Kärkölän kunta ymmärsi salibandyväen yskän – uudessa liikuntahallissa optimaaliset olosuhteet

Päijät-Hämeessä sijaitsevassa noin 4400 asukkaan Kärkölän kunnassa salibandyn harrastajat voivat nyt hieroa tyytyväisinä käsiään. Kesäkuun lopussa valmistuneen liikuntahallin suunnittelussa on alusta asti otettu hienosti huomioon salibandyn vaatimukset. Lopputulos on sen mukainen.

Paikallisen seuran, Järvelän Jäppärän, puheenjohtaja Jani Kuronen pääsi vaikuttamaan suunnitteluvaiheessa asioihin. Niinpä hänen rooliaan ei ole syytä vähätellä. Jos se ei ole ollut suuri, niin ainakin merkittävä.

– Kunta otti käyttäjäyhdistyksiin hyvissä ajoin yhteyttä ja kyseli potentiaalisia harrastajamääriä ja toiveita. Tietysti sitten sekä perustelin hallin tarpeellisuutta että esitin toiveita. Hyödynsin omia kokemuksiani ja lisäksi selvittelin muun muassa Keravan ja Hämeenkosken tuoreiden hallihankkeiden mahdollisia kompastuskiviä ja sudenkuoppia, Kuronen kertoo.

– Olen lopputuloksesta innoissani ja niin näyttää olevan moni muukin. Joukkueisiin on tulevalle kaudelle ilmoittautunut enemmän väkeä kuin aiemmin, ja ihan uusiakin porukoita on ilmaantunut, kertoo Kuronen, joka sai kesäkuun kunnallisvaaleissa sitoutumattoman Kärkölä-ryhmän listoilta riittävästi ääniä ja on nyt myös tuore kunnanvaltuutettu.

– Halliprojektilla tuskin oli oleellista vaikutusta asiaan, mutta olen touhunnut Kärkölässä pitkään seuravalmennustyössä ja nuorten parissa muutenkin.

Vakiovuorot uudella areenalla alkavat syyskuun alussa, mutta parin kuukauden ajan siellä on jo päässyt pelaamaan.

– Käyttöä tuntuu todellakin olevan, ja areena palvelee myös muiden palloilulajien kuin salibandyn ystäviä, Kuronen korostaa.

Muita ahkeria käyttäjiä ovat ainakin Jäppärän futsalistat sekä saman seuran jalkapallojuniorit, joiden talviharjoitteluun halli on merkittävä parannus. Käsipalloonkin kenttä on kelvollinen ja Kurosen mukaan jopa koripalloonkin, vaikka koris periaatteessa parkettipeli onkin.

Valoisampi tulevaisuus

Uusi liikuntahalli sijaitsee Kärkölän keskustaajamassa, Järvelässä. Uudelle pelialueelle mahtuu täysimittainen salibandykenttä, ja alusta on synteettinen matto,  Gerflorin Taraflex Elite Combi 42. Katsomoon mahtuu alun toistasataa henkeä.

– Kärkölän olosuhteissa on todellakin tapahtunut huima parannus, Kuronen myhäilee.

– Aiemmin pelasimme koulun pienessä liikuntasalissa alimittaisella kentällä 4v4. Sellainen ei hirveän hyvin valmista tosipeleihin.

Salibandyn ja futsalin lisäksi Jäppärässä voi harrastaa jalkapalloa, kaukalopalloa ja frisbeegolfia. Ennen koronaa seuran noin 200 jäsenestä kahdeksisenkymmentä oli salibandypelaajia.

Nyt jäsenmäärä – ja varsinkin salibandypelaajien määrä – on roimassa kasvussa. Tällä hetkellä salibandyn harrastajia on jo toistasataa. Kaikki eivät ole lisenssipelaajia, sillä Jäppärän valikoimassa on esimerkiksi perhe- ja kuntosählyjä. Nelosdivarissa pelaavalle Jäppärän miesten edustusjoukkueelle voi joka tapauksessa helposti povata nousujohtoista lähitulevaisuutta.

– Nyt ei ole ainakaan olosuhteiden puolesta ongelmaa. Aiemmin moni on jättänyt tulematta mukaan seuratoimintaan, kun on karsastanut heikkoja olosuhteita, Kuronen tietää.

Jopa vetovoimatekijä

– Olihan halli kallis, Kuronen myöntää.

– Mutta ei asioita aina voi ajatella pelkästään rahan kautta; että kunnan olisi saatava kaikki siihen sijoittamansa takaisin. Liikuntahalli vaikuttaa kunnassa kokonaisvaltaisesti muun muassa hyvinvointiin ja voi hyvinkin olla jopa vetovoimatekijä yhdessä uusien koulurakennusten kanssa, Kuronen korostaa.

– Liikuntahallin vieressä sijaitseva koulu tulee itse asiassa olemaan hallin suurin käyttäjä, ja hallia voi käyttää paitsi liikuntatilana niin myös juhlatilana. Kakkoskerroksessa sijaitsevia huoneita on tarkoitus käyttää myös luokkatiloina. Toteutus on niin moniulotteinen.

Järvelän Jäppärässä toiminnan pääpaino on junioreissa.

– Kunta tarjoaa seuralle ilmaiset vuorot alle 18-vuotiaiden joukkueille. Eivätkä aikuisjoukkueidenkaan tuntivuokrat ole kuin 30 euroa. Ei voi valittaa. Yksityisissä halleissa hinnat ovat ihan eri luokkaa.

Teksti: Matti Hannula

Jaa artikkeli