Joukkuepelit rakentavat lasten urheilun suosituksia: ”Tämä on lasten leikkiä – ei aikuisten peliä”

Suomalaisten joukkuepelien työryhmä valmistelee lasten urheilun suosituksia. Mukana työryhmässä ovat edustajat Jääkiekkoliitosta, Palloliitosta, Salibandyliitosta, Käsipalloliitosta, Koripalloliitosta, Lentopalloliitosta, Pesäpalloliitosta sekä Suomen Olympiakomiteasta ja Huippu-urheilun instituutti KIHUsta.

– Lähtöajatuksemme on, että kyseessä on lasten leikki – ei aikuisten peli. Lapsilla tarkoitamme tässä yhteydessä alle 12-vuotiaita, joiden ei mielestämme tule vielä kiirehtiä vakavaan huippu-urheiluun. Haluamme kehittää lasten urheilua lasten tarpeista lähtien, koko elämänkaarta ja urheilijan polkua ajatellen. Lasten leikki ei ole aikuisten tarpeiden toteuttamisen pelikenttä, työryhmän jäsen ja Koripalloliiton valmennuksen johtaja Henrik Dettmann sanoo.

Viime aikoina käyty julkinen keskustelu lasten urheilusta koskee koko yhteiskuntaa, sillä lähes 2 miljoonaa suomalaista on urheiluseuratoiminnan vaikutuspiirissä.

– Keväällä alkanut prosessi kertoo lasten urheilun arvokkuudesta. Olemme päässeet keskustelemaan pintaa syvemmälle lasten urheilun arvomaailmasta ja toimintaperiaatteista kuitenkaan urheilun syvintä eetosta unohtamatta. Myös lasten urheiluun kuuluu kisailu ja kilpailu. Kysymys on kuitenkin siitä, miten sitä toteutetaan, kertoo Salibandyliiton pelaajakehityksen ja valmennusosaamisen kehityspäällikkö Miikka Lamu.

Osaavan valmentajan kautta syntyy harjoitusympäristö, missä lapset yrittävät täysillä.

– Pelirohkeus ja pelille heittäytyminen syntyy arjen tekemisessä, missä valmentajan rooli on keskeinen. Lasten laadukkaassa valmennuksessa ovat läsnä niin vahva urheiluosaaminen kuin psykologiset perustarpeet huomioiva vuorovaikutus, Lamu toteaa.

– Yli 70 % urheilua harrastavista lapsista ja nuorista kiinnittyy joukkuepeleihin, ja olemme tunnistaneet tämän asian tärkeyden joukkuepelien yhteisessä työryhmässä. Meillä on selkeä tahtotila tehdä entistä paremmin yhteistyötä sekä järjestäytyneen urheilun sisällä että muilla yhteiskunnan osa-alueilla. Haluamme esimerkiksi tukea kouluja liikuntakasvatuksen kontekstissa, Palloliiton urheilutoimenjohtaja Aki Hyryläinen kertoo.

Työryhmän rakentamat lasten urheilun suositukset tullaan julkaisemaan ensi vuoden aikana. Suosituksissa otetaan kantaa lasten urheilun keskeisiin kysymyksiin, joita ovat mm. monipuolisuuden merkitys, kilpailujärjestelmä, tasoryhmät, harrastamisen kustannukset, monilajisuuden mahdollistaminen ja laadukas arki.

– Lapselle tärkeää on saada innostavaa urheiluarkea mahdollisimman lähellä kotia, osaava valmentaja ja laadukasta toimintaa jokaiseen päivään, niin että harrastusmahdollisuuksia ei tarvitse metsästää kalliilla ja kaukaa. Sitä kautta syttyy kipinä liikunnalliseen elämäntapaan ja avautuu myös mahdollisuus edetä huippu-urheilijan polulle, nuorten maajoukkueiden GM Kimmo Oikarinen Jääkiekkoliitosta toteaa.

Joukkuepelien työryhmä on aloittanut toimintansa viime keväänä ja tulevien suositusten taustalla on laajasti tutkimusdataa ja asiantuntijalausuntoja mm. Huippu-urheilun instituutti KIHUsta.

Henrik Dettmann esittää toiveen, että koko suomalainen urheiluväki osallistuisi asiasta käytävään keskusteluun, sillä aihe on puhuttanut urheiluverkostoa jo pitkään.

– Vaikka lajeissa on eroja ja suosituksia täytyy soveltaa lajikohtaisesti, haluamme, että lopputulemana meille syntyy isossa kuvassa samansuuntaiset käytännöt eri lajeihin.

Joukkuepelien työryhmä tiedottaa asiasta lisää työn edetessä.

Ryhmän kokoonpano:
Miikka Lamu, Salibandyliitto
Olli Savikko, Jääkiekkoliitto
Ken Sirenius, Käsipalloliitto
Perttu Hautala, Pesäpalloliitto
Santeri Suvala, Palloliitto
Pena Ranta, Koripalloliitto
Tapio Kangasniemi, Lentopalloliitto
Kaisu Mononen, KIHU
Eija Alaja ja Juha Sten, Olympiakomitea

Kuva: Juha Hautakangas

Jaa artikkeli