Maailman ensimmäinen Salibandymuseo avaa ovensa ensi viikolla

Maailman ensimmäinen salibandymuseo avataan Lempäälän Ideaparkiin tiistaina 25.2.2020.

Salibandymuseon näyttelytila on noin 60 neliömetrin kokoinen lasiseinäinen huone, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Lempäälän Ideapark Sportissa kolmostien varrella.

Salibandymuseon taustalla on Suomen Salibandymuseo ry, jonka lajipioneerit Jari Kinnunen, Kurt ”Kurre” Westerlund, Pekka Mukkala ja Tapio Hämeen-Anttila perustivat kesällä 2019.

Lue myös: Maailman ensimmäinen salibandymuseo Ideaparkiin Lempäälään (julk. 23.11.2019)

Museohankkeen puuhamies Jari Kinnunen kiittelee vuolaasti Ideaparkia ja Markkinointiosakeyhtiö i2:sta, jotka ovat olleet vahvasti mahdollistamassa historiallista hanketta.

– Yhteistyökumppanit ovat olleet ensiarvoisen tärkeitä museohankkeen synnyttämisessä. Museo toimii toistaiseksi täysin perustajajäsentensä rahoilla.

– Kumppaneiden avulla olemme saaneet näyttelytilan käyttöömme sekä lisäksi kalustuksen ja kyltityksen. Uskon, että saatuamme Salibandymuseo auki, meillä voisi olla mahdollisuuksia saada myös ulkopuolista rahoitusta museotoiminnan laajentamiseksi.

– Museo tulee olemaan maksuton ja sinne on vapaa pääsy. Kävijämäärä vuositasolla tulee olemaan kymmeniä tuhansia henkilöitä. Näyttelytila on videovalvottu ja kaikki esineet ovat lukkojen takana, Kinnunen kertoo.

Salibandyn lajihistoria on vieläkin verrattain lyhyt, vasta noin 35 vuotta. Joku voi ihmetellä, miksi laji tarvitsee museon näin ”varhain”.

– Museo on ollut pitkäaikainen haaveeni. Vaikka 35 vuotta ei ole paljon, niin mielestäni nyt on oikea aika alkaa järjestelmällisesti taltioimaan lajihistoriaa esineiden ja tarinoiden muodossa, Kinnunen perustelee.

– Vielä tällä hetkellä lajivälineistöä on melko hyvin saatavilla. Samoin kuin tarinoita, kun lajipioneerit ovat vielä pääosin hengissä ja muisti pelaa. Uskon, että jälkipolvet sadan vuoden kuluttua kiittelevät, kun tämä historian taltioiminen aloitettiin riittävän ajoissa.

– Onhan tämä ollut vähän raskasta, kun tätä oman toimen ohella ja vapaa-ajallaan puuhaa, Kinnunen myöntää.

Virtaa Kinnuselle on antanut lämmin vastaanotto, kun hän on metsästänyt välineistöä ympäri Suomea.  
Esineistön kerääminen onkin sujunut erinomaisesti.

– Salibandy-yhteisö on ollut erittäin myötämielinen lajivälineiden lahjoittamisessa, hän kiittelee.

– Kotiväki on vitsaillut, että olen kuin huutokauppakeisari Aki Palsanmäki kierrellessäni ihmisten kotona ja milloin missäkin hakemassa erilaisia salibandyvälineitä. Erona toki on, että näillä tavaroilla ei ole hintaa. Ne kun ovat korvaamattomia. Osa on lahjoittanut rakkaita salibandytarvikkeitaan museolle omaksi, osa lainannut ne museon käyttöön.

Kaikki museolle lahjoitetut ja lainatut esineet kuvataan ja luetteloidaan. Tavaramäärä on jo nyt suuri, eivätkä läheskään kaikki esineet mahdu 25.2.2020 avattavaan museon näyttelytilaan Ideaparkiin. Tarkoituksena onkin, että museon näyttelytilassa esineistö vaihtuu tämän hetkisten suunnitelmien mukaan muutaman kuukauden välein.

– Näin varmistetaan, että museossa kannattaa vierailla useamminkin, kun sieltä löytyy aina jotain uutta, Kinnunen vinkkaa.

Ensimmäisessä vaiheessa Ideaparkin Salibandymuseossa tulee olemaan muun muassa salibandymailojen evoluutioseinäke, joka visualisoi konkreettisesti mailojen huiman kehityksen reilun 30 vuoden saatossa.

– Ne mailat, joilla 1980-90 lukujen vaihteessa salibandya pelattiin, ovat nykypolvelle mysteerisiä leluja, joensuulaisen Josban riveissä nuoruusvuosinaan viilettänyt Kinnunen tietää omakohtaisesti.

Museoon tulee myös rekvisiittaa menneiden vuosien arvokisoista ja Suomen menestyksestä. Pokaalit ja mitalit tulevat kertomaan omaa tarinaansa siitä, miten laji on kehittynyt ja Suomi menestynyt kansainvälisesti vuosien kuluessa.

Esillä ovat myös Salibandyn Hall of Fame – ja Legendaseinäke eli lajin merkkihenkilöt meriitteineen. Myöhemmässä vaiheessa museoon rakentuu ”retronurkkaus”, jossa havainnollistetaan, kuinka lajin alkuaikoina salibandya pelattiin ilman kaukaloa, parketilla puolapuiden välissä ja sukat mailanlavoissa.

Näyttelyyn tullaan myös lisäämään videomateriaalia kuluvan kevään aikana ja myös nettisivut aukeavat keväällä osoitteessa www.salibandymuseo.fi.

Salibandymuseo elää ajassa ja näkyy vahvasti myös sosiaalisessa mediassa.
Twitter, Facebook ja Instagram (@salibandymuseo).

– Lämpimästi tervetuloa aikamatkalle salibandyn nostalgiapalojen ääreen maailman ensimmäiseen Salibandymuseoon Lempäälän Ideaparkiin, toivottaa ”museonjohtaja” Jari Kinnunen.

Onko kätköissäsi salibandyn aarteita menneiltä vuosilta? Suomen Salibandymuseo ottaa edelleen vastaan lahjoituksia. Ota yhteyttä Jari Kinnuseen, jari.kinnunen(at)salibandy.fi, puh. 0400 529 000.

Jaa artikkeli