Kirkkaat valot eivät häikäise Aaro Astalaa – Indians hakee ensimmäistä voittoa Espoon jäähalliderbyistä

Westend Indians on pärjännyt paikallisotteluissa Oilersia vastaan hyvin, mutta jäähallipelien tilastossa Öljymiehet ovat – vielä – edellä.

Salibandyliigassa pelaavat espoolaisjoukkueet Esport Oilers ja Westend Indians ovat monella mittarilla tasaisia, vaikka ensin mainittu toki pitääkin jöötä esimerkiksi maratontaulukossa ja mitaleissa. Tämän kauden sarjataulukossa joukkueet ovat tasapisteissä ennen perjantaina pelattavaa Espoon derbyä.

Myös paikallisottelujen historia on tasainen, kun puhutaan kotihalleissa pelatuista otteluista. Tapiolan urheiluhallissa voitot ovat tasan 2–2, ja Otahallissa Indians on hienoisesti niskan päällä voitoin 3–2.

Sen sijaan jo perinteeksi muodostuneissa jäähalliderbyissä Metro Areenalla Öljymiehet ovat hallinneet tilastoja. Vuonna 2016 Oilers voitti 8–4, vuonna 2017 maalein 8–5 ja viime helmikuussa niin ikään 8–5.

Astala_5_Juhani_Jrvenp.jpgIndiansin maajoukkuesentteri Aaro Astala ei piittaa vanhoista tilastoista, mutta lähihistoriasta löytyy tapahtumia, joista joukkue aikoo ammentaa lisäpontta Metro Areenalla.

– Oikein nälkäisillä fiiliksillä lähdetään, oli vähän heikompi viikonloppu tuossa. Nyt ladataan kaikki akut ja perjantaina mennään sitten ihan täysiä. Ei jätetä minkäänlaista jossittelua siihen, aiomme tuolla sieltä montusta kovaa, Astala sanoi viitaten Classic- ja TPS-tappioihin.

Hän ei usko pelipaikalla olevan merkitystä. Kirkkaat valot eivät ole häikäisseet Heimoa edelliskerroillakaan jäähalliderbyissä.

– Ei siellä pelatessa ole mitään ihmeempää koskaan tuntunut ainakaan itselläni. Pelaajan kannalta se ei ole erilainen ottelu. Tottakai enemmän jengiä ja isompi areena, mutta ei se peli miksikään muutu, Astala vakuutti.

Urheilutapahtumana paikallisottelu hienoissa puitteissa on toki erilainen kuin tavallinen arkipeli marraskuussa. Pääsarjatason kohtaamiset espoolaisjoukkueiden kesken ovat harvinaisia kotimaisissa palloilusarjoissa.

– Nyt lähdetään katkaisemaan tuota tappiosarjaa ehdottomasti. Oilers-matsit ovat viihdyttävää peliä, kaksi tosi taitavaa joukkuetta vastakkain. Voi tulla ihan mitä vain. Innolla odotetaan derbyä, tiivisti Astala Espoon salibandyväen tuntoja.

Indiansin peli on kulkenut syksyllä niin hyvin, että se on saanut vähintään yhden pisteen kaikilta kohtaamiltaan Salibandyliigan joukkueilta Classicia lukuun ottamatta. Oilersia vastaan se tosin ole vielä pelannut.

Astala on joutunut katsomaan osan peleistä sivusta, sillä alkukaudesta vaivasi sitkeä flunssa ja marraskuu meni nilkkavamma parannellessa.

– Huonoa tuuria on ollut matkassa. Ei ole oikein mitään sellaista, mitä olisi voinut tehdä paremmin, välillä näitä kommelluksia vain sattuu, hän harmitteli.

Hän on kuitenkin päässyt jo palaamaan kaukaloon. Toipuminen täyteen pelikuntoon menee tapahtuma tapahtumalta parempaan suuntaan.

– Kaikkea saa tehdä, mikä ei satu. Tämä oli pahempi vamma kuin mitä tuon nilkan kanssa on aiemmin ollut. Ei tullut minkäänlaista kuoppaa kondikseen, mutta lajiliikkumisessa se tottakai näkyy, koska nilkka on niin tärkeässä roolissa siinä.

Astala osaa asettaa asiat perspektiiviin. Loukkaantuminen turhaannuttaa aina, mutta toisaalta vastaavan vamman kanssa olisi voinut käydä pahemminkin. Taukoa tuli nyt vain reilu kuukausi, ja kevääseen on vielä hyvin aikaa.

Häneltä jäi loukkaantumisen takia väliin maaottelutapahtuma, jossa Suomi voitti kaikki kolme otteluaan. MM-kisoihin on aikaa vielä vuosi, joten näyttöjen antamiselle jää aikaa. Kisa edustuspaikoista on kovaa, mutta rehtiä.

Muiden maajoukkuepelaajien tapaan Astala suhtautuu MM-joukkueen valintaan realistisesti, mutta mutta myös motivoituneesti.

– Valmennus tekee sitten valintansa. En ole sen kummemmin alkanut miettiä, omaa juttua tehdään. Kotikisoissa pelaaminen on ehdoton tavoite, jos siellä ei ole mukana, niin se on iso pettymys.

Ne vaadittavat näytöt annetaan nimenomaan Salibandyliigassa, siksi harvassa maajoukkueen tapahtumat ovat. Astala on ehtinyt jo väläytellä syksylläkin, vaikkei olekaan vielä yhtä hurjassa vireessä kuin kevään pudotuspeleissä.

Koko Indians-ryhmä on pelannut pirteästi, ja varsinkin puolustus on pitänyt hyvin. Onko pelitapa muuttunut keskushyökkääjän näkökulmasta?

– Meillä on aina ollut hyvää se puolustuspelaaminen viime kausina. Materiaali on leventynyt, ja olemme saaneet jokaikiseltä kentälliseltä tosi hyvää vaikutusta pelien lopputulokseen. Näkisin, että se on ollut isoin juttu tällä kaudella, Astala mietti.

Materiaalin leveys auttaa myös peluutuksessa, poissaolojen korvaamisessa sekä yksinkertaisesti harjoitusten laadussa. Treenit voidaan viedä täysipainoisesti läpi, kun mukana on riittävä määrä tarpeeksi hyviä pelaajia.

Astalan omaa kautta 2019–20 on turhan aikaista vielä arvioida kokonaisuutena. Hyvä kevät ja treenikesä näkyivät ensimmäisissä peleissä.

– Alkukaudesta tuntui aika raikkaalta ja hyvältä, mutta loukkaantumisen jälkeen on ollut vähän kankeaa tuo liikkuminen. Sitä työstetään nyt, että saadaan nilkka takaisin kondikseen. Siinä on vielä töitä, mutta kyllä se siitä taas lähtee.

Jonkinlaisena mittatikkuna Astalan huippukunnolle voidaan pitää viime maaliskuuta ja etenkin Classic-puolivälieräsarjan neljättä ottelua Otahallissa. Astala paukutti silloin neljä komeaa maalia tulevan mestarin verkkoon ja esiintyi muutenkin vahvasti.

– Sitä kohti ja parempaakin. Tärkeää olisi saada itselle sellainen hyvä ja rauhallinen fiilis kropasta, ettei tarvitsisi pohtia, sattuuko tämä vai ei. Saisi vain keskittyä pelaamiseen, häna toivoi.

Mikäli ennusmerkit pitävät kutinsa, niin perjantaina jäähalliderbyssä sattuu ja tapahtuu. Tämä nimenomaan sanojen positiivisessa ja viihdyttävässä merkityksessä.

Astala_3_Juhani_Jrvenp.jpg

Teksti: Erno Rautarinta
Pääkuva: Juhani Järvenpää

Muut kuvat: Jarmo Koskela

 

Jaa artikkeli