Jani Lipsasesta seuraava U19 naisten päävalmentaja

Salibandyliiton hallitus on nimittänyt Jani Lipsasen alle 19-vuotiaiden naisten salibandymaajoukkueen päävalmentajaksi sekä Hannu Santasen ja Ville Turusen lajivalmentajiksi.

U19 naisille päävalmentajaa haettiin poikkeuksellisesti avoimella haulla alkuvuodesta. Helmikuun lopulla päättynyt rekry poiki parikymmentä hakemusta, jonka jälkeen huippu-urheilusektori kutsui viisi ehdokasta haastattelukierrokselle. Kandidaatit saivat lisäksi ennakkotehtävät.

Seulan läpäisi lopulta Jani Lipsanen, joka saattaa olla yllätysnimi monelle tyttösalibandya tiiviimmin seuraavalle. Lipsanen valmensi viimeiset kaksi kautta OLS:n liigamiehiä. Helmikuussa hän ilmoitti jättäytyvänsä seuravalmennuksesta kauden jälkeen ja keskittyvänsä OLS Salibandyn toiminnanjohtajan tehtäviin.

Millä mielin otat vastaan U19 naisten päävalmentajan tehtävät, ja kuinka päätit palata valmennuksen pariin näin pian?

– Tavoitteena valmennusuralla on ollut, että jossain vaiheessa pääsisi mukaan maajoukkuevalmennukseen. Into valmennukseen ei ole suinkaan kadonnut. Nyt tämä sattui aikataulullisesti hyvin, kun en alkavalla kaudella ole mukana arkivalmennuksessa. Kun näin U19-haun, ajattelin, että se olisi sopiva haaste ja päätin hakea. Hyvät on fiilikset, kun tuli luottamusta, hän kertoo.

Lipsanen, 36, on valmentanut pääasiassa miesten parissa. Naisten valmentajana hän on toiminut Kajaanin Papaksessa ja tyttöpelaajia kehittänyt Urheiluakatemioiden valmentajana Kuopiossa, Vaasassa ja sittemmin Oulussa.

– Päävalmentajahaun yhteydessä Lipsanen erottui annetuissa tehtävissä lajisubstanssissa, sekä kykeni perustelemaan valmennusmetodejaan nykyaikaisten pelaajien osallistuttamisen ja vuorovaikuttamisen kautta, taustoittaa huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala Lipsasen valintaa.

Ajatus siitä kuinka Lipsanen lähtee viemään U19 naisten maajoukkuetta kohti ikäluokan 2022 MM-kisoja on jo olemassa, mutta tässä vaiheessa hän ei vielä halua avata asiaa tarkemmin.

– Tämä iso kuva oli itse asiassa osa hakuprosessiakin, mutta tullaan ulos näiden kanssa hieman tuonnempana, kun on lihaa luiden ympärillä ja kun varsinaisesti pääsen aloittamaan tehtävässä, hän toteaa.

Alun perin uuden päävalmentajan piti aloittaa 1.6., mutta koska koronatilanteen vuoksi U19 naisten MM-kisat siirrettiin pelattavaksi 2.-6. syyskuuta, päävalmentajana jatkaa sinne saakka vielä Aki Vilander.

– Ideana ja perusteluna Vilanderin ”jatkoajalle” on, että hänen johdollaan MM-kisaikäluokka on valmistautunut viimeiset pari vuotta ja hänellä on kisaikäluokista luonnollisesti parempi ymmärrys kuin nyt nimetyllä päävalmentajalla, Jarkko Rantala kertoo.

Lipsasta asia ei haittaa pienemmissäkään määrin.

– Jos jotain koronan keskellä on oppinut, niin ainakin elämään pienessä epätietoisuudessa. Ollaan valmiina sitten kun tarvitsee, Lipsanen naurahtaa.

Salibandyliiton hallitus nimesi U19 naisten lajivalmentajiksi Hannu Santasen ja Ville Turusen, jotka kuuluvat myös Aki Vilanderin johtamaan valmennusryhmään.

– Muutamia keskusteluja olen herrojen kanssa jo käynyt ja innoissani tulevasta. Äärimmäisen kova tuntemus tyttösalibandysta molemmilla, Jani Lipsanen päättää.

Kaikkien sopimukset ulottuvat 31.5.2022 saakka. Ikäluokan MM-kisat pelataan tuolloin toukokuun alussa Uudessa-Seelannissa.

Kuva: Esa Jokinen

Jaa artikkeli