Kurronen listasi naisten MM-projektin pelaajien tärkeimmät ominaisuudet – Suomi herkutteli toisessa erässä 13 maalia

”Kolme kulmakiveä, joita haluamme MM-joukkueen pelaajilta ovat urheilullisuus, taito pallon kanssa sekä hyvän joukkuepelaajan ominaisuudet.”

Samaan aikaan, kun miesten maajoukkue pelasi Ruotsin kanssa Espoossa, oli naisilla vastassaan muutamaa pykälää helpompi vastustaja Slovakian MM-karsinnoissa. Venäjä sinnitteli ensimmäisen erän miten kuten kyydissä mukana, mutta hävisi lopulta 1–18.

– Kaveri laittoi bussin parkkiin. Hetki siinä meni ennen kuin saatiin avaimia, miten sumppu puretaan. Toisessa erässä lähti rullaamaan.Koko 60 minuuttia pelattiin yhtä maalia, päävalmentaja Lasse Kurronen tiivisti.

Veera Kauppi oli taas pelipäällä ja nakutti mukavat tehot 3+4. Hänen saldonsa turnauksen kolmessa tähänastisessa ottelussa on hulppea 10+9=19. Pistenikkarin roolissa tehoja pitääkin tulla tällaisissa otteluissa, mutta Kauppi on muutenkin hyvä esimerkki pelaajasta, joita MM-projektiin halutaan.

– Kolme kulmakiveä, joita haluamme MM-joukkueen pelaajilta ovat urheilullisuus, taito pallon kanssa sekä hyvän joukkuepelaajan ominaisuudet, Kurronen luetteli.

Erilaisissa pelillissä rooleissa kysytään toki muitakin taitoja, mutta mainittuja pääkriteereitä seurataan vuoden mittaan. Kurronen on pitkään mukana naisten maajoukkueen toiminnassa ja tuntee pelaajat hyvin.

– Kyllä tässä on tullut hyvä käsitys pelaajien taidoista. Yksittäisen ottelun painoarvoa ei pidä liikaa miettiä. Pelaajat ehkä joskus kuvittelevat nämä yksittäiset pelit isompanakin näytönpaikkana, Kurronen huomautti.

Ominaisuuksista puheen ollen, Kurrosella oli hyviä uutisia Slovakiasta. Ne liittyivät yhteen mainituista kulmakivistä eli urheilullisuuteen.

– Käytettiin eilinen välipäivä legendaariseen piip-testiin. Saatiin 40 sekuntia parempi keskiarvo kuin edellisellä kerralla marraskuussa, ja moni pelaaja oli parantanut tulostaan. Tämä oli paras keskiarvo näiden kolmen vuoden aikana, Kurronen kehaisi.

Hyvistä pohjista on on helpompi lähteä rakentamaan vielä parempaa. Tässä projektissa ensi kesä on ensiarvoisen tärkeä. Karsintaturnauksessa otetaan ensimmäiset askelet maajoukkueen MM-kisavuonna, vaikka pelillisellä puolella ne ovatkin vielä pieniä, koska kunnon vastusta ei vielä saada.

– Tämä on enemmänkin ohjaamista ja keskustelua, työ tehdään seuroissa, Kurronen toisti aiemminkin korostamaansa tosiseikkaa.

Työteliäistä ja jatkuvasti kehittymään pyrkivistä pelaajista hyvä esimerkki on kokenut Mia Karjalainen. MM-karsintojen jälkeen hänellä on plakkarissa komeat 99 maaottelua, joten vertailupohjaa riittää.

Karjalainen näkee karsintaturnauksella tärkeän vaikutuksen nimenomaan kisavuoden starttina.

– Täällä luodaan pohja hyvälle joukkuehengelle. Porukka on taas vaihtunut jonkin verran, joten täällä pääsemme tutustumaan ja pitämään hauskaa yhdessä. Kaikilla on ollut täällä mukavaa, Karjalainen kertoi.

Ryhmän hitsautuminen yhteen on siis lähtenyt hyvin käyntiin. Maajoukkueen ydinryhmä on toki jo ollut pitkään kasassa, mutta eipä siitä rentoudesta kenellekään haittaa ole. Myös kentällä voidaan olla rentoina, mutta silti tosissaan. Karjalaisen mukaan vatsustajien taso mahdollistaa sen, että pallollista peliä päästään hiomaan.

– Olemme puhuneet siitä, että maltetaan pyörittää rauhassa ja pitää palloa siihen saakka, kun oikea tilaisuus aukeaa iskeä, Karjalainen sanoi.

Ajatuksena on siis tehdä mielummin kymmenen maalia ”pelikirjan” kuviolla kuin 20 yksilösuorituksilla?

– Ei meillä ole noissa peleissä kiire mihinkään, niin kivempi se on pitää palloa. Tulee niitä hienoja yksilösuorituksiakin toki ja nopeita maaleja, Karjalainen jatkoi.

Suomi puhkaisi Venäjä-ottelussa 50 turnausmaalin rajan ja pelaa vielä sunnuntaina Itävaltaa vastaan. Siinä ottelussa nähdään taas monenlaisia osumia, vaikka aivan Ruotsin Ranska-voiton (61–0) lukemiin ei päästäisikään.

Parempi lähtökohta olisi pelata turnauksen ensimmäinen nollapeli, sillä Venäjääkin vastaan se jäi tulematta. Maria Kitajeva teki maansa ainokaisen komeiden harhautusten jälkeen ensimmäisessä erässä ja aiheutti näin pienen kauneusvirheen Suomen murskavoittoon.

Venäjä–Suomi 1–18 (1–2, 0–13, 0–3)

1. erä: 00.49 Ella Sundström (Hanna Niemelä) 0–1, 03.40 Veera Kauppi (My Kippilä) 0–2, 17.38 Maria Kitajeva 1–2.
2. erä: 20.42 V. Kauppi (Sundström) 1–3, 22.28 Sundström (Kippilä) 1–4, 24.21 Senni Hietanen (Sara Piispa) 1–5, 25.53 Miia Vallenius (Jenna Saario) 1–6, 27.21 Kippilä (V. Kauppi) 1–7, 32.27 Oona Kauppi (V. Kauppi) 1–8, 33.36 O. Kauppi (V. Kauppi) 1–9 (yv.), 34.05 Trine Sällström (Sanni Nieminen) 1–10,36.58 Piispa (Sällström) 1–11, 37.47 O. Kauppi (Kippilä) 1–12, 38.28 Saario (Vallenius) 1–13, 39.56 V. Kauppi (Kippilä) 1–14, 39.59 Vallenius (Saario) 1–15.
3. erä: 49.59 Hietanen (Nieminen) 1–16, 50.38 O. Kauppi (Sundström) 1–17, 58.05 Kippilä (V. Kauppi) 1–18.

Torjunnat:
Jana Beletskaja Venäjä 15+14+(0)=29 ja Jelena Savrasova Venäjä (0)+(0)+14=14,
Krista Nieminen Suomi 6+3+1=10.

Jäähyt: Venäjä 4 min, Suomi 0 min.

Erotuomarit: Tomáš Beňo ja Roman Sklenica Slovakia.

Ottelun maalikooste:

Teksti: Erno Rautarinta
Valokuva: IFF

Jaa artikkeli