Katseet ulkomaille - F-liiga Draft tuo uudella tavalla väriä F-liigaan

F-liigassa otetaan keväästä 2023 alkaen käyttöön uusi F-liiga Draft -varaustilaisuus, jossa seurat nimeävät nuoria alle 23-vuotiaita ulkomaalaisia pelaajia. Floorball Talent Hunt -nimeä kantava järjestelmä otetaan käyttöön 2023 miesten sarjassa, naisten sarjassa se lanseerataan vuotta myöhemmin 2024 sarjauudistuksen jälkeen.

F-liiga Draft lanseerataan miesten sarjan puolella kolmen kierroksen mittaisena keväällä 2023. Tämä tarkoittaa, että jokainen seura nimeää vuorollaan kolme ulkomaalaispelaajaa. Ensimmäinen F-liiga Draft -tilaisuus järjestetään F-Gaalan yhteydessä 17.5. 2023.

Valintajärjestys määräytyy sarjataulukon mukaisesti käänteisessä järjestyksessä. F-liigan karsinnoista sarjanpaikkansa napanneet kaksi joukkuetta nimeävät ensin viime kauden sijoitusten perusteella siten, että heikommin sijoittunut joukkue aloittaa. Ensimmäinen kierros päättyy tuoreen mestarin valintaan.
– F-liiga maailman parhaana salibandyliigana haluaa mahdollistaa jatkossa entistä paremmin myös ulkomaalaisten lupausten tien Suomeen. Seurat ovat olleet tästä uudistuksesta innoissaan, valintatilaisuus on samalla myös tärkeä askel kohti kansainvälisempää F-liigaa, F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen avaa.

– Suomessa ja F-liigassa pelaaminen mahdollistaa maailman parhaan salibandyn ohella myös kouluttautumisen ja opiskelun laadukkaissa olosuhteissa. Sen arvoa varsinkin nuorten pelaajien kohdalla ei pidä väheksyä, Nurminen jatkaa.

Valitun pelaajan tulee olla täysi-ikäinen. Jokainen F-liigan seura on sitoutunut kontaktoimaan nimeämänsä pelaajan, olemaan häneen yhteydessä ja viestimään tekemistään valinnoista seuran omissa viestintäkanavissa.

– Järjestelmän juridisissa yksityiskohdissa F-liigan apuna on yhteistyökumppanimme Eversheds Sutherland. Yhdessä seurojen kanssa sovimme uudistuksen tarkat yksityiskohdat kuntoon ennen historian ensimmäistä F-liiga Draftia, Nurminen lisää.

Myös seurojen suunnassa uudistuksesta ollaan innoissaan.

– Onhan se jännittävä uudistus koko lajille. Erittäin mielenkiintoinen homma. Uskon, että tämä auttaa myös pienempiä salibandymaita kehittymään, haluamme olla mukana tarjoamassa nuorille lupauksille väylän kohti F-liigaa. Myös kansainvälisyys on nähty meillä isona arvona. Meillä on jo tovin ollut myös unelma, että SPV:ssä pelaa ulkomaalainen huippunimi, SPV-manageri Tommy Koponen kommentoi.

F-liigassa jo vuodesta 2014 pelannut Nokian KrP:n huippupakki Morics Krumins tietää F-liigan metkut. Latvian maajoukkueen huippunimi jakaa mielellään kehuja suomalaiselle salibandylle.

– Tämä on ollut upea seikkailu ja olen nauttinut jokaisesta kaudestani Suomessa. On todella innostavaa pelata joka ilta maailman parhaassa sarjassa. Sarjassa, jossa kaikki salibandyn ympärillä tehdään todella ammattimaisesti, Krumins kiittelee.

– Salibandy on Suomessa todella nopeaa. Jokainen ilta on erilainen ja tämä on sarja, jossa taktiset nyanssit ja yksityiskohdat ratkaisevat järjestään tiukat pelit.

Miksi nuoren pelaajan kannattaa tulla Suomeen ja F-liigaan?

– Suomi ja F-liiga ovat loistavia paikkoja kehittää itseään pelaajana. Suomessa myös opiskelu on ilmaista – täällä voi kouluttautua laadukkaasti – ja pelata samalla salibandya kovalla tasolla. Se on aika hieno paketti, Krumins kiteyttää.

Naisten sarja seuraa miesten sarjaa keväällä 2024. Tällä kaudella sarja on vielä jaettua kahteen kahdeksan joukkueen lohkoon. Ensi kaudesta alkaen joukkuemäärä supistuu yhdeksi 12 joukkueen sarjaksi miesten sarjan tapaan.

F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen vastaa yleisimpiin kysymyksiin:

Miksi F-liiga alkaa varata ulkomaalaispelaajia?

– F-liigan kaupallisessa strategiassa on keskeisenä tavoitteena olla maailman kaupallisin salibandyliigabrändi ja kansainvälinen kiinnostavuus on keskeinen menestystekijä. Haluamme tarjota lahjakkaille ulkomaisille talenteille mahdollisuutta tulla kehittymään maailman parhaan salibandyvalmennuksen piiriin ja kansainvälistämään F-liigaa. Luomme edellytyksiä siihen, että F-liiga olisi tulevaisuudessa sarja, johon halutaan tulla pelaamaan ja tulla noteeratuksi osana maailman kaupallisinta salibandyliigaa.

Onko pienistä salibandymaista realistista ponnistaa F-liigaan?

– Tämän konseptin myötä F-liigassa pelaavien seurojen pelaajakartoitus kehittyy ja tehostuu. Uskon, että parhaimmat ja lahjakkaimmat talentit löydetään, pelasivat he sillä hetkellä minkä tahansa maan sarjaa.

Miten F-liiga Draft tukee F-liigan kansainvälisiä tavoitteita?

– Oleellisena osana maailman kiinnostavinta ja kaupallista salibandyliigaa on seurojen kokoonpanojen kansainvälistyminen. On oletettavaa, että eri maiden salibandyfanit kiinnostuvat seuraamaan suomalaista F-liigaa entistä enemmän, kun pelaajien joukossa on lahjakkuuksia useista eri maista. Rakensimme oman suoratoistopalvelu -alustan, F-liigaTV:n, jonka avulla voi jo nyt seurata F-liigan otteluita livenä mistä päin maailmaa tahansa.
Milloin F-liiga Draftin tarkemmista yksityiskohdista kerrotaan?

– Pyrkimyksenä on viimeistellä seurojen välinen sopimus runkosarjan loppuun mennessä ja olla valmiudessa viestimään konseptin tarkennetuista yksityiskohdista hyvissä ajoin varsinaista Floorball Talent Hunt -tapahtumaa.

Onko ulkomaalaispelaajan mahdollista päästä F-liigaan ilman varausta?

– Nyt julkistettava konsepti on kohdennettu nuoriin lahjakkuuksiin, tulevaisuuden tähtipelaajiin ja se kattaa vain tietyt ikäluokat ja merkittyjen pelaajien määrä on rajallinen. F-liigaan ovat tervetulleita Talent Hunt -iän ylittäneet ja muutkin kyvykkäät ulkomaiset pelaajat ja uskon että F-liigassa pelaavat seurat tulevat tehostamaan pelaajatarkkailuaan myös tästä näkökulmasta.

Jaa artikkeli