyy tänään taistelemaan Suomen U19-tyttöjen MM-finaaliin.

Keskushyökkääjä Jonna Virkkunen on yksi Suomen avainpelaajista tänään klo 14 Suomen aikaa alkavassa MM-välierässä Tshekkiä vastaan. Niin joukkueen kuin Virkkusen oma pelaaminenkin olivat alkusarjassa riittävän hyviä tuomaan Suomelle lohkovoiton puhtaalle pelillä. Vieläkin parempaa on kuitenkin varastossa sekä hänellä että koko ryhmällä.

– Ihan hyviäkin suorituksia on ollut, mutta pystyn vielä parempaankin, keskushyökkääjä Jonna Virkkunen ilmoittaa Rorschachin elegantin Hotel Mozartin valkoiseksi sävytetyn ravintolasalin aamiaispöydässä.
– Alkusarjan peleistä antaisin itselleni arvosanaksi ehkä kasin.
Tyttöjen MM-turnauksen tilastointi on tällä kertaa kiitettävän perusteellista, ja joukkueille lähetetty alkusarjan datakooste sisältää oman rivinsä myös Suomen numerosta 19. Kolme ottelua, plus neljä, miinus yksi. Yhteensä 11 laukausta, joista kuusi kohti maalia ja yksi maali. Kuudesta aloituksesta kolme voittoa.

Suomi kestää rasituksen ja loukkaantumiset

Otteluissa Puolaa ja Sveitsiä vastaan 18-vuotias Jonna Virkkunen johti Iina Latvalan ja Annu Selinummen välissä Suomen kakkosviisikkoa. Eilisessä sijoituksen kannalta merkityksettömässä pelissä Slovakiaa vastaan hän kuului mitalipelejä varten lepuutettaviin paljon urakoineisiin.
– Jopa yllättävän kevyiltä tuntuvat jalat kolmen kisapäivän jälkeen, varmaan osaksi sen takia että eilen huilasin ja kävin antamassa väin välivaihtoja, Virkkunen tunnustelee.
Valmentajien kahdessa vuodessa hahmottelemat piirustukset unelmaviisikoista ovat täällä Sveitsissä lentäneet roskakoriin loukkaantumisten muokatessa Suomen kokoonpanoa. Kaksi pelaajaa on jouduttu jo vaihtamaan kokonaan, kun Juulianna Sotala ja Julia Woivalin ovat lentäneet Suomesta kyynärsauvojen varassa kulkevien Nea Keihään ja Noora Rantasen tilalle. Pelaajan ei kuitenkaan tarvitse miettiä niin isoja kokonaisuuksia.
– Loukkaantumiset ovat häirinneet pelaamista yllättävän vähän, kun pelaajat ovat kuitenkin tuttuja monista tapahtumista jo vuosien varrelta talenttileireiltä ja joukkueen pelitapa on joka tapauksessa yhtenäinen. Aina kerkiää kuitenkin vähän sopia, miten vaparit ja muut pelataan.

Puolan sitkeys yllätti

Suomen avaus Puolaa vastaan oli jopa yllättävän tahmea, kun maalitili oli avaamatta vielä kisojen kestettyä 36 peliminuuttia ja Puolan johto-osuma useaan kertaan lähellä. Sitten peli toki vapautui, ja 7-0-voitto Puolasta kasvoi alkusarjan voitoksi puhtaalla pelillä.
– Puola oli yllättävän kova, ja ensimmäisessä ja toisessakin erässä alkujännitys kyllä näkyi omassa pelissä. Pari maalia helpottivat peliä, ja kolmannessa erässä päästiin vauhtiin. Odotetun hyvä oli myös Sveitsi, naisten Salibandyliigassa oululaisessa SSRA:ssa hyökkäävä Jonna Virkkunen ynnää.
– Oma pelimme on ollut ihan hyvää, vaikka vielä riittää toki parannettavaa.
Sveitsi kaatui jännittävien vaiheiden jälkeen, ja Slovakiasta Suomi syötteli hallitun 6-1-voiton.

Pitkä kisareissu vaati ennakkojärjestelyjä

Suomen MM-joukkue kokoontui jo huhtikuun puolella Eerikkilään viimeistelyleirille, ja sillä reissulla ollaan edelleen.
– Eerikkilässä pistettiin kolme päivää pelillisiä asioita kuntoon ja sitten lennettiin Milanoon ja leireilemään pienemmälle paikkakunnalle tunnin matkan päähän Milanosta. Siellä ei kyllä ollut mailoja mukana mutta muun latautumisen ohessa pelailtiin jalkapalloa ja muuta, kasvatettiin joukkuehenkeä ja onnistuttiin mielestäni hyvin. Italiasta sitten bussilla Sveitsin läpi tänne, ja mitäs tässä nyt ollaan jo oltu matkalla, puolitoista viikkoako?
Pitkään reissuun mahtuu monta asiaa, jotka voivat mennä pieleen, mutta kommelluksilta on tähän saakka vältytty.
– Kuljetukset, majoitukset ja ruokailut ovat kaikki sujuneet hyvin ja ruokakin on maistunut, vaikka välillä on ollut oudompiakin ruokia. Kaurapuuroa korkeintaan kaipaisi aamiaiselle. Olen myös saanut levättyä hyvin, hyvät yöunet ja välillä päikkäritkin, toisen oululaisen Elli Kylmäluoman huonekaverina majoittuva Virkkunen kiittää.
Näin pitkä reissu tekee jo loven siviiliarkeen, ja niin myös Jonna Virkkusella, jonka on määrä saada kolmen ja puolen vuoden lukio-opinnot syksyn jälkeen päätökseen.
– Poissaolot piti tietysti anoa, ja tehtäviä tein etukäteen varastoon, mutta tänne ei kyllä lähtenyt koulukirjoja mukaan, sentteri paljastaa.
– Mietitään niitä sitten kisojen jälkeen. Kurssit ovat kyllä jo täynnä.

Kaikki keskittyminen nyt Tshekin kaatamisessa

Nyt on keskittymisen alla muita asioita. Tänään klo 14 Suomen on MM-välierässä vastassa Tshekki, ja sen esteen takana häämöttäisi huomisella palkintona ihastuttavan haastava finaali Ruotsia vastaan.
– Hetkittäin saattaa ajatus lipsahtaa finaaliinkin, mutta se pitää sulkea pois ja nyt kaikki keskittyminen on kyllä koottava välierään. Tshekki tiedetään kovaksi vastukseksi, jota ei olla vielä opiskeltu. Se taitaa olla edessä nyt kohta varmaan tulee videota. Varmasti joudutaan tänään esittämään parasta omaa peliämme, Jonna Virkkunen sanoo ja nousee pöydästä siirtyäkseen hotellin Leijonaluolaan joukkueen palaveriin.

jonna_virkkunen_2.jpg

Teksti: Mika Hilska

Jaa artikkeli