Kirjauutuus: Maalivahdin Pelikirja

Kirjauutuus Maalivahdin pelikirja tarjoaa salibandymaalivahdeille ja heitä kouluttaville tietoa 2020-luvun maalivahtipelaamisen vaatimuksista sekä osa-alueista ja niiden kehittämisestä.

Kirjasta kertova tiedoteteksti täsmentää näin:

Salibandy on kehittynyt vuosien saatossa yhdeksi maailman nopeimmista pallopeleistä. Tämä yhdistettynä maalivahdin suhteellisen hitaaseen liikkumiseen vaikuttavat olennaisesti siihen, miten maalivahdin kannattaa toimia. Maalivahdin pelikirja on kirjoitettu vastauksena siihen, kuinka maalivahti maksimoi torjunnan todennäköisyyden pitkällä aikajänteellä.

Pelkkä regointipelaaminen on menestyvälle maalivahdille salibandyssä mahdotonta. Maalivahdin tulisi olla jatkuvasti yhtä siirtoa peliä edellä. 140-sivuinen Maalivahdin pelikirja rakentaa ymmärrystä pelin lainalaisuuksista ja syys-seuraussuhteista. Kirjassa on jäsennetty muun muassa kaaosteorian ja siihen kuuluvan perhovaikutuksen avulla kuinka toisinaan pienellä muutoksella pelitilanteessa on merkittävä vaikutus ja kuinka se voi tehdä koko tilanteesta maalivahdin näkökulmasta kaoottisen.

Maalivahdin pelikirjan tilaamiseen

Salibandyssä pelitilanne on hyvin dynaaminen ja kompleksi ympäristö, joka on myös tulvillaan sattumaa. Erilaiset kausaliteetit muuttavat pelinkuvaa koko ajan. Tällaiset olosuhteet mittaavat maalivahdin ongelmanratkaisukykyä. Kirjassa pelinymmärryksen päälle rakennetaan maalivahtipelin suunnitelmallisuutta niin yksittäisten tilanteiden kohdalla kuin laajemmassa perspektiivissä.

Pelinymmärryksen ja suunnitelmallisuuden avulla pelikirjassa johdetaan maalivahdin käyttämät toimintamallit. Kirjan tekijöiden mielestä tällainen pelinymmärryksestä johdettava valmennusmalli poikkeaa merkittävästi esimerkiksi jalkapallon ja jääkiekon maalivahtiharjoittelusta ja tätä aihetta sivutaan useammassa luvussa.

Suomenkielinen Maalivahdin pelikirja on kirjoitettu huippumaalivahtien vaatimustaso silmällä pitäen, mutta kirjassa esitetyt seikat pätevät yhtä lailla myös nuorempiin maalivahteihin. Kirja sopii sekä maalivahdeille että maalivahtivalmennuksesta kiinnostuneille. Modernissa salibandyssa maalinestopelaamista ei voida pitää yksin maalivahdin tehtävänä, vaan siitä vastaavat maalivahdin lisäksi viisi kulloinkin kaukalossa olevaa kenttäpelaajaa. Maalivahdin pelikirjaa voidaankin pitää laajemmin myös puolustuspään peliä palvelevana teoksena. Kirja sisältää useita pelitilanne-esimerkkejä maalivahdin ja kenttäpelaajien välisestä yhteistyöstä ja sen kehittämisestä.

Pääkuva: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli