Kaksi päivää myöhässä ja tavarat hukassa - MM-joukkueen kotimatkasta sukeutui seikkailu

Pääosa Suomen MM-joukkueesta pääsi Bratislavasta kotimaahan kaksi päivää myöhässä ja osa tavaroista ei vieläkään.

Suomen salibandyn MM-hopeajoukkueen paluu Bratislavasta koti-Suomeen osoittautui melkein yhtä jännittäväksi seikkailuksi kuin itse turnaus. Sinivalkoinen ryhmä starttasi paluumatkalle sunnuntaina tarkoituksena olla kotiovella vielä samana iltana. Toisin kävi, sillä pääosa pääsi perille vasta tiistaina, ja osa tavaroista on edelleen matkalla.

Finaalissa vasta rangaistuslaukauksilla Ruotsille taipuneiden MM-hopeamitalistiemme oli tarkoitus lentää Wienistä Münchenin kautta Helsinkiin ja laskeutua Vantaalle sunnuntai-iltana klo 23.15. Toisin kävi.
– Saavuttiin lentokentälle, hoidettiin check-in ihan normaalisti ja pyörittiin kentällä lähtöä odotellessa, joukkueenjohtaja Kaarina Salomaa (alakuvassa näyttämässä ongelmien kokoa) kertoo.

Portille saavuttaessa alkoi matkaan kuitenkin tulla mutkia. Lufthansan lento Müncheniin oli peruutettu Keski-Euroopassa myrskynneen sään takia.
– Lähdin kiireellä service deskille selvittämään tilannetta, ja jonotusnumero oli saman tien kahdensadan huonommalla puolella. Pian meni koko tiski kiinni, ja meidät ohjattiin ulos turvatarkastetuista tiloista Austrian Airlinesin lipputiskille.
– Siellä jonotusnumeromme oli neljänsadan luokkaa ja peruutettuja lentoja niin paljon, että tajusin äkkiä, ettemme lentäisi sinä iltana enää mihinkään, Salomaa sanoo.

Hotellihuoneet väärästä maasta

Kokenut joukkueenjohtaja tajusi nopeasti, mitä olisi tehtävä. Varattava majoitus lentokenttähotellista ennen kuin se täyttyisi muista lentonsa menettäneistä. Aivan ykkösellä ei mennyt tosin sekään putkeen.
– Tein äkkiä varaukset omalla kännykälläni, mutta muiden suomalaisten kanssa jutellessa ihmeteltiin, miksi heillä oli ihan eriniminen hotelli.
Syy selvisi äkkiä. Kaikessa hässäkässä joukkueenjohtaja oli varannut suojateilleen huoneet Münchenistä, vaikka oltiin edelleen Wienissä.
– Saatiin sitten kuitenkin huoneet 300 metrin päästä kentästä ja käytettiin ilta rauhallisesti lepäilemällä ja käymällä kentällä syömässä. Sunnuntai-iltana alkoi myös löytyä seuraavalle päivälle lentoja yksittäisille paikoille kuten Göteborgiin suuntaavalle Mannisen Lauralle, mutta lennosta Suomeen 26 hengen ryhmälle ei annettu toivoakaan.

Samalla kävivät puhelinlinjat kuumina Suomeen ja Salibandyliittoon. Maanantaiksi rakennettu mitalikahvitilaisuus tiloineen, juontajineen, tarjoiluineen ja kuvausryhmineen oli peruttava, koska joukkueen ehtiminen paikalle näytti kaikkea muuta kuin varmalta.

Tuttu matkatoimisto pelasti tilanteen

Maanantaiaamuna Kaarina Salomaa jonotti taas sitkeästi Wienin Schwechatin lentokentän palvelutiskillä, mutta tilanne ei näyttänyt yhtään valoisammalta. Edellä oli yli 150 jonotusnumeroa. Yksi oljenkorsi oli onneksi vielä käyttämättä: Kotimaa ja maajoukkueen matkat perinteisesti järjestänyt SMT.
– Olin katsonut netistä, että Riikaan saattaisi olla paikkoja, ja Pia SMT:ltä teki ryhmävarauksen Air Balticin lennolle. Riiasta olisi mahdollisuus saada puolet ryhmästä Tampereelle ja puolet Helsinkiin.
Yksi este oli vielä. Hyväksyisikö Lufthansa joukkueen itse järjestämän sijaiskuljetuksen peruuntuneiden lentojen korvaajaksi vai pitäisikö liput ostaa itse?
– Ensin tiskillä oltiin sitä mieltä, etteheivät he tee sellaista, mutta saatiin puhuttua ajatus läpi. Tunti meni puhelimessa kun SMT Suomessa vapautti meille varaamiaan paikkoja ja niitä varattiin sitä mukaan tiskillä Wienissä meidän käyttöömme. Ilman SMT:n Pian apua oltaisiin varmaan vieläkin Itävallassa, Kaarina Salomaa kiittää.

Pakettiauto sittenkin lentokonetta nopeampi

Nyt alkoi matka edetä. Joukkue sai pitää hotellihuoneet klo 14:aan saakka, ja klo 18 nousi lento Wienistä kohti Riikaa uumenissaan vihdoin ja viimein Suomen MM-joukkue.
– Turkuun ja Tampereelle matkustavat pääsivät Riiasta kohti kotimaata jo klo 23.30 lähteneellä vuorolla. Helsingin-osastolla oli vielä edessä yöpyminen lentokenttähotellissa Riiassa ennen tiistain aamulentoa.
Kentällä oli joukkueen pakettiautoineen vastassa huoltaja Jouni Hämäläinen, joka maalivahtivalmentaja Juho Meurosen kanssa oli lähtenyt ajo- ja lauttamatkalle Wienistä Suomeen sunnuntaiaamuna ja ehtinyt kuin ehtinytkin maitse ja vesitse kotimaahan ennen lentäen tulevia.

Onni onnettomuudessa: Joukkueen lento ehti perille juuri ennen kuin Etelä-Suomessa alkoi lumimyräkkä, joka sotki Helsinki-Vantaan liikenteen pahasti ja jonka aiheuttamia sotkuja selvitellään edelleen.

Helsinki-Vantaalta oli esimerkiksi Lappeenrantaan matkustaville vielä edessä junamatka, ennen kuin kotiovi aukeaisi.

Kujaloiden mailat ehtivät juuri ja juuri liigapeliin

Joukkueen saaminen Suomeen ei toki vielä tarkoittanut, että sama olisi koskenut matkatavaroita.
– Jo yöllä tuli Turusta ja Tampereelta viestejä, ettei matkatavaroita näy, ja sama tilanne oli aamulla edessä Helsinki-Vantaalla. Tänään keskiviikkona tuli sitten soitto, että osa tavaroista on saapunut, ja muun muassa kaikki joukkueen mailat tuotiin minulle kotiosoitteeseen, koska ryhmämatka oli minun nimissäni, joukkueenjohtaja nauraa.
– Esimerkiksi SB-Prolla oli edessä liigapeli jo tänään, joten toin mailat Myllypuroon, josta Elina Kujala ja Karoliina Kujala kävivät hakemassa omansa iltaa varten. Kaikki eivät varmaan ole saaneet matkatavaroitaan vieläkään, koska niitä toimitetaan heille perässä Helsingistä Matkahuollon kautta. Mutta joukkueemme yhtenä teemana oli tosiaan kaikenlaisten asioiden sietäminen, ja tässäpä sitä tuli treenattua projektin loppuun saakka ja vähän ylikin.

jojo.jpg

Teksti: Mika Hilska

Jaa artikkeli