MM-kisoihin puoli vuotta ja Veera Kauppi taas täydessä iskussa

Naisten maajoukkueen ja Kooveen tähtihyökkääjä Veera Kauppi hukkasi suurimman osan viime kautta polvivammasta toipumiseen, mutta nyt jatko näyttää taas hyvältä. Joulukuun MM-turnaukseen Bratislavaan tähtäävän Kaupin polvi on paremmassa kunnossa kuin koskaan ja harjoitusintoa kuin pienessä kylässä.

Puolitoista vuotta sitten Tampereella maailmanmestaruus oli jo niin lähellä. Ruotsia vastaan pelatun MM-finaalin rangaistuslaukauskisassa Veera Kauppi nosti rystyltä Suomen johtoon, ja kiistanalaisesti hylätty My Kippilän veivi olisi perään iskenyt jo kahden maalin etumatkan.

Ei ollut kuitenkaan vielä aika. Ruotsi tuli tasoihin ja kuudennessa parissa Ruotsi ratkaisi kisan edukseen.

Veera Kauppi sinnitteli vielä samalla kaudella U19-tyttöjen MM-turnauksesta Kanadasta toisen hopean, mutta sitten piti vauhti ensi talven kisoihin hakea kuopan pohjalta saakka.

– Ensin käännettiin tosiaan katseet tyttöjen kisoihin Kanadaan, Veera Kauppi muisteli kesän ensimmäisellä maajoukkueleirillä.
– Tuli kuitenkin pari mutkaa matkaan, kun kävin pelaamassa futista Itävallassa ja siellä meni polvi. Tuen kanssa saatiin jalka siihen kuntoon, että kutsu kisajoukkueeseen tuli, mutta sen jälkeen oli vuorossa leikkaus ja sitten yhdeksän kuukauden kuntoutusjakso. SItten vielä sairastelut estivät ehjän loppukauden eli oikeastaan vuosi oli taistelua urheilun ja pelaamisen suhteen. Lukiosta päästiin sentään poies eli se saatiin siinä hoidettua loppuun asti, Kauppi hymyili.
Veera ja ketjukaveri ja kaksoissisko Oona Kauppi saivat lopulta valkolakkinsa Sammon Keskuslukion urheilulinjalta samaan aikaan.

Polvi parempi kuin ennen loukkaantumista

Puoli vuotta ennen naisten seuraavia MM-kisoja kaikki näyttää erittäin hyvältä.
– Kunto on erittäin hyvä ja polvi oikeastaan parempi kuin oli aiemmin eli mitään estettä täysillä pelaamiselle ja muutte ei ole. Fiilis on hyvä ja into todella kova kun siitä on aikaa kun viimeksi pystyi reenaamaan täysillä. Katse on samalla tietysti jo vähän MM-kisoissakin.
Veera Kauppi ja Oona Kauppi ovat olleet tärkeitä tekijöitä myös Ilveksen liigajoukkueelle jalkapallossa.Sarjassa neljänsinä olevat keltapaidat joutuvat nyt pärjäämään toistaiseksi ilman kaksikkoa.
– Jalkapallo on nyt vähän tauolla. Vähän on käyty Oonan kanssa lähipuistossa potkimassa mutta nyt keskitytään salibandyyn.
Äänessä on kuitenkin sen verran epäröintiä, että Kaupit taidetaan nähdä jossain vaiheessa vielä viheriöilläkin.
– Juuri nyt on futiksen kohdalla aukko, mutta pallo kuin pallo, ja kyllähän mieli ja sydän vetävät eli katsotaan, missä vaiheessa, Kauppi pyöritteli ajatusta.

Isot odotukset myös liigakauteen

Kesän ohjelmassa on ollut aamutreenin ja iltaharjoitusten välissä rahan ansaitsemista ikkunoiden pesulla ja leirien vetämisellä. Joukkueen videovastaavana tunnettu Veera Kauppi haki Tampereen yliopistoon opiskelemaan journalistiikkaa ja viestintää, ja valintatulos ratkaisee, onko ohjelmassa pelaamisen ohessa jo tutkinnon kokoamista vai töitä ja valmistautumista uuteen yritykseen.
Kooveen naisilla edessä on joka tapauksessa uuden kotihallin ja vahvistuneen kokoonpano myötä innostava kausi.
– Kyllä intoa on kuin pienessä kylässä ja vähintään kahden kauden edestä. On halliprojekti ja saaut kasaan hyvä joukkue ja kaikki vaikuttaa todella hyvältä. Treeneissä on parempi meininki kuin koskaan, ja on saatu hyvät ohjelmat ja selvät systeemit siihen, miten valmistaudutaan kauteen. Tavoitteet ovat korkealla ja potentiaalia joukkueessa riittää. Nyt pitää vain treenata sen mukaan, että pystytään myös kentällä suurempiin tekoihin kuin koskaan. Teot eivätkä puheet kuitenkin ratkaisevat, mitä omasta potentiaalista saadaan ulosmitattua, Kauppi muistutti.
– Itse pitää rakentaa kesätreeneissä hyvä pohja fysiikkaan, ja kauden lähestyessä ollaan sitten taas mailan kanssa tiiviimmin. Sitten pitää hoitaa pelit niin, että olisi mahdollisuus kilpailla paikoista kisoihin. Hommaa on paljon mutta motivaatio korkealla.
Naisten Salibandyliigan runkosarjassa pelataan ensi kaudella vain 18 kierrosta kahden joukkueen luovuttua paikoistaan.
Ainakin Veera Kauppi haluaisi pelata selvästi enemmän.
– Itse voisin helposti vetää vaikka kolme sarjakierrosta, pelithän kuitenkin ovat sitä, minkä takia tätät een. Ainakin jokainen peli on nyt entistä merkityksellisempi, ja pitää pelata niin hyvin, että saadaan painia siellä kentällä Superfinaaliin saakka.

EFT-pettymys herätti joukkueen

Veera Kauppi palasi naisten maajoukkuepaitaan parahiksi huhtikuun EFT-turnaukseen, jossa Suomi jäi kolmanneksi hävittyään Ruotsille ja Sveitsille. Kaupin kolmessa ottelussa latomat neljä maalia ja kaksi syöttöpistettä toivat pistepörssin voiton, mutta se ei lohduttanut.
– Itsellä oli pieni jännitys tulla mukaan taas uuteen projektiin. Omat pelit menivät ihan hyvin, mutta kun joukkueena ei pärjätä, eivät yksilön tekemiset paina mitään.
Päävalmentaja Lasse Kurronen antoikin turnauksen jälkeen tavallista suoremman palautteen siitä, millaisella takamatkalla muihin kärkimaihin verrattuna oltiin.
– Asiat puhutaan joukkueessa suoraan, ja kaikki tiedostavat kyllä, että ei oltu eikä vielä olla kärjen tuntumassa. Porukassa on erittäin motivoituneita naisia, ja jokainen tietää tilanteen. Suunta on hyvä, mutta pitää treenata kovempaa ja tehdä kaikki asiat arjessa paremmin, Kauppi naulasi.

34463146204_c2b436f71f_z.jpg

Teksti ja kuvat: Mika Hilska

Jaa artikkeli