Katso video: SPT-salibandyn kausi huipentui Helsingissä

Sähköpyörätuolisalibandyn eli SPT-salibandyn kausi huipentui Helsingissä SM-sarjan ja Finlandia-sarjan päätösturnauksiin. Pelipaikkana oli Latokartanon liikuntahalli.

SM-sarjan joukkueet olivat tällä kaudella helsinkiläiset HOS Red ja HOS White sekä Yhdistelmäjoukkue. Finlandia-sarjaa pelasi tällä kaudella viisi joukkuetta, jotka olivat virolainen Estonian Wolves, helsinkiläinen HOS AKatemia, oululainen HaHe, Koovee Tampereelta ja TPS Turusta.

Finlandia-sarjassa turnaus oli kauden kolmas, kun edelliset oli kurvailtu marraskuussa Lietohallissa ja helmikuussa Hiukkavaaran liikuntahallissa Oulussa. SM-sarjan kausi keskittyi vain tämänkertaiseen turnaukseen.

SM-sarjan kolme joukkuetta pelasivat kaksinkertaisen sarjan. Loppusijoituksiksi muodostui:

1. HOS White, Helsinki
2. HOS Red, Helsinki
3. Yhdistelmäjoukkue

Finlandia-sarjan kautta oli mutkistanut junalakko, jonka vuoksi kaikki joukkueet eivät olleet päässeet paikalle Oulun turnaukseen. Niinpä kolmannessa turnauksessa pelattiin kaksi alkulohkoa, joiden sijoitusten mukaan määräytyivät välierät. Niissä Estonian Wolves löi TPS:n ja HOS Akatemia Kooveen. Pronssiottelussa HOS Akatemia kukisti Estpnian Wolvesin 5-2 ja pronssiottelussa Koovee TPS:n 7-6.

Loppujärjestys oli siten:

1. HOS Akatemia, Helsinki
2. Estonian Wolves, Viro
3. Koovee, Tampere

Sähköpyörätuolisalibandyn eli SPT-Salibandyn sarjatoimintaan ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki, joilla on joku pysyvä liikkumisen rajoite. Lajin harrastajia Suomessa on noin 100. SPT-Salibandy eroaa perinteisestä salibandysta ainoastaan välinepuolella: peli-idea on sama! Pelaajat käyttävät joko tavallista mutta hieman lyhennettyä ja kevennettyä mailaa tai kiinteää pyörätuoliin kiinnitettyä mailaa (T-stick). Lisäksi kenttä on hieman pienempi ja maalit ovat tavallista leveämpiä ja matalampia.

Kentän koko on 26 m x 16 m. Maali on leveä ja matala eli leveys 250 cm ja korkeus 20 cm. Joukkueella on kentällä 4 +1 pelaajaa, joista maalivahdin lisäksi vähintään yhdellä on oltava käytössä sähköpyörätuolimaila (t-stick). Vaihtoja saa tehdä rajoituksetta. Peliaika on 2 x 15 minuuttia.

Peli sai alkunsa Hollannissa 70-luvun alussa. Keski-Euroopassa mm. Hollanti ja Saksa ovat olleet lajin edelläkävijöitä ja uranuurtajia. Suomessa toiminta alkoi vuonna 1993, ja vuodesta 1995 lähtien Suomi on osallistunut kansainvälisiin turnauksiin. SM-sarja alkoi Suomessa vuonna 1997.

Linkki: kattava kuvasetti Helsingin SPT-salibandyn tapahtumasta (kuvat Roosa Vilkanen)

Jaa artikkeli