Latvian miehiltä oppia poikien maajoukkueelle

Suomi taipui kolmannessa erässä maalin johdosta kolmen maalin tappioon.

Poikien U19-maajoukkue aloitti vilkkaan salibandyviikonlopun niukalla tappiolla Latvian miehiä vastaan. Suomi johti kolmannessa erässä vielä 3–2, mutta kokeneet latvialaiset kirivät rinnalle ja ohi. Viimeiset osumat Latvia teki tyhjiin, ja loppulukemiksi Eerikkilässä merkittiin 4–7.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että saimme nämä Latvia-ottelut sovittua, joukkueen päävalmentaja Atte Juuti sanoi.

Joukkueen kohtaavat uudestaan sunnuntaiaamuna. Ensimmäinen koitos alkoi Suomen kannalta, kun hienosti rakennettu hyökkäys päättyi Konsta Haukkalan maaliin. Latvia tasoitti 27 sekuntia myöhemmin ja meni taukojohtoon ajassa 19.56 syntyneellä maalilla.
– Tuollaiset juuri ennen taukoa tulleet osumat ovat selvä kasvun paikka. Pikkaisen jännitettiin ensimmäisessä erässä ja tunne vei, Juuti arvioi.

Toisessa erässä Suomi pelasi paremmin. Ensimmäisellä 20-minuuttisella valmennusjohdon teesit unohtuivat ajoittain, mutta pahimman jännityksen lauettua alkoi sujua.
– Toteutimme asioita, mistä oli sovittu. Voitimme erän 2–0 ja veimme peliä, Juuti kertoi.

Sinivalkoisten maaleista vastasivat Tuukka Haudanlampi ja Niklas Kuisma. Näin kolmanteen erään lähdettiin maalin johdossa.
– Asiat eivät muuttuneet pelillisesti kolmannessa erässä mitenkään erikoisesti. Peli oli hallussa, mutta kaveri vain kävi nappaamassa maalit kahdeksan ja kahdentoista minuutin kohdalla ja pääsi johtoon, Juuti tiivisti ratkaisun.

TPS:n Salibandyliigan joukkueesta tuttu Artis Raitums vei Latvian kahden maalin karkumatkalle ajassa 55.50.

Joukkueen ensikertalaisiin kuuluva Tuomas Ojala kavensi vielä, mutta kiri ei aivan riittänyt.
– Lopussa piti yrittää ilman maalivahtia ja Latvia teki kaksi tyhjiin. Pitää kunnioittaa tulosta, Juuti totesi.

Suomen parhaana palkittiin kaksi osumaa syöttänyt Jasper Juuti ja Latviasta maalivahti Ivars Disereits.

Harjoitusottelussa voitto ei ole tärkein asia, vaikka numero selässä sitä aina tavoitellaankin.Valmennusjohto sai paljon sellaista tietoa, jota pelaajien otteita seurajoukkueissa tarkkailemalla ei saa.
– Ryhmä kokoontui ensimmäisen kerran eilen. Lauantaina harjoitellaan ja sunnuntaina pelataan vielä Latviaa vastaan, Juuti sanoi ja myönsi Latvian kukistamisen olevan hyvä porkkana leirin päätteeksi.

Latvian joukkue on kokenut ja ylipäätään aikuisia vastaan pelaaminen on hyvää oppia Suomen nuorukaisille, vaikka moni onkin toki päässyt pelaamaan miehiä vastaan seurajoukkueessa.

Juutin vetämä projekti täyttää pian vuoden ja huipentuu ikäluokkien 2000 ja 2001 MM-kisoihin ensi keväänä. Kanadan Halifaxissa pelattava turnaus on totta kai jo mielessä. Ikäluokka on tullut tutuksi.
– Tällä joukkueella pelattiin ensimmäiset maaottelut helmikuussa Ruotsia vastaan. Kesän leirityksissä oli 35 pelaajaa. Leirien ja syksyn esitysten perusteella valittiin sitten pelaajat tähän tapahtumaan, Juuti kertasi.
– Saatiin uudet tulokkaat reippaalla otteella kansainävälisiin peleihin.

Myöhemmin syksyllä U19-maajoukkue pelaa vielä EFT-turnauksen. Halifaxin MM-kisat pelataan toukokuussa 2019.
– Tästä se projekti kiihtyy kohti Kanadaa, Juuti innostui.

Eerikkilä 31.8. 2018: Harjoitusottelu Suomi U19 – Latvia miehet 4–7 (1–2, 2–0, 1–5)

1. erä: 10.28 Konsta Haukkala (Tuomas Ojala) 1–0, 10.55 Toms Akmenlauks (Artis Raitums) 1–1, 19.56 Janis Ragovskis (Edzus Cerins) 1–2.
2. erä: 33.02 Tuukka Haudanlampi (Joakim Lund) 2–2, 37.18 Niklas Kuisma (Jasper Juuti) 3–2.
3. erä: 48.25 Arturs Jursevskis (Rolands Kovalevskis) 3–3, 51.54 Atis Stepans (Juris Gribusts) 3–4, 55.50 Raitums (Cerins) 3–5, 58.20 Ojala (Juuti) 4–5, 58.41 Andris Rajeckis (Jursevskis) 4–6 tm, 59.20 Klavs Jansons (Akmenlauks) 4–7 tm.

Torjunnat:
Nemo Sipilä Suomi U19 3+6+2=11,
Ivars Disreits Latvia 7+3+2=12.

Jäähyt: Suomi U19 0 min, Latvia 0 min.

Erotuomarit: Andrew Lewis ja Anssi Silvo, Suomi.

Teksti: Erno Rautarinta

Jaa artikkeli