Kestävä pelaajakehitys, Säbämestarikoulutus ja SaiPa Salibandyn synty – #seuramatka Tallinnaan lähestyy

#seuramatka Tallinnaan sisältää myös kestävän pelaajakehityksen perusteiden pohdintaa ja eteläkarjalaisen esimerkin siitä, kuinka muutos on joskus tehtävä perusteita myöten.

#seuramatka Tallinnaan lähestyy eli 7. – 8. helmikuuta kokoonnumme Tallinnaan Seurafoorumiin käsittelemään yhdessä seuroja koskettavia ajankohtaisia aiheita. Ohjelmaan kuuluu myös TEHO Sport Suomen Cupin loppuhuipennuksen seuraaminen.

Yhtenä ajankohtaisena aiheena ovat kestävä pelaajakehitys, valmennuksen johtaminen seurassa ja seuran kyky johtaa ja sparrata valmennuksensa johtajaa. Tähän osioon kuuluvat myös parhaan mahdollisen pohjan pelaajakehitykselle tarjoavat kilpailujärjestelmät, joissa harkinnan alla on esimerkiksi C2-ikäluokan SM-sarjan mielekkyys.

Urheilunjohtamisen ja kilpailujärjestelmien yhteistyöllä kestävää pelaajakehitystä

Muutospaineet seuratoiminnassa voivat usein olla toiminnan raameja osin ulkoa päin ohjaavia, vaikkapa liian vähäiset treenivuoromäärät tai pula seura-aktiiveista. Mutta miten seuratoiminnassa varmistamme, että toimintamme vastaa myös siihen muutospaineeseen, joka syntyy itse ytimessä eli itse pelaamisesta? Jos tavoitellaan kestävää pelaajakehitystä, ovat kilpailujärjestelmät tärkeässä roolissa. Mitä tapahtuu ja miksi, kun sarjajärjestelmiä ja kilpailutoimintaa muutetaan. Tätä teemaa ja näiden kahden yhteensovittamista Seurafoorumin perjantai-iltaan tulevat avaamaan huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala ja kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen.

– Liian aikainen ja kova kilpailu ei ole kestävää kehitystä, toteaa huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala.
– Seurajohdon on osattava johtaa seuraa ja valmennusta niin, että ei tavoitella pikavoittoja.

Niissä seuroissa, joissa valmennuspäällikköä ei ole, on aivan yhtä tärkeää, että urheilun johtamiseen olisi selkeästi nimetty vastuullinen henkilö.
– Olipa seura suuri tai pieni, on aivan olennaisen tärkeää, että seuralla on kykyä johtaa ja sparrata valmennuksesta vastaavaa, Jarkko Rantala muistuttaa.
– Kestävän pelaajakehityksen ilmapiirin aikaansaamisessa myös yksittäiset valmentajat ja vanhemmat ovat tärkeässä roolissa omilla valinnoillaan.

Säbämestarikoulutus on täällä

Urheilun johtamiseen seuroissa kuuluu saumattomasti valmentajakoulutus. Sen alkuvaiheeseen tarjotaan nyt seurakehityksen puolelta alkuvaiheen koulutuskokonaisuutta, joka kulkee otsikolla Säbämestarikoulutus.
– Meillä on loistava koulutuspaketti materiaaleineen pienten junnujen valmentajille – aloittaville tai vähän aikaa jo ohjanneille, seurakehittäjä Elina Anttonen toteaa ja on selvästi innoissaan aiheesta.
– Uudistimme kokonaisuutta tämän talven aikana vielä hieman, ja nyt se on entistä tiiviimmin linjassa muiden valmennuskoulutuksien (SBV1 ja SBV2) kanssa.

#seuramatkalle otetaan mukaan myös Säbämestarikoulutusten varauskalenteri, ja Elina Anttonen vinkkaakin, että kevään koulutuksia kannattaa varata mahdollisimman pian.

Joskus muuttuu ihan kaikki – näin syntyi SaiPa Salibandy

Joskus muutos kattaa seuran toimintaa ihan jokaista osa-aluetta myöten, ja Seurafoorumin lauantai käynnistetään aiheella ”Muutos ja sen johtaminen seurassa: Kun tilanteet muuttuvat…” Täydellinen esimerkki tällaisesta prosessista on vasta perustettu SaiPa Salibandy. Miten ja miksi seurafuusioon päädyttiin, millainen karuselli prosessi on ollut ja millainen on unelma uudesta salibandyseurasta? Saipa Salibandyn tarinaa tulee avaamaan Otto Moilanen, tulevan seuran miesten urheilutoimenjohtaja.

Nuorena pelaajatalenttina otsikoihin ponnahtanut Otto Moilanen ehti voittaa kaukalossa niin miesten MM-kuin SM-mitaleitakin nuorten menestyksistä puhumattakaan ja pelata myös Ruotsin ja Sveitsin pääsarjoja. Kanadan maajoukkueen ja NST:n valmennuksessa urakoiva Moilanen on kasvatustieteen maisteri ja mutamaa näyttöä vaille ammattivalmentaja, joka siviilissä työskentelee projektipäällikkönä kansainvälisellä puolella LUT Yliopistossa.

Lue myös:

Ohjaammeko me muutosta vai muutos meitä – #seuramatka Tallinnaan voi tuoda ratkaisevan eron

Omatoimisuudella ja aktiivisella toiminnalla salibandyn peliolosuhteita kehittämään – #seuramatka Tallinnaan lähestyy

Seurafoorumin alustava ohjelma:

Perjantai 7.2.

Kokoontuminen klo 12:30 – 13:00 Länsiterminaali 2, Helsinki
Klo 13:30 Tallink Silja Star lähtee
Klo 15:30 saapuminen Tallinnaan ja siirtyminen hotellille (Tallink Spa & Conference)
Klo 16:00 ohjelma jatkuu hotellin kokoustiloissa
Klo 20:00 sisään kirjoittautuminen huoneisiin
Klo 20:30 yhteinen illallinen hotellilla

Vapaata illanviettoa.

Lauantai 8.2.

Klo 07:00 – 09:00 aamiainen hotellilla
Klo 09:00 – 12:00 yhteinen ohjelma
Klo 12:00 – 12:45 lounas
Klo 12:45 – 13:00 uloskirjautuminen ja siirtyminen hallille seuraamaan TEHO Sport Suomen Cup finaaleja.
Klo 13:30 Naisten finaali
Klo 16:30 Miesten finaali

Tälle seuramatkalle on paikkoja rajoitetusti. Salibandyliitto tarjoaa matkan ja ohjelman (1hlö/seura) – buukkaa paikkasi pian! Kukin jäsenseura voi ilmoittaa yhden osallistujan, jonka osallistumis- ja majoituskuluista vastaa Salibandyliitto.

Seurafoorumiin voi paikkoja kyselle seurakehittäjältä Elina Anttoselta: elina.anttonen(at)salibandy.fi / 045 650 9383.

Seurafoorumi_2020.jpg

Kuva: Esa Jokinen

Jaa artikkeli