Maajoukkueet maailmalla – millaiset ovat koronatoimet?

Viisi Suomen seitsemästä salibandymaajoukkueesta on tositoimissa elo-syyskuussa kansainvälisen kilpailutoiminnan auetessa. Kuinka pelaajia suojellaan koronalta? Entä miten varmistetaan, että he voivat terveysturvallisesti palata läheistensä pariin ja seurajoukkueisiinsa?

Yllä muutamia kysymyksiä, jotka askarruttavat varmasti maajoukkuepelaajien seuravalmentajia ja huoltajia. Toki itse pelaajiakin.

MM-kisoja toisensa perään on siirretty odottamaan aikaa parempaa pelaajien tyytyessä maajoukkueleirien tarjontaan, joita on voitu viedä läpi tiukkojen koronatoimien puitteissa.

Nyt tilanne näyttää jo valoisammalta. Tapahtumasuman purkautuessa kuluvan syyskauden aikana pelataan peräti neljät salibandyn MM-kisat, joista kaksi jo elo-syyskuun vaihteessa, kun sekä U19-miehet ja naiset lähtevät MM-areenalle tuota pikaa.

Lisäksi ohjelmassa on myös muita turnauksia ja aikuisten MM-kisat marras-joulukuussa sekä naisilla että miehillä.

– Salibandyliiton velvollisuus on myös pitää kansainvälisen tason toimintaa hengissä ja tarjota kärkipelaajille tasokkaita mittelöitä. Kuten olemme saaneet nähdä ja kuulla, myös muissa lajeissa arvokisoja on jälleen ryhdytty pitämään, tiivistää maajoukkueiden GM Jari ”Oka” Oksanen.

Millaiset ovat maajoukkueiden koronatoimet?
– Maajoukkueissa toimitaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronaohjeiden mukaan. Ulkomaiden osalta noudatetaan kunkin maan maahantulo-ohjeita sekä Kansainvälisen salibandyliiton (IFF) ja tapahtumajärjestäjän ohjeita, Oksanen kertoo.

Ohjeistuksia seurataan päivittäin ja jos ne muuttuvat, niihin reagoidaan. Mikäli jonkun kohdemaan menoon tai paluuseen tulee pakollisia yli 72 tunnin karanteeneja, tapahtumaan osallistumista harkitaan uudelleen.

– Tapahtumissa maajoukkueet muodostavat oman ”kuplan”. Hygieniasta, turvaväleistä, kasvomaskien käytöstä ja muista ohjeista pidetään erityisesti huolta. Kuhunkin tapahtumaan tullaan aina koronatestien kautta, ellei rokotukset ole kunnossa tai korona on todennetusti sairastettu lähiaikoina. Kaikilta pyydetään rokotustodistus tai tuore negatiivinen PCR-testin tulos, Oksanen listaa turvatoimia.

Hänen mukaansa pian alkavissa U19 MM-kisoissa tehdään viikon aikana koronatestejä ja mitataan kehon lämpötilaa.

Entä matkalta paluu, miten silloin toimitaan?
– Ellei ole täyttä rokotesuojaa tai viimeisen puolen vuoden aikana sairastettua koronaa, niin suositus on käydä 72 tunnin jälkeen koronatestissä ja siihen saakka välttää kontakteja.

Maajoukkueiden tapahtumat syyskaudella
23.-29.8. U19-miesten MM-kisat (Brno, Tshekki)
27.8.-5.9. U19-naisten MM-kisat (Uppsala, Ruotsi)
2.-5.9. U23-miesten 4-maan turnaus (Valmiera, Latvia)
3.-5.9. naisten maajoukkueen 4-maan turnaus (Bern, Sveitsi)
4.-5.9. miesten maajoukkueen Ruotsi-ottelut (Vantaa ja Lahti)
15.-17.10. naisten ja U19-naisten maajoukkueiden EFT-turnaus (Lempäälä)
15.-17.10. miesten ja U19-miesten maajoukkueiden EFT-turnaus (Plzeň, Tshekki)
27.11.-5.12. naisten MM-kisat (Uppsala, Ruotsi)
3.-11.12. miesten MM-kisat (Helsinki)

Kuva: Mika Hilska

Jaa artikkeli