Mikael Lax arvostaa kaimansa saavutuksia: ”Jos jollekin pelaajalle tuollaisen kunnianosoituksen suo, niin kyllä se on Mikkelle

Mikael Lax on seurannut Mikael Järven uraa läheltä ja tietää, miksi ”Metsuria” arvostetaan.

EräViikinkien Mikael Lax tietää monta tarinaa entisestä pelikaveristaan ja nykyisestä valmentajastaan Mikael Järvestä. Kokenut puolustaja on hyvin mielissään siitä, että pelipaita numerolla 82 hilataan perjantain juhlaottelussa Energia Areenan kattoon ja samalla Järvi liitetään fuusioseuran Hall of Fameen.

”Hän on omalla tekemisellään luonut sen kunnioituksen”, Lax sanoo.

Ilman intohimoa ei kukaan pelaisi yli 20 vuotta absoluuttisella huipulla varsinkaan lajissa, jossa ei olla ammattilaisia. Laxilla on kertomus, joka kuvaa hyvin perjantain juhlakalun rakkautta salibandyyn.

”Mikke teki siihen aikaan isoa remppaa kotona ja heräsi joskus viiden, kuuden aikaan. Hän teki remppahommia ja sitten huolehti lapset kouluun ennen kuin lähti itse töihin. Muistan, että tuohon aikaan treeneihin mennessä oli hallin pihalla vanha Mazda ikkunat huurussa ja pakoputki tupruttaen. Mikke oli vetänyt penkit makuuasentoon ja otti nopeat unet siinä ennen harjoituksia.”

30291695167_1a5e5d13b4_z.jpgJärvi lopetti pelaajauransa pari vuotta sitten, mutta hänet nähdään silti salibandyn parissa taajaan. Laxin mukaan mailan vaihtuminen fläppitauluun ei ole muuttanut tyyliä millään lailla.

”Kyllä hän jo pelaajana tykkäsi olla fläppitaulun kanssa sekä kannustaa ja tsempata muita. Kun hän sanoo jotain nyt valmentajana, niin kaikki kuuntelevat. Hänen viestiinsä on helppo uskoa.”

Pitkä pelaajaura näkyy myös käytännön asioissa. Kapteenina Järvi on tottunut huolehtimaan kaikista joukkueen jäsenistä, eikä hän valmentajanakaan tingi tästä.

”Mikke aistii hyvin, mikä fiilis pelaajilla on. Jos jollekin tulee huonoja vaihtoja, hän saattaa käydä sopivassa välissä näyttämässä, että tässä olisi pari helppoa juttua. Niitä tekemällä haetaan sitten onnistumisia.”

Onnistumista puhuttaessa Lax luonnehtii EräViikinkien alkukautta nousujohteiseksi. Hän peräänkuuluttaa kärkipelaajilta silti lisää tehoja nyt, kun joukkueen ratkaisijaosastolle on saatu leveyttä esimerkiksi Joonatan Lindholmin muodossa.

”Ihan hyvä, että olimme kausiennakoissa vasta sijoilla 6–8. Pitkälle kevääseen mennään pelaten”, Lax naurahtaa.

Omaan syyskauteensa hän on suhteellisen tyytyväinen, mutta vaatimus tehokkuuden lisäämiseksi koskee häntä itseäänkin.

”Pitää alkaa laukoa enemmän. Pakille itseluottamus on tärkeää. Parannettavaa on, mutta silloin pitää vain parantaa.”

Tehopisteiden kautta onkin helppo palata takaisin Salibandyliigan kaikkien aikojen pistetilaston kolmoseen. Järvi teki urallaan yhteensä 998 pistettä runkosarjassa ja pudotuspeleissä.

”Kertoo luonteesta aika paljon, ettei Mikke enää pelannut väkisin saadakseen tuhat pistettä täyteen, vaikka moni muu olisi niin voinut tehdä. Kysyin häneltä kerran asiasta, ja hän totesi vain, että luvut eivät juuri kiinnosta, uralta on niin iso kasa hienoja juttuja.”

Lax huomauttaa Järven olevan erittäin arvotettu myös vastustajien keskuudessa, vaikka aikanaan kentällä huudeltiinkin puolin ja toisin. Juhlaottelussa EräViikinkien vastustajaksi tuleva Oilers onkin tässä mielessä juuri oikea vieras.

”Kumpikaan ei halua hävitä näitä kohtaamisia, eikä varsinkaan tällaista juhlaottelua. Nyt on kyseessä sellainen peli ja sellainen hahmo, että toivotaan porukan löytävän paikalle”, Mikael Lax päättää.

efc_7.jpg

Teksti: Erno Rautarinta

Jaa artikkeli