Kooveen lähetyskalusto ja upouusi AutoCenter Areena hakevat vertaistaan: “Nämä edustavat viimeisintä tekniikkaa”

Kooveen lähetykset tehdään uudessa areenassa priimakalustolla monesta eri kuvakulmasta, ja niillä kuvataan myös myös ensi viikonlopun nuorten Ruotsi-maaottelut, jotka pääsee katsomaan Elisa Viihteen ja Fanseatin kautta.

Kooveen lähetykset tehdään uudessa areenassa priimakalustolla monesta eri kuvakulmasta, ja niillä kuvataan myös myös ensi viikonlopun nuorten Ruotsi-maaottelut, jotka pääsee katsomaan Elisa Viihteen ja Fanseatin kautta.

Osta liput viikonlopun maaotteluihin: lippu.fi/salibandy

Salibandykansa on saanut nauttia poikkeuksellisen laadukkaasta palvelusta tämän kauden ajan, kun Koovee on tuottanut maalikoosteita ja livelähetyksiä otteluistaan monikameratuotantona. Seuran uusi, upea AutoCenter Areena Linnainmaalla kuvauskalustoineen toimii päänäyttämönä tulevana viikonloppuna, kun siellä järjestetään kaksipäiväinen nuorten maaottelutapahtuma.

Miesten ja naisten pelejä on jo voinut katsella Fanseat Go:n kautta, ja tulevan viikonlopun kaikki kuusi ottelua voi katsella selostettuina Elisa Viihde Sportin sekä Fanseatin kautta. Kooveen salibandyjaoston johtokunnan puheenjohtaja Jaakko Aho on tyytyväinen uuden areenan tarjoamiin mahdollisuuksiin lähetystuotantojen suhteen.

– Hallin katossa katsomon keskikohdalla oleva Panasonicin robotti-joystick -kamera antaa yleiskuvaa pelistä. Molemmissa päädyissä on kaksi kiinteää Marshall -kameraa, joista yläpäätykamerat tarjoavat niin yleisölle kuin myös erityisesti valmennukselle arvokasta tietoa pelin dynamiikasta, kuten esimerkiksi pelaajien välisistä etäisyyksistä. Alapäätykamerat puolestaan antavat kuvakulmaa maalivahdin näkövinkkelistä tarjoten hyvän lisäkuvakulman maalihidastuksiin, mutta myös palvellen maalivahtivalmennusta. Lisäksi käytössä on yksi miehitetty vapaasti sijoiteltava käsivideokamera, millä voidaan ottaa tiukentavaa lähikuvaa vaikkapa maalintekijöistä tai päätytilanteista sekä pelaajien kulmaväännöistä.

Lähetystä ohjailee tarkkaamosta ohjaaja, joka päättää, mikä kuva milloinkin lähetyksessä pyörii.

– Erillisessä tarkkaamotilassa olevalle ohjaus- ja miksauspöydälle saamme kaikki kuusi kamerasignaalia samaan aikaan.

Maalikoosteet Kooveen peleistä saadaan hämmentävän nopeasti, kiitos käytännöllisen tavan pätkiä tarvittavat kohdat.

– Järjestelmä mahdollistaa sen, että maalikoosteen raakamateriaali voidaan poimia heti ottelun jälkeen tarkkaamolaitteiston avulla suoraan graafisesta käyttöliittymästä, ja näin ollen tarve manuaaliselle videoeditoinnille vähenee merkittävästi. Luonnollisesti halu päästä erittäin nopeaan maalikoostejulkaisuaikatauluun vaatii lisäksi niin ripeitä tekijöitä kuin myös nopeaa nettiyhteyttä. Hallilla oleva kiinteä nopea laajakaistakuituyhteys takaa, että striimi ei varmasti käy pätkimään ja lataukset toimivat ripeästi. Nopea ja luotettava nettiyhteys on lisäksi myös yksi merkittävä edellytys toimiville live-lähetyksille.

Yhtä ottelua varten tarvitaan iso porukka innokkaita tekijöitä, ja niitä seurasta on löytynyt.

– Kaikkiaan hommassa on ollut mukana kymmenkunta kaveria erilaisissa rooleissa. Ottelun aikana kuvaamiseen ja striimaamiseen menee puolisen tusinaa kaveria, minkä lisäksi tulevat vielä erikseen mahdolliset selostajat sekä asiantuntijakommentaattorit. Ottelun jälkeen tarvitaan yksi tai kaksi kaveria jälkikäsittelyyn ja esimerkiksi lehdistötilaisuuksien kuvaamiseen. Paljonhan tässä uudessa järjestelmässä on ollut opettelua, ja edelleen tulee ajoittain vastaan uusia juttuja, mutta kaiken kaikkiaan aika hyvin on saatu homma toimimaan.

Erityisen kiitoksen Aho haluaa kohdentaa erityisesti parille henkilölle, joita ilman toiminta tuskin olisi näin korkealla tasolla.

Jussi Koivunen on ollut isossa roolissa muun muassa Kooveen maalikoosteiden tekijänä jo monta vuotta ollen mukana jo Spiral-hallin vuosina, ja hän on aina pyrkinyt parempaan ja parempaan. Toinen merkittävä tekijä on ollut Tommi Palonen, joka uuden hallin AV-suunnittelun ja toteutuksen lisäksi on myös striimien osalta varsinainen primus motor. Pelien striimaamisella on yritetty palvella ihmisiä, jotka eivät peleihin pääse ja kun uuden hallin uusi tekniikka antaa siihen mahdollisuudet, niin miksipä ei. Junnupeleistä esimerkiksi A-junioreiden pelejä on katsellut yli 150 ihmistä samaan aikaan, joten kyllä niille tilausta tuntuu olevan.

Muuallakin toivottavasti suunnitellaan

Aho uskoo, että missä tahansa uusia halleja rakennetaan ja suunnitellaan, laadukas kameratuotanto on tapetilla.

– Veikkaisin, että jos joku nyt tekee tai suunnittelee uutta areenaa, sinne tulisi suurin piirtein samanlaiset vehkeet. Nämä edustavat viimeisintä tekniikkaa, mikä uusissa areenoissa tulisi aina olla kunnossa. Se on tietysti budjettikysymys, mutta meillä haluttiin satsata riittävän hyvin laitteisiin. Toki täytyy olla myös ihmisiä käyttämässä vehkeitä, ja kuten aiemmin totesin, niitä on ihan mukavasti ollut.

Niin, budjettikysymys tarkoittaa rahaa. Laitteisto ei ole ilmainen, mutta sen toivotaan olevan panostuksen väärti ja hyödyllinen monin tavoin niin omalle seuralle kuin mahdollisesti kesäleireilemään haluaville muillekin salibandyjoukkueille.

– Kymmeniä tuhansiahan tällaiset kaikkinensa maksavat, ja halliin on rakennusvaiheessa vedetty kilometritolkulla kaapelia. Striimaus- ja hidastuslaitteisto, kamerat, näytöt, televisiot ja muuta tavaraa on hankittu Luovan Tehtaan kautta. Ohjaamon laitteisto on Streamstar X7 -merkkinen, ja kamerat ovat Panasonicilta ja Marshallilta. Iso ledinäyttö ohjauslaitteineen on Octoled Oy:n kautta hankittu ja samasta paikasta ovat myös tulostaulut kenttien päädyissä sekä niiden kellokoneet, Aho kertoo ja jatkaa:

– Seurana ne on itse maksettu, mutta miten niitä hyödynnetään jatkossa, se on vielä hieman arvailun varassa. Harjoitusmielessä areenassa järjestettiin erään koulun 25-vuotisjuhla, ja siihen käytettiin näyttöä sekä tehtiin videokuvausta. Lisäksi joukkueiden valmennuksille tämä tarjoaa tietysti mahdollisuuksia, sillä jos esimerkiksi kesällä haluaa tulla pitämään leiriä, materiaalit saa samantien käteen ja niitä voi katsoa vaikka heti hallissa useammalta näytöltä. Kyllähän melkein vain mielikuvitus on rajana jatkon suhteen.

Oma tupa, oma lupa

Lähetyslaitteiston lisäksi Kooveen uusi areena tarjoaa komeat puitteet salibandylle. Seuraväki on nauttinut täysin rinnoin uudesta tukikohdasta, vaikka toiminta vielä hakeekin hieman uomiaan.

– Ihmiset sanovat, että on mukavaa, kun kaikki on samassa paikassa. Aiemminkin toiminta toki keskittyi aika paljon Spiralille Kaukajärvellä, mutta nyt hallilla liikkuu vielä enemmän omaa jengiä. Syksyn mittaan on vielä haettu oikeaa toimintamallia ja yhteisöllisyyttä pyritään entisestään kehittämään. Se, mikä ei näy katsojille on laadukas alusta, joka on tehty viimeisimpien suositusten mukaan. Matto on hitsattu kiinteästi paikalleen, ja se on sellainen asia, jota pelaajat arvostavat.

Hallin kapasiteetti on noin hieman yli 800, ja areenan toivotaan täyttyvän, kun Suomi ja Ruotsi kalistelevat sapeleitaan viikonloppuna. Ahon mukaan tätä isompia katsomoita Koovee ei tällä hetkellä tarvitse.

– Tämä halli palvelee meitä hyvin, ja saamme sinne suurimman osan meidän seuran vuoroista. Me olemme hallin tässä päässä ainoa vuokralainen, ja meillä on mahdollisuus kehittää toimintaa näissä puitteissa. Isoihin peleihin ehkä tarvittaisiinkin isompi katsomo, mutta pääasiassa hallissa on kuitenkin junnujoukkueiden pelejä ja treenejä. Mielestäni tämä on kokonaisuus huomioiden Suomen puhtaasti salibandyhalleista paras, ja vaikka toivoisi, että tarkkaamo tai pukuhuoneet olisivat isompia, rakennus on sentilleen juuri niin iso kuin kaava mahdollistaa.

Tulevan viikonlopun tapahtuma on Kooveelle hieno paikka näyttää osaamistaan tapahtumajärjestäjänä.

– Eihän meillä ole ollut aiemmin mahdollisuuksia tällaista toteuttaa. Itse uskon, että areena on kooltaan aika sopiva tällaiseen, ja sinne saadaan hyvä tunnelma. Liiton kanssa on katsottu paikkoja läpi, ja uskon että kaikelle tarvittavalle toiminnalle löydetään hyvät paikat. Seurana tämä on meille iso juttu, ja esimerkiksi nämä videoasiat ovat sellaisia, mitä pystytään tarjoamaan nyt uutena asiana.

koovee_selostus.jpg

Teksti: Henri Pitkänen
Kuvat: Esa Takalo

Jaa artikkeli