Koovee on kaikkien salibandyseurojen tavoin joutunut organisoimaan toimintansa uuteen malliin koronaviruksen estettyä yhteiset kokoontumiset.
Kaikki Suomen urheiluseurat ovat koronaviruskriisin myötä poikkeustilanteessa, ja samassa veneessä keikkuu myös salibandy. Yksi lajin suurimmista on Koovee, joka tässäkin tilanteessa katsoo kuitenkin jo kriisin tuolle puolen.
– Juuri nyt ei kuulu kovin hyvää mutta on pakko miettiä jo eteenpäin, Kooveen salibandyjaoston varapuheenjohtaja Jaakko Aho tiivistää tilanteen.
– Hulluksihan tässä tulisi, jos vain eristäytyisi bunkkeriin murehtimaan.
Myös Kooveen joukkueiden kilpailukausi 2019-2020 katkesi äkillisesti kolme viikkoa sitten, kun maan hallitus kielsi kokoontumiset ja heti perään Salibandyliiton hallitus joutui päättämään pelien olevan paketissa. Kooveen naiset olivat juuri valmistautumassa taistelemaan mestaruudesta, miehet Divarin finaalipaikasta ja seuran muut joukkueet omista kauden huipennuksistaan.
– Isoin näkyvä muutos nyt on, ettei voida pitää yhteisiä tapahtumia. Niitä varmasti jokainen kaipaa, oli sitten G-juniori tai edustuksen pelaaja. Iso pohdinta seuroissa on, koska päästään taas normaaleihin tai edes niitä muistuttaviin oloihin eikä siihen ole vielä kenelläkään vastausta. Nyt ollaan toistaiseksi käsijarru päällä ja keskitytään jarruttamaan viruksen leviämistä.
Särkänniemi Salibandy Cupin peruuntuminen isoin takaisku taloudelle
Talouskysymykset pitävät koronakriisin keskellä niin yritysten kuin järjestöjenkin päättäjiä hereillä öisin.
– Olemme iso seura, ja tilanne tietysti näkyy meilläkin joka paikassa. Pienissä seuroissa on pienemmät resurssit mutta toisaalta ei välttämättä esimerkiksi palkattuja työntekijöitä. Meillä on salibandyjaostossa töissä useita ihmisiä ja lisäksi kerho-ohjaajia ja juniori- ja kilpajoukkueiden pyörittäjiä, jolloin vaikutukset ovat potentiaalisesti isommat, vaikka taloudellista puskuria jonkin verran olisikin, Jaakko Aho miettii.
– Urheiluseurat eivät kuitenkaan pysty keräämään sellaisia taloudellisia puskureita, jotka kantaisivat kuukausien yli. Tähän mennessä isoin vaikutus on varmasti Särkänniemen Salibandy Cupin peruuntumisella. Se on ollut meidän ja Classicin yhteinen ponnistus, jonka pois jääminen tuottaa menetyksiä molemmille.
Valmistautuminen naisten liigaan sekä Divariin etenee normaalisti
Jääkiekon ja jalkapallon pääsarjoissa hälyttävät otsikot kertovat pelaajien palkanmaksun keskeyttämisistä, lomautuksista ja uusien pelaajien sopimusneuvottelujen perumisista. Salibandy ei ole liigatasollakaan vielä kasvanut täysammattilaislajiksi, ja se saattaa tällaisessa armollisesti keventää seuraamuksiakin.
– Sarjapaikkojen ja sijoitusten osaltahan vasta viime viikolla tuli tieto, joka esimerkiksi naulasi lopullisesti miesten edustusjoukkueemme sarjatason. Edustusjoukkueidemme rakentaminen etenee normaalisti, ja toimimme siitä olettamuksesta, että naisten Salibandyliiga ja Divari pelataan ensi kaudella normaalisti ja meillä seurana on taloudellisesti ja muuten edellytykset niitä pelata. Tässä tilanteessa joudutaan tietysti käymään keskusteluja seurojen, liiton, yhteistyökumppanien ja pelaajien välillä mutta kaikkiaan keskitymme seurana omaan tekemiseemme. Pyrimme varmistamaan, että pystymme pelaamaan sarjat normaalisti ja juniorijoukkueemme saavat jatkossakin parhaan mahdollisen valmennuksen, varapuheenjohtaja Aho vakuuttaa.
– Taloushan kaikkinensa on edellytys ja reunaehto niille asioille, joita olemme seurana sitoutuneet toteuttamaan, ja näitä asioita joudumme nyt osana koko salibandy-yhteisöä miettimään.
Nyt harjoitellaan omatoimisesti ja ohjataan etänä
Juniorien yhtä vähän kuin edustuspelaajienkaan liikkumisen tai kehittymisen tarvetta ei koronakaan katkaise. Niinpä niin Koovee kuin kaikki muutkin urheiluseurat ovat joutuneet miettimään uusia tapoja jäsentensä liikuttamiseen. Kooveessa tilanteeseen on tartuttu julkaisemalla pelaajille omien viestintäkanavien kautta heidän tasoilleen sovitettuja harjoitusohjelmia, joiden mannekiineina seuran edustuspelaajat näyttävät mallisuorituksia.
– Tässä kohdin pelaajien on pakko harjoitella omatoimisesti vaikka onhan joukkueurheilun suola ennen kaikkea yhdessä tekemisessä, ja sekä mukava että ne vähemmän mukavatkin harjoitukset sujuisivat paremmin porukalla. Toimistolla Jere Oksanen ja Arto Riihimäki ovat jatkaneet hommia, jotka ovat tässä kohdin painottuneet valmentajien rekrytointiin ja sitten joukkueiden harjoittelun organisoimiseen ja seurantaan, Jaakko Aho kertoo.
Paljon korjattavissa harjoitusten rytmittämisellä uusiksi
Vaikka kauden kilpailukauden katkeaminen kesken on dramaattinen kokemus, muutoksen salibandyn vuosirytmissä ei tarvitse lopulta olla valtava.
– Kun tähän kohtaan tuli tauko, sitä saatetaan korvata harjoittelemalla kesällä sellaisissa kohdissa kun normaalisti olisi ollut taukoa joukkueharjoituksista, jolloin kausi vain rytmittyy hiukan eri tavalla kuin yleensä. Normaalistihan touko- ja kesäkuu ovat olleet fysiikkapainotteista harjoittelua. Samalla meidän pitää koko ajan katsoa välittömän kriisin ohi, ja toistaiseksi voi olettaa, että sarjat syksyllä käynnistyvät taas normaalisti. Kesän tekemiseen vaikuttaa esimerkiksi juniorien SM-karsintojen ajankohta, ja toistaiseksi lähdetään siitä, että ne pidetään samaan aikaan kuin yleensäkin ovat olleet.
Radio Koovee antaa uusia mahdollisuuksia viestintään
Kun seuran joukkueet eivät nyt poikkeustilanteessa kokoonnu kasvokkain, on Kooveekin joutunut miettimään parhaita tapoja tiedottamiseen ja yhteydenpitoon jäseniinsä. Seuran sosiaalisen median kanavat ovatkin aktivoituneet näkyvästi entisestään, ja yksi kanavista on ollut Soundcloudista löytyvä Radio Koovee, jossa tilannetta on parin viikon aikana avattu jo neljän jakson verran.
– Radiotyyppinen viestintä on nopea ja joustava tapa kertoa asioita ja sallii keskustelevan ja pohdiskelevan tyylin eri tavalla kuin perinteiset pelaajille ja heidän vanhemmilleen MyClubin kautta lähtevät viestit.
– Niissä ei onnistuisi samanlainen pohdiskeleva ote, jossa voidaan samalla kertoa, mitä ei vielä tiedetä ja miksi, Jaakko Aho avaa ja haluaa samalla korostaa Kooveen viestinnän isoa sanomaa. Se on tämä:
– Vaikka tilanne juuri nyt on synkkä, emme halua jäädä siihen kiinni vaan muistuttaa, että elämä jatkuu. Emme vielä tiedä, milloin ja millaisena toiminta taas jatkuu, mutta kyllä se jatkuu.
Toimiston työnkuva keikahti uusiksi
Kooveen junioripäällikko Jere Oksasen työt jatkuvat täyttä päätä, mutta työnkuva on kokoontumiskiellon myötä keikahtanut uuteen kuosiin.
– Arki on muuttunut mutta siihen on sopeuduttu, Oksanen kertoo etänä kotitoimistoltaan.
– Käytännön osuus on jäänyt pois ja nyt tehdään etänä puhelimen välityksellä kaikki mitä vain pystytään, videopuhelut ja Teams ovat kovassa käytössä. Nytkin olisivat normaalisti liigassa ja junioreilla pudotuspelit kuumimmillaan ja Särkänniemi Cupin valmistelut täydessä vauhdissa. Nyt kuitenkin minulla ja Japilla [valmennuspäällikkö Arto Riihimäki] on päähuomio valmentajien rekrytoinnissa, ja se onkin hyvällä mallilla, vaikka muutama asia vielä auki onkin. Sitten kun valmentajat ovat kasassa, keskitytään joukkueiden rakentamiseen ja harjoittelun järjestämiseen ja seurantaan.
Ymmärrettävästi Kooveen pelaajien harjoittelu on nyt pitkälti omatoimista ja sen ohjaaminen tapahtuu etänä.
– Se on nyt pakko, muuten keinot loppuisivat kesken. Samalla on herätelty seuran somekanavia henkiin ja niiden kanssa on menty koko ajan eteenpäin. Alkuun tietysti pettymys kauden katkeamisesta oli kova ja siinä riitti sulattelemista, mutta nyt tehdään jo suunnitelmia lähitulevaisuuteen mahdollisimman valmiiksi. Tavoite on, että mahdollisimman nopeasti tilanteen sen salliessa päästäisiin ainakin pienryhmäharjoitteluun alkuun edustuspelaajien ja vähitellen muidenkin osalta. Hallihan meillä on heti tarvittaessa käytössä, vaikka juuri nyt sitä käytetään vain rajoitetusti toimistona. Kova into päästä treenaamaan taas normaalisti on kaikilla.
Junioripäällikkö on yksi Kooveen omatoimiharjoittelijoista
Kooveen edustuspelaajilla on tähän tilanteeseen ja omatoimiseen harjoitteluun ohjelmat, joissa on lisäksi sopivasti henkilökohtaista säätövaraa. Harjoittelun seurannassa Koovee käyttää jo tutusti CoachTools-ohjelmistoa, johon suunnitelmat ja tekemiset tallennetaan. Yksi harjoittelijoista on myös Kooveen miesten edustusjoukkueen avainpelaajiin kuuluva Jere Oksanen itse.
– Olosuhteiden varassa ollaan, ja Tampereella onneksi pääsee huvin liikkumaan, vaikka varsinaisia liikuntapaikkoja ei olekaan auki. Tilanne on nyt yksilöurheilijamainen, ja itselleni se sopii hyvin, kun olen aina tykännyt myös omatoimiharjoittelusta. Aloitin viikko sitten taas systemaattisen harjoittelun ensi kautta kohti, ja peruskuntokautta mennään.
Teksti: Mika Hilska
Kuvat: Esa Takalo