Mistä supervire? PSS-ykkösketju pelaa tällä hetkellä elämänsä salibandyä: ”Välillä pitää käydä pohjalla”

Naisten Salibandyliigan kovin joukkue ja kovin ykkösketju löytyvät juuri nyt Porvoosta.

Porvoon Salibandyseura PSS teki viikonloppuna kovan tempun nousemalla sijoitussarjan loppukierroksilla sijoitussarja A:n ykköseksi.

Voitot EräViikingeistä ja SB-Prosta irtosivat värikkäiden vaiheiden jälkeen. Molempien pelien sankarit löytyvät silti tutusta suunnasta: tulikuuma ykkösketju Ella HolmbergElla SundströmFanny Holmberg oli pitelemätön sekä lauantaina että sunnuntaina.

Ei ole ihme, että Porvoossa on jo pitkin talvea ja alkukevättä kuiskittu koko sarjan kovimmasta ketjusta. Joukkueen päävalmentaja Jukka Kouvalainen ei pidä heittoa mahdottomana.

– Kaikesta näkee, että ketjun itseluottamus on korkealla. He olivat meille jo viime keväänä se lenkki, joka pystyi ratkomaan pelejä. Nyt vauhti on vain kovempaa. He ovat fyysisesti paremmalla tasolla ja kokeneempia, se näkyy myös kentällä, Kouvalainen pohtii.

Vire ja itseluottamus näkyvät myös tilastoissa. Sundström voitti sijoitussarja A:n pistepörssin iskemällä neljään peliin tehot 4+7=11. Eikä Holmbergit jääneet kauas taakse – koko kolmikko mahtui pistepörssin viiden kärkeen.

– He ovat kaikki aika helppoja valmennettavia. Kolmikosta löytyy yhteisiä piirteitä: tunne on kova peleissä. Sitä haluaa valmentajana vain ylläpitää. Kun kulkee, heitä ei tarvitse ohjata yhtään pelin aikana. Välillä on tullut otteluita, ettei ole tarvinnut sanoa heille oikeastaan mitään peliin liittyvää, Kouvalainen avaa.

”Oltiin pari peliä yössä”

Mutta mistä vire on löytynyt? Annetaan puheenvuoro ketjua keskeltä johtavalle Sundströmille. Maajoukkueestakin tuttu keskushyökkääjä kertoo suoraan, että huippuvireen takaa löytyy myös vaikea jakso.

– Loppukautta kohden peli on parantunut. Syksyllä oli muutama ohipeli. Oltiin ihan yössä. Mutta nyt on vire löytynyt. Meillä toimii oikea-aikaiset liikkeet ja kaikilla on ratkaisutaitoa sekä pallollista osaamista paljon. Sen takia se on ollut nyt näin tehokasta, Sundström virnistää.

Mitä näiden ohipelien jälkeen tapahtui, jotta vire on löytynyt?

– Kai sitä pitää välillä käydä pohjalla, että voi nostaa tasoaan. Mikään ei tule ilmaiseksi vaan kaiken eteen pitää tehdä töitä. Ja nyt sitä on tehty. Pallottoman työn kautta on päästy pelaamaan nyt myös pallolla näin paljon. Ja tehtyä myös pisteitä, Sundström vastaa.

Valmentaja näkee isoimman muutoksen henkisellä puolella. Kouvalainen muistuttaa, että huippuketjun peli on korjautunut lopulta pienten muutosten kautta.

– Ella puhui yössä olemisesta, mutta oli heillä myös syksyllä hurjat määrät maalipaikkoja. Silloin ei tullut onnistumisia, minkä myötä peli ehkä vähän hajosi. Nyt on puhuttu paljon ja kypsyyttä on tullut enemmän. Nyt vaikeatkin hetket pystytään kääntämään itselleen. Siitä se muutos on tullut – kärsivällisyyttä on tullut lisää.

Pakkoruotsia ja peli-iloa

Kolmikon kemia näkyy sekä kentällä että sen ulkopuolella. Sundström naureskelee päässeensä kaksikon kanssa kielikylpyyn.

– He (Holmbergit) ovat kauhean nöyriä ja sympaattisia. Välillä on hauska, kun he puhuvat keskenään ruotsia. Pitää välillä muistuttaa, etten itse puhu ruotsia.

Kielimuurista huolimatta Holmbergin duolta voi oppia paljon. Kaksikosta aistii puhtaan pelaamisen ilon. Sen myös Sundström nostaa esille.

– Sen aistii, että loppukaudesta alkaa nälkä aina kasvaa, silloin tulee vielä enemmän tunnetta mukaan. He ovat sellaisia, että hommat tehdään ilon ja posin kautta. Sen myötä tässä on muidenkin todella kiva olla mukana.

– Itse olen helposti sellainen, että jos hommat ei onnistu, alan mököttää. Mutta sieltä tulee aina positiivista otetta touhuun. Tässä on vain niin helppo pelata tällä hetkellä. Ketään ei murhata katsella, jos syöttö menee ohi. Meillä rakentava palaute toimii hyvin. Sekin on iso juttu.

Kolmikon vire näkyy myös peliajoissa. Ei ole sattumaa, että PSS-ykkösketju pelaa ottelusta toiseen isoja minuutteja. Se ei tunnut ainakaan häiritsevän tällä hetkellä kentällä liitävää kolmikkoa.

– Ajatus on saada mahdollisimman paljon vastuuta – ja käyttää se. Nyt on onnistuttu, mutta vielä on ne tärkeimmät pelit edessä, Sundström naulaa hymy kasvoillaan.

Kenet PSS valitsee puolivälierissä vastaansa? Naisten Salibandyliigan pudotuspelien valintatilaisuus järjestetään keskiviikkona 11. maaliskuuta kello 10.00. Tapahtumaa voi seurata suorana Youtube-kanavamme kautta.

Mistä supervire löytyi? Katso Ella Sundströmin videohaastattelu tästä:

Teksti ja video: Ilari Isotalo
Valokuva: Ville Vuorinen

Jaa artikkeli