Loviisan kapteeni vannoo Torin nimeen – ”Halli on 200 metrin päässä kotiovelta”

Loviisan Torin kapteeni Jonas Hällfors kuuluu joukkueen pitkäaikaisimpiin pelaajiin. Siirto muualle ei ole uran aikana tullut ajankohtaiseksi. Nyt hän johdattaa joukkueensa kohti TEHO Sport Suomen Cupin finaalia.

Loviisan Torin kapteeni Jonas Hällfors kuuluu joukkueen pitkäaikaisimpiin pelaajiin. Siirto muualle ei ole uran aikana tullut ajankohtaiseksi. Nyt hän johdattaa joukkueensa kohti TEHO Sport Suomen Cupin finaalia.

Syksyllä 2004 käynnistyi Jonas Hällforsilla salibandyn saralla ura, joka on kestänyt jo yli 12 pääsarjakautta. Tilastoihin on kertynyt siinä ajassa 76 Salibandyliiga- ja yli 200 Divari-ottelua.

Hällfors on viihtynyt joukkueensa kärkiketjuissa, ja se näkyy myös tehopisteissä. Divarissa on rikkoutunut 250 pisteen raja ja liigakentilläkin tehoja syntyi 54 (41+13) pisteen verran.

Loviisan oma kasvatti on pelannut lähes koko uransa pienen paikkakunnan ylpeydessä, Torissa.

Perhe, ystävät ja juuret ovat pitäneet Hällforsin tiukasti kiinni kasvattajaseurassaan.

– Olen edustanut Toria pienestä pitäen. Andyn (Torin hyökkääjä Andreas Hietala) kanssa olemme pelanneet ihan alusta asti yhdessä, ja jopa samassa ketjussa tosi pitkään.

– Tämä on minulle kotikaupunki, ja meillä on perheyritys, jota pyöritämme. Juuret ovat tiukasti täällä, 31-vuotias Värisilmän yrittäjä Hällfors kertoo.

Uran varrelle mahtuu ainoastaan yksi kausi toisen paikkakunnan seurassa.

– Helsingissä opiskellessani pelasin yhden kauden M-Teamissa, mutta sen jälkeen kuljin kaksi seuraavaa kautta Loviisaan treeneihin ja peleihin Helsingistä. Torissa on aina seurana tehty kaikin puolin hyvää työtä, ja kyllähän se helpottaa, kun halli on 200 metrin päässä kotiovelta, hän naurahtaa.

”Junioriosasto” astui esiin

Tämän kauden Loviisan Torin nimilistaa katsomalla mieleen tulee väkisinkin Thin Lizzyn kappale ”The Boys Are Back In Town”. Toria saapui vahvistamaan moni paluumuuttaja.

Tor pelasi Salibandyliigassa edellisen kerran kausina 2010–2014, ja jo silloin keltapaitoja edustivat Hällforsin lisäksi muun muassa Hietala, Dan Forsström, Niko Nordström, Peik Salminen ja Sami Aalto.

Forsström ja Aalto palasivat Loviisaan täksi kaudeksi, kuten myös pitkän uran Torin lisäksi Oilersissa ja Erässä tehnyt Joni Niiranen.

– Nykyisen joukkueen runko on pysynyt ihan liigavuosista asti samana, Hällfors toteaa.

Salmisen kohdalla urakka helpottui, sillä vielä viime kaudella hän hoiti pelaaja-valmentajan työtä. Nyt päävastuun valmennuksesta saapui ottamaan Marko Paju.

Loviisan Tor eteni näyttävästi TEHO Sport Suomen Cupin finaaliin.

Välieräottelu Nurmon Jymyä vastaan oli äärimmäisen tasainen loppuun asti. Jymy johti kamppailua vielä minuutti ennen loppua, mutta Tor nousi tasoihin 4–4:ään Salmisen osuttua ajassa 59.03. Ketjukaveri Niiranen syöttö takatolpalle oli vertaansa vailla.

Hällfors nosti hattua konkareiden suorituksille, sillä Salmisen oli joukkueensa pistehai 2+1-tehoilla, kun taas Niiranen säesti pistein 1+1.

– Meillä oli varmasti koko viikon ajan fokus vain välieräottelussa. Ensimmäistä erää veimme suvereenisti, ja kaikki pelasivat melkein parasta peliään koko kaudella. Nurmo sitten rankaisi toisessa erässä virheistämme.

– Onneksi meidän ”junioriosastolta” kaksikko Niiranen–Salminen astui esiin, Hällfors hehkuttaa.

Tor ei lähtenyt peruuttelemaan jatkoajalla, ja lopussa kiitos seisoi. Aalto ampui tarkalla rannelaukauksella loviisalaiset finaaliin ajassa 74.46.

– On ollut kieltämättä tosi hieno fiilis Cupista. Emme ole Torin kanssa siellä pelanneet juurikaan – viimeksi varmaan kaudella 2004–2005. Cupin yhdistyminen sarjapeleihin on myös ollut positiivinen uudistus.

Liigakentät houkuttelevat edelleen

Vaikka ikää on jo kertynyt, ei se ole näkynyt Hällforsin tehosarakkeessa ainakaan negatiivisesti. Viime kaudella hän takoi kovimmat tehot moneen vuoteen. Runkosarjan pistesaldo oli lopulta hurja 36+12=48.

Lisäksi loukkaantumiset ovat viime vuosina kiertäneet konkarin kaukaa.

– Voi sanoa, että kunto on ollut ihan ok. Tällä kaudella on ollut vähän vaivoja selässä. Oma rooli ketjussamme on enemmänkin viimeistely, kun taas Hietala rakentelee ja syöttelee. On helppo pelata, kun hänen syöttönsä ovat tuttuja jo vuosien takaa.

Myös tällä kaudella hyvä vire on säilynyt, ja Hällfors on joukkueensa sisäisessä pistepörssissä toinen tehoillaan 13+8=21. Cupissa Hällfors joutui jättämään yhden ottelun välistä, mutta iski siitä huolimatta kolmeen otteluun kiitettävät 4+3=7 pistettä.

Loviisan Tor on tällä hetkellä Divarin sarjataulukossa viidentenä. Se on taistellut koko kauden ajan kärkiporukan mukana. Viime viikonlopun tappio jumbojoukkue Blue Foxille kuitenkin osoitti, kuinka tasaisesta sarjasta on kyse.

– Meidän kokeneemman kaartin harteilla on pitää joukkueen jalat maassa. Pelejä on vielä jäljellä, ja vaikka Blue Fox on sarjan hännillä, niin he halusivat viedä pisteet kovemmin. Heillä ei ole ollenkaan huono nippu, Hällfors muistuttaa.

Asetelmat kuitenkin näyttävät siltä, että kuluvan kauden otteilla Tor taistelee tosissaan jopa liiganoususta. Se olisi seurahistorian kolmas.

Kiireinen yrittäjä Hällfors ei vielä tyrmää täysin liigassa pelaamista omalta osaltaan, mutta myöntää sen olevan yhä haastavampaa.

– Tietysti liigapelit vielä houkuttelisivat, mutta siviilipuoli asettaa omat rajoitteensa. Tilanne pitäisi saada sumplittua muun muassa työpaikan osalta. Mutta mikäli paikat ovat kunnossa ja aikaa riittää, niin miksei.

Torin kauden ensimmäinen huipentuma odottaa kuitenkin lauantaina 20. tammikuuta. TEHO Sport Suomen Cupin finaalissa vastaan astelee ottelua isännöivä Tampereen Classic.

Sen kovempaa haastetta on millään mittareilla vaikea löytää tästä maasta.

– Classic on dominoinut suvereenisti liigassa. Pikkuhiljaa alamme yhdessä miettiä, miten lähdemme siihen otteluun. Pitää kuitenkin muistaa, että yksittäisessä ottelussa yllätykset ovat mahdollisia. Pyrimme saamaan tämän ja tulevan viikon aikana hyvän flow’n päälle siihen matsiin. Kun teemme yhden maalin enemmän, niin sehän riittää, kapteeni päättää.

Teksti: Anssi Karjalainen
Kuva: Jyrki Paajanen

Jaa artikkeli