Miten yllätetään Salibandyliigan huippuvahdit?

Eero Kosonen, Lassi Toriseva, Pyry Luukkonen, Santeri Pohjonen ja Santtu Strandberg – kenelle uppoa kaukaa, kenelle läheltä, kuka peittää yläkulmat ja kenelle kannattaa laukoa matalia laukauksia. Salibandy.fi koosti tarkennettua maalivahtitilastoa.

Lokakuussa julkaistuissa kenttäpelaajien syvennetyissä tilastoissa hämmästeltiin mm. Henri Johanssonin laukaisutehoa, sekä tarkasteltiin mihin parhaat maalintekijät laukauksiaan tähtäävät. Seuraavassa tilastokatsauksessa tutkitaan maalivahteja, mihin liigan huippuvahdeille maaleja uppoaa ja mistä päin kenttää maalit on lauottu. Löytyykö näistä jokin trendi?

Tilaston otantaan valittiin Salibandyliigan viisi parhaan torjuntaprosentin omaavaa vähintään kahdeksassa ottelussa pelannutta maalivahtia. Nämä ovat Santeri Pohjonen, Steelers (83,83%), Lassi Toriseva, Classic (79,79%), Pyry Luukkonen, TPS (76,39%), Santtu Strandberg, EräViikingit (76,16%) ja Eero Kosonen, SPV (76,15%).

Tilastossa tarkasteltiin maalivahtien päästämiä maaleja sijoittaen niihin johtaneet laukaukset pelikentälle, joka on jaettu kolmeen eri etäisyysryhmään: lähilaukaukset, keskimatkan laukaukset ja kaukolaukaukset. Lisäksi koottiin laukausten suuntautuminen maaliin jakamalla maali neljään neljännekseen, sekä ristiin tilastoiden mihin päin maalia miltäkin etäisyydeltä lauotut laukaukset ovat uponneet. Ohessa laukaisukartat, joista jokainen voi tehdä nyt esille nostettujen knoppien lisäksi omia havaintojaan.

torjunnat_SanteriPohjonen.jpg

Vahvaa kautta pelaava Santeri Pohjonen on onnistunut tilkitsemään maalin keskustan tehokkaasti, maalintekoon häntä vastaan on tarvittu laukauksia aivan maalin reuna-alueille. Päästetyistä maaleista reilut 58% on uponnut maalin vasempaan reunaan. Läheltä lauotuista laukauksista (punaiset) 12/19 on lauottu maalin alaosaan. Muihin tilaston maalivahteihin verrattuna Pohjonen on päästänyt selvästi enemmän kaukolaukauksia (vihreät). Kauempaa lauottuna etenkin vasen ylänurkka on ollut haavoittuva paikka.

torjunnat_LassiToriseva.jpg

MM-kisoihin valmistautuvan Classicin Lassi Torisevan maalikartta näyttää varsin keskikaistapainotteiselta. Maalin edustalta ja keskipitkältä matkalta laukauksia on uponnut yhtä monta. Kaukolaukauksilla Torisevaa on ollut vaikea yllättää. Torisevan päästämistä maaleista 58% on tehty maalin oikeaan reunaan. Erityisesti keskipitkältä etäisyydeltä lauotuilla maaleilla on vahva trendi suuntautua oikeaan alakulmaan – jonne on suuntautunut Torisevan kaikista päästämistä maaleista lähes puolet. Vastaavasti maalin yläosaan on tehty vain reilu viidennes kaikista maaleista.

torjunnat_PyryLuukkonen.jpg

TPS:n Pyry Luukosen maalikartasta ensimmäisenä huomio kiinnittyy vahvaan maaliryppääseen aivan maalivahdin alueen kulmalta maalin oikealta puolelta, mistä Luukkonen on ohitettu muutaman neliömetrin alueelta kymmenisen kertaa. Kaikista Luukkosen päästämistä laukauksista lähes 70% on lauottu kentän keskijakajan oikealta puolelta. Santeri Pohjosen tapaan Luukkosta ei ole ohitettu napaan laukomalla vaan maalilaukaukset on sijotettu pääosin maalin reuna-alueille. Molemmat ylänurkat ovat pysyneet 192 senttisellä Luukkosella varsin siisteinä.

torjunnat_SanttuStrandberg.jpg

EräViikinkien Santtu Strandbergilla suhde maalin edustalta päästetyistä maaleista on tämän tilaston maalivahdeista pienin. Aivan keskustasta ja nenän edestä mies ei ole päästänyt vielä maaliakaan. Vastaavasti keskipitkältä etäisyydeltä Strandbergin maalikartta näyttää muita tilastoituja maalivahteja hajaantuneemmalta, eli maaleja on päästetty keskikaistan lisäksi lukuisia myös laidan tuntumasta lauotuista laukauksista. Maalin osumakartta on Strandbergilla tilaston tasaisin, eli palloja on uponnut suhteellisen tasaisesti jokaiseen maalin neljännekseen. Vasemmasta alanurkasta toki löytyy tiivis maalikeskittymä.

torjunnat_EeroKosonen.jpg

Torisevan tavoin Prahan MM-kisoihin valmistautuvalla Eero Kososella syyskausi on ollut työteliäs. Kosonen on päästänyt Salibandyliigan kaikista maalivahdeista toistaiseksi toiseksi eniten maaleja (57), mutta vastaavasti torjuntakokemusta on kertynyt jo lähes 200 torjunnan edestä. Eero Kososen maalikartasta voi todeta, että tehokkain tapa miehen ohittamiseen on päästä laukomaan lähelle. Reilusti yli puolet Kososen päästämistä maaleista on ammuttu lähietäisyydeltä ja hyvästä laukaisukulmasta. Tilaston määrittelemiä kaukolaukauksia Kosonen on päästänyt koko kaudella vain yhden. Kososelle tehdyistä maaleista 61% on lauottu maalin vasempaan laitaan, näistä suurin osa maalin alaosaan.

Tilastot koonnut: Jyrki Paajanen
Lisää tuloksia ja tilastoja Salibandyliiton tulospalvelussa

Sector-Alarm-980x400-still-banner.jpg

Jaa artikkeli