Karanteeniliven kuudennen jakson vieraina olivat Ruotsissa pelaavat Kaupin kaksoset Oona ja Veera. Myös Ruotsin liiga päättyi tänä keväänä pudotuspelien kynnykselle. Ruotsin mestaruudet jaettiin runkosarjaa johtaneille seuroille, ja Kauppien edustama IKSU julistettiin mestariksi.
– Täällä Ruotsissa on erilainen suhtautuminen koronaan kuin Suomessa. Ei voida puhua varsinaisesta karanteenista, mutta olemme muuttaneet omaa elämäntapaamme tämän vuoksi. Välttelemme julkisia paikkoja ja kontakteja. Tämä on sen verran iso juttu koko maailmassa, että väkisinkin se vaikuttaa omaan arkeen, kertoo Veera.
Kesken jäänyt kausi oli Kaupeilla nousujohteinen.
– Oma kausi meni hyvin, ja pelit kulkivat, vaikkei ihan ”lentokelejä” aina ollutkaan. Kevättä kohti myös alkoi kulkea paremmin. Vaikka MM-kisoissakin oltiin huippukunnossa, niin nyt keväällä oltiin ehkä vielä paremmassa, ennen kuin kausi päättyi, jatkaa Veera.
– Kisavuosi on aina vähän erilainen, kun pitää olla kahdesti huippukunnossa. Aika pitkään tuli keskityttyä vaan treeneihin ja siihen, että kausi tultaisiin vielä pelaamaan loppuun. Kun päätös keskeytyksestä tuli, niin sen jälkeen on jätetty mailat ja pallot sivuun. Näin kauden jälkeen on hyvä olla hetki myös ilman salibandya, jatkaa Oona.
Vaatimustaso yksilöinä ja joukkueena korkeammalle
Ruotsin ja Suomen väliset erot salibandykaukalossa nousevat esiin niin valmennuksen, pelitavan kuin erotuomaritoiminnankin suhteen.
– Joulukuun MM-kisoista jäi kaksijakoiset fiilikset. Joukkueen sisällä ja taustalla tapahtui paljon hyviä asioita, eikä voi sanoa, että turnaus olisi ollut ihan pannukakku, toteaa Veera.
– Mutta toisaalta, aina kun Suomen maajoukkue pelaa MM-kisoissa, niin lähdetään hakemaan mestaruutta. Saatu pronssi oli oikeastaan minimisuoritus kisoista. Tulevaisuudessa meidän pitää nostaa vaatimustasoa sekä yksilöinä että joukkueena, jotta voidaan voittaa Ruotsi, jatkaa Oona.
Valmentamiseen liittyviä eroja maiden väliltä löytyy jonkin verran.
– Meillä on melkein aina treeneissä kaksikymmentä kenttäpelaajaa, ja pelaamme paljon viidellä viittä vastaan. Peli on kovatempoista, mikä näkyy siinä, että harjoittelun kautta tuntuu siltä, että peleissäkin on enemmän aikaa tehdä ratkaisuja. Staattisia hetkiä harjoituksen aikana on vähän, kuvailee Oona.
– Tasoeroista on puhuttu paljon, ja on niitä Ruotsissakin. Tempo on kovempi, eli voidaan juosta kovempaa, mutta myös pallo liikkuu nopeammin. Erot muodostuvat pienistä asioista. Suomen liigassa on paljon nuoria pelaajia, itsekin pelasimme ensimmäiset liigapelimme hyvin nuorina, kun taas Ruotsissa pelaajat ovat ehkä vähän kokeneempia. Myös moni suomalainen maajoukkuepelaaja on nyt siirtymässä tulevalle kaudelle Ruotsiin pelaamaan, kertoo Veera.
Eroavaisuuksia löytyy myös tavoissa antaa palautetta.
– Ruotsissa palaute muotoillaan ehkä enemmän positiiviseen suuntaan. Valmentajat antavat paljon henkilökohtaista palautetta. Huomio kiinnittyy yksityiskohtiin: millaisessa asennossa ollaan, miten pidät mailaa tietyssä tilanteessa, miten vastustaja on sijoittunut. Palautetta annetaan myös kesken harjoitteen. Ylipäätään treenaamme paljon pelinomaisesti, kertovat Kaupit.
Naapurimaan tuomarilinja sallivampi
Karanteeniliven katsojien joukosta esitettiin kysymys, jossa pyydettiin vertailemaan Suomen ja Ruotsin välistä tuomarilinjaa.
– Ruotsissa linja on todella paljon sallivampi, mihin meni itselläkin aikaa tottua. Tuomarit ottavat enemmän pelin aikana kontaktia joukkueisiin valmentajan ja kapteenin kautta, mikä osaltaan vähentää purnaamista eri tilanteista. Mutta kautta linjan, molemmissa maissa on erittäin hyviä tuomareita ja arvostamme heidän työtään todella paljon, kaksikko tiivistää.
Vinkkinä huipulle tähtääville pelaajille Kaupit kannustavat monipuolisuuteen
– Huipulle on monta erilaista tietä. On hienoa katsoa junnujen treeni- ja kikkavideoita, sillä omatoiminen tekeminen kantaa pitkälle, jos vaan jaksaa tehdä ja kehittää omia yksilötaitojaan. Monipuolisella liikkumisella, urheilulla ja erilaisilla pallopeleillä kehittyy. Tärkeintä on kuitenkin se, että rakastaa sitä mitä tekee, koska sen avulla jaksaa treenata myös niinä hetkinä, kun se ei tunnu niin mukavalta, lopettavat Kaupit.
Karanteeniliven jaksot:
LUE MYÖS: Karanteenilive 5: Miko Kailiala on odottanut MM-kisoja jo pitkään: ”Iskin heti 2015 päivämäärät ylös”
LUE MYÖS: Karanteenilive 4: Joonas Pylsy elää korona-arkea Sveitsissä: ”Ei pidä vain möllöttää kotona”
LUE MYÖS: Karanteenilive 3: Inka Lampisen koronakeväässä on hyvin aikaa treeneille
LUE MYÖS: Karanteenilive 2: Otto Lehkosuo katsoo jo koronakriisin yli: ”Kulta on nyt tavoite”
LUE MYÖS : Karanteenilive 1:Nico Salo treenaa MM-kisat mielessä: ”Meille on rakennettu salainen punttisali”
Kuvat: Ville Vuorinen