“Kehitys on jatkuva prosessi ja osa seuratoiminnan arkea” - EräViikingit uudelleen auditoitiin lasten ja nuorten Tähtiseuraksi

Viime tiistaina 14.3. Helsingin Mosahallissa kävi kuhina – päivän agendana oli helsinkiläisseura EräViikinkien uudelleen auditointi. Auditointi on osa Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen Tähtiseura-laatuohjelma, joka kehittää ja tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa.

-Tähtiseuraprosessi auttaa seuroja kehittämään omaa toimintaa ja prosessi pakottaa seuraväen yhdessä pohtimaan seuran toimintatapoja ja -periaatteita. Tähtimerkki kertoo harrastajille, lasten vanhemmille ja seuran sidosryhmille, että seura on saanut valtakunnallisen tunnustuksen laadukkaasta toiminnasta, kertoo Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja, mistä Tähtiseura-prosessissa on kyse.

EräViikingit ovat toimineet tämän hetkisessä muodossaan seitsemän vuotta. Seuran historiaan mahtuu kahden ison ja pitkään toimineen seuran fuusioituminen ja seurakehitys on ollut alusta alkaen keskiössä. Vuosien aikana EräViikingit ovat luoneet seuralle kolmivuotisstrategian, valmennuslinjan ja -järjestelmän sekä paljon muita kehitystoimia.

-Seurassa tiedostetaan, että kehitys on jatkuva prosessi, joka kulkee seuratoiminnan arjessa jatkuvasti mukana, tiivistää EräViikinkien toiminnanjohtaja Jari Oksanen seuran ideologiasta seurakehityksen parissa.

Helsinkiläisseura uudelleenauditoitiin, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että Tähtiseura-status vahvistettiin laatukriteerejä uudestaan tarkastellen. Paikalla olivat Salibandyliiton seuratoiminannan kehittäjä Elina Anttonen ja etelän seuratoimintapäällikkö Eeva Welling, Olympiakomitealta asiantuntija Eija Alaja ja EräViikingeiltä edusti 12-16 seuratoimijan ryhmä, jossa oli mukana hallituksen jäseniä, seuran johtoa sekä valmennuspäälliköitä sekä eri ikäisiä pelaajia.

Auditointipäivä sisältää paljon keskustelua ja toiminnan tarkastelua.
Auditointipäivä sisältää paljon keskustelua ja toiminnan tarkastelua.

Tähtiseura-titteli viestii siitä, että seuran toiminta on tietyllä tasolla ja se täyttää Olympiakomitean laatukriteerit. Prosessi on aina seurakohtainen. Tähtiseura-ohjelmassa ei vertailla seuroja keskenään vaan jokainen seura keskittyy oman toiminnan kehittämiseen. Työkalut vaihtelevat hieman lajista riippuen.

-Suomessa on seuratoimintaa todella paljon, joten on hyvä, että myös laatua mitataan jollain tavoin tällaisen järjestelmän avulla. Meidät valittiin viime vuonna vielä vuoden lasten ja nuorten Tähtiseuraksi, joka on seuralle vielä erityisen merkittävä tunnustus hyvin hoidetusta junioritoiminnasta, kertoo Jari prosessista.

Seurakehityksen prosesseissa on keskeistä se, että kehitysprosessia ollaan tiiviisti mukana niin lajiliiton kuin Olympiakomiteankin puolesta. Auditoinnin tavoite on myös antaa suuntaviivat seuralle päivittäiseen tekemiseen. Tähtiseuraohjelman avulla halutaan varmistaa mm. että vastuullisuusasiat ovat seurassa kunnossa, ohjaajat ja valmentajat ovat osaavia, toimintaa johdetaan hyvin ja seura tunnistaa jäsenten tarpeet.

-Auditointi pohjaa kehittävään arviointiin ja päivän tavoite on antaa suuntaviivat seuralle tulevien vuosien kehityssuunnille. Yksin tätä auditointisyklin välistä matkaa seuran ei tietysti ole tarkoitus kulkea, vaan yhdessähän me matkaa seuran kanssa teemme ja olemme siinä apuna, painottaa yhdessä tekemisen tärkeyttä seuratoiminnan kehittäjä Elina Anttonen.

Salibandyliitto onnittelee EräViikinkejä! Kiinnostuitko seurakehityksestä? Mitä meidän seurassa voitaisiin tehdä? Kurkkaa lisää täältä tai ole suoraan yhteydessä Salibandyliiton seurakehittäjä Elinaan.

Elina Anttonen
Kehityspäällikkö, seuratoiminta
Seuratoiminnan johtamisen tuki ja kehittäminen, suora seuratuki, Tähtiseuratoiminnan johtaminen ja kehittäminen, kouluyhteistyö.

Jaa artikkeli