Kuka ihmeen Atte Eronen? - Classicin tuleva lääkäri odottaa tiistain sirkusottelua innolla

Tuleva lääkäri Atte Eronen valmistautuu parhaillaan tiistain sirkusotteluun Classic – SPV.

 Classicin tuntematon yleismies Atte Eronen yhdistää arjessaan huippusalibandyn ja lääkäriopinnot. Ensikosketus miesten maajoukkuepeleihin Tallinnassa sai 22-vuotiaan tamperelaisen janoamaan tulevaisuudessa lisää edustustehtäviä.

Tilannepala Suomen cupin finaalista tammikuulta: Classicin kakkosviisikon puolustaja Janne Lamminen loukkaantuu, eikä pysty jatkamaan hetkeen peliä. Saman viisikon vasen laituri Atte Eronen hyppää kätevästi puolustajan paikalle, ja Albert Koskinen nostetaan vilttiketjusta hyökkääjäksi. Lamminen palaa myöhemmin peliin ja Eronen kiipeää taas hyökkäyslinjaan. Homma pelittää molemmilla paikoilla ja Classic kukistaa Loviisan Torin.

Pienin variaatioin tuttu tilanne viime vuosilta.

– Olen tottunut siihen, että (Petteri) Nykyn ja (Samu) Kuitusen valmentaja-aikana on tullut paikan vaihtelua pelien sisällä. Koen myös, että siitä on ollut apua joukkueelle, Eronen sanoo.

Hallitsevasta Suomen mestarista sekä myös cupin vallanneesta Classicista löytyy useita kirkkaana tuikkivia tähtiä, mutta 22-vuotias Eronen kuuluu niihin, joista tiedetään vielä vähemmän.

Hän luonnehtii itseään ajattelijaksi. Sillä on hyvät ja huonot puolensa.

– Sekä pelaajana että ihmisenä ajattelen enemmän kuin puhun. Se näkyy kentällä oikeanlaisena sijoittumisena ja peliälynä, ja koen ymmärtäväni peliä. Välillä voisi tosin ajatella vähemmänkin ja antaa vain mennä.

Classicin juniorimyllyn laatutuotos on “Familyn” luotettava jokapaikanhöylä, yleisavain, joka sopii jokaiseen lukkoon. Hän on pelannut viime vuosina missä tahansa viisikossa niin vasempana puolustajana kuin laiturinakin, ja vahvat otteet sekä nouseva kehityskäyrä huomioitiin myös ensimmäisellä miesten maajoukkuekutsulla Tallinnan MM-karsintaturnaukseen.

14 alle 19-vuotiaiden ja viisi alle 23-vuotiaiden maaottelua pelannut Eronen saalisti viidessä karsintapelissä mukavat tehopisteet 6+4, ja reissusta jäi vain ja ainoastaan positiivinen mieli. Vastustajien taso oli mitä oli, mutta oman tekemisen taso tyydytti.

– Peli kulki ja oli hienoa olla mukana. Suomen paidassa on aina kunnia edustaa, ja yritin nauttia täysillä joka päivästä. Tuollaiset reissut antavat paljon buustia arkitekemiseen ja sitä painaa mielellään hommia, että pääsisi toistekin mukaan. Pyrin kehittymään koko ajan, ja maajoukkue on iso tavoite jatkossakin. Lisää voimaa ja massaa tarvitaan, jotta pystyisin pelaamaan omaa peliä vielä paremmin.

Kuten tiedetään, Classicia ja maajoukkuetta valmentaa sama mies – Petteri Nykky. Kutsusta ei ollut puhetta kuitenkaan etukäteen.

– Olen ollut kesäleireillä mukana, joten ei se nyt aivan täytenä yllätyksenä tullut. Tiedossa se ei kuitenkaan mitenkään ollut.

Tärkeässä roolissa

Eronen kokee olevansa omimmillaan vasempana puolustajana, mutta joukkueen menestyksen eteen hän sanoo olevansa valmis mille paikalle hyvänsä.

– Parhaimmalta kentällä tuntuu vasen pakki, mutta ei se laiturikaan niin huono paikka ole. Laidassa oikeastaan aloitin pelaamaan vasta viimeisellä A-juniorikaudella, eli se ura ei ole sen pidempi.

Monikäyttöisiä yleispelaajia ei millään joukkueella ole liikaa, ja terotiitumainen kyky mukautua rooliin kuin rooliin tilanteessa kuin tilanteessa on arvossaan. Eronen ymmärtää oman roolinsa merkittävyyden, mutta toivoisi tulevaisuudelta silti tiettyä pysyvyyttä.

– Totta kai mietin, että jos olisi se selkeä oma rooli ja jos saisi olla hetken tietyssä ruudussa, se voisi vauhdittaa kehittymistä juuri sillä kyseisellä pelipaikalla. Tiedostan silti, että roolini on joukkueelle tärkeä.

Seuraava Tohtori

Mittavan uransa kevääseen 2016 päättänyt SSV-ikoni Harri Forsten tunnettiin lempinimellä “Tohtori” lääkäriopintojensa ja -työnsä vuoksi. Liigaan on nyt kasvamassa uusi lääketieteen ammattilainen, kun Eronen aloitti viime syksynä lääkäriopinnot Tampereella. Fuksivuoden yhdistäminen huippu-urheilun kanssa on onnistunut, mutta iltariennot kaupungilla ovat jääneet ymmärrettävästi vähemmälle. Jos luppoaikaa sattuu jäämään, se sujuu tyttöystävän seurassa.

– Kyllä tässä ollaan urheilu edellä menty, mutta silloin kun on ollut aikaa, on päässyt tutustumaan myös muihin ihmisiin. Aika paljon pitää säätää, mutta toisaalta se on myös paljon itsestä kiinni, enkä ole tietääkseni ollut mistään pois.

Eronen kertoo, että päätyminen lääketieteelliseen opiskelemaan ei ole ollut kovin pitkäikäinen suunnitelma.

– Lääkäri ei ollut mikään lapsuuden unelma-ammatti, mutta pari-kolme vuotta sitten heräsi ajatus, että tuo voisi olla sitä hommaa, mitä haluaisi salibandyn ohella ja uran jälkeen tehdä.

SPV ja sirkustelu sytyttävät

Kaksi edellistä Suomen mestaruutta Tampereelle tuonut Classic on jyrännyt vakuuttavalla tavalla läpi kauden, ja ainoana tahrana tilastoissa on alkukauden jatkoaikatappio Oilersia vastaan. Eronen ei silti näe, että sinipaidat olisivat vielä täysin valmiita kevään koitoksiin.

– Onhan meillä pelaamisessa selvästi parannettavaa, ja pallollinen peli ei ole sillä tasolla, mitä pitkien hyökkäyksien pelaaminen esimerkiksi vaatisi. Puolustuspelaaminen on ollut selkeä vahvuutemme tällä kaudella, ja omiin on mennyt vähän maaleja. Rutiinitasomme on korkea, ja olemme pystyneet tekemään tarvittavat maalit sekä pitämään oman pään puhtaana ratkaisevilla hetkillä vähän heikompinakin iltoina.

Puolustajan ja vasemman laiturin paikkoja sahannut Eronen on kerännyt tehopisteet 5+3, ja tehotilasto on plussalla 17 maalin verran. Viime kauden ennätystehoihin 9+5 on vielä muutama piste matkaa. Henkilökohtaisella tasolla potti ei ole toivotunlainen, mutta pistetehtailu ei toisaalta Erosen päätehtäviin kuulukaan.

• Niin kauan kuin kaivetaan joukkueena pisteitä, jotain on tehty oikein. Viisikkopelaamiseen omalta osaltani olen ollut tyytyväinen, ja ehkä plusmiinustilastossa näkyy enemmän se oma pelaamiseni. Pisteiden valossa en ole tyytyväinen, mutta pisteitä voi tulla tietysti jatkossa lisää, kun pelipaikka vakiintuu ja löytää kemioita pelikavereiden kanssa. Ihan ok kausi tämä on ollut.

18 liigapeliä putkeen voittanut Classic saa tiistaina Tampere Areenalle vieraakseen SPV:n, joka taipui mestareiden käsittelyssä joulukuussa Seinäjoella 5-8. Ennakkotietojen perusteella paikalle odotetaan monituhatpäistä yleisömerta. Sirkusteemaisessa tapahtumaottelussa paikalla on tirehtööri ja tiedossa on muun muassa sirkusesityksiä sekä peliä edeltävä alkushow pyrotehosteineen. Tiistai-iltaa odottaa innolla myös Eronen.

– Sirkustapahtumat ovat huipputapahtumia ja pelaajille hienoja matseja, kun yleisöä on paljon. Jos olisin katsoja, tämä olisi yksi niitä pelejä, jotka pitäisi pistää kalenteriin. SPV on ollut meille aina paha vastustaja, sillä he puolustavat tiiviisti ja iskevät vastaan. Meillä täytyy olla tasapaino ja pallovastuu kunnossa, ja ne asiat mielessä lähdemme iskemään Peliveljiä vastaan.

40067218761_a161324ec7_z.jpg

Teksti: Henri Pitkänen
Kuvat: Esa Takalo ja Mika Hilska

Jaa artikkeli