Kuka oli maajoukkueen nopein, kestävin tai ketterin? - Katso tulokset ja kuinka kehittymistä seurataan

Salibandymaajoukkueiden kehityksen seuranta toteutetaan vakioiduissa olosuhteissa Eerikkilän Urheiluopistolla. Pelaajien kehitystä testataan testein, jotka mittaavat muun muassa nopeutta, ketteryyttä, suunnanmuutoskykyä, yleistä urheilullisuutta, lajitaitoja ja peruskestävyyttä.

Salibandymaajoukkueet kokoontuvat säännöllisesti lajileireilemään ja seuraamaan urheilijoiden kehitystä suorituskykyä mittaavien testien avulla. Salibandyliiton viestintätiimi oli torstaina 31.1.2019 mukana miesten maajoukkueen testauspäivässä Eerikkilän Urheiluopistolla ja päivän tunnelmista viestittiin sosiaalisen median kanavissa kuvin ja videoin. Testauspäivä herätti paljon kiinnostusta seuraajien keskuudessa. Saimme paljon kysymyksiä siitä, miten kehitystä seurataan ja millaisia tuloksia maajoukkueurheilijat saavuttavat.

– Maajoukkuepelaajien kehitystä testataan testein, jotka mittaavat muun muassa nopeutta, ketteryyttä, suunnanmuutoskykyä, yleistä urheilullisuutta, lajitaitoja ja peruskestävyyttä, Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala kertoo ja jatkaa: 

 – Kyseiset testit kertovat salibandyn kannalta oleellisia ja tärkeitä arvoja urheilijoiden tasosta. Käytössä on kehittymisen seuranta  -järjestelmä, joka toteutetaan yhteistyössä Eerikkilän Urheiluopiston kanssa. Testausolosuhteet ovat vakioitu niin, että ne suoritetaan samanlaisissa ympäristöissä kerrasta toiseen. Tulokset ja saatu tieto kerätään yhteen sähköiseen järjestelmään, jolloin tulevaisuudessa kehityksen seurantaa on helpompi toteuttaa ja ylläpitää.

Urheilijoiden lähtötilanne kartoitetaan vuosittain kevään testipäivässä. Kevään tulosten pohjalta annetaan suuntaviivat kesäharjoitteluun, jonka tulokset mitataan kesän jälkeisessä testauksessa. Pelikauden aikana ohjelma vaihtelee ja testauksia tehdään satunnaisesti. Miesten maajoukkueen tammikuun testipäivä oli esimerkki yhdestä kauden aikana tehdystä seurantapäivästä. Päivä sisälsi vähemmän testejä kevään testaukseen verrattuna, mutta antoi tärkeää tietoa siitä, mikä on tilanne. Kehityksen seuranta tehdään yhteistyössä niin itse urheilijan, salibandyseurojen, Eerikkilän Urheiluopiston kuin huippu-urheilusektorin kanssa.

Miesten maajoukkueen tammikuun testipäivään osallistui yhteensä 20 urheilijaa. Kehitystä mitattiin nopeus-, ketteryys-, hyppy-, suunnanmuutos- ja peruskestävyystestein eli kyseessä oli muokattu, pienempi testipaketti. Peruskestävyyttä seurataan piip-juoksulla, jonka kärkituloksen teki Antti Suomela (15:30 min), joukon ketterin oli Joonas Pylsy 6,26 sekunnilla ja kevennyshyppyjen korkeapomppuisin Joni-Arttu Sieppi. Katso kaikki tulokset alta löytyvästä taulukosta.

Nopeus 5m Antti Suomela & Otto Lehkosuo 0,9 sek
Nopeus 20m Rasmus Kainulainen 2,74 sek
Kevennyshyppy Joni-Arttu Sieppi 57 cm
Kevennyshyppy 20kg Joni-Arttu Sieppi 41 cm
Kevennyshyppy 40kg Joni-Arttu Sieppi 31 cm
Ketteryys Joonas Pylsy 6,26 sek
Suunnanmuutos (ilman palloa)  Lauri Stenfors 6,07 sek
Suunnanmuutos (pallon kanssa) Aaro Astala 7,04 sek
Piip-testi Antti Suomela 15:30 min

Nayttokuva_2019-02-12_kello_9.59.46.png

Miesten (vas.)  ja naisten (oik.) viitearvot. Taulukot on tehty yhteistyössä Eerikkilän Urheiluopiston kanssa.

– Kehityksen seuranta –testit ovat työkalu joukkueiden, urheilijoiden ja koko lajin kehittämiseen. Kehitystä ei seurata tulosten takia, vaan saatujen tulosten tavoitteena on ohjata jokapäiväistä tekemistä ja harjoittelua, kuvailee Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala.

– Säännöllisen testauksen tavoitteena on mitata, onko arjessa toteutettu harjoittelu ja tekeminen vaikuttanut positiivisesti urheilijan suorituskykyyn. Tulosten mukaan, fyysiset ominaisuudet ovat kehittyneet positiiviseen suuntaan viime vuosina. Tästä iso kiitos kuuluu seuroille, jossa päivittäinen, hyvä ja laadukas työ tehdään.

Miesten maajoukkueen testipäivä Eerikkilässä:

Tällainen on paljon puhuttu piip-testi:

Lue lisää maajoukkuetoiminnasta.

Jaa artikkeli