Jani Kukkola, Nico Salo ja Miko Kailiala: "Fanit merkitsevät aivan älyttömästi"

Kolme sekä nuorten että miesten MM-kultaa Suomelle voittanutta pelaajaa kertoo, miksi Suomi-fanit ovat iso juttu myös ensi joulukuussa Prahassa.

Salibandyn hallitseva maailmanmestari Suomi puolustaa titteliään joulukuussa Prahassa. Kaikki tähänastiset menestykset ovat tulleet vahvan suomalaiskannustuksen tuella, ja ”kuudetta kenttäpelaajaa” Suomi tarvitsee myös tulevissa kisoissa. Maailmanmestarit Jani Kukkola, Nico Salo ja Miko Kailiala kertovat, miltä tuki tuntuu kaukalossa.

– Fanit ja kannattajat merkitsevät aivan älyttömästi, Jani Kukkola tunnustaa.
– Sillä on valtava merkitys itse pelin intensiteettiin, kun hallissa on meteliä ja kannustusta. Siinä tulee pelaajalle aina vähän lisävirtaa ja halua näyttää enemmän. On se aivan mahtava ja etuoikeutettu fiilis, kun Maamme-laulu kajahtaa ilmoille ja koko halli laulaa mukana. Suomalaiset ovat aina olleet hienosti mukana kisoissa, ja se tekee meille pelaajille niistä todella ainutlaatuisia ja ikimuistoisia tapahtumia. Me sitten totta kai yritämme tarjota sitä samaa yleisölle sitä samaa sieltä kentältä käsin.
Ensimmäisenä suomalaispelaajana sekä nuorten (2003) että miesten MM-kultaa (2008, 2010 ja 2016) saavuttaneen Jani Kukkolan mieleen on jäänyt erityisesti joulukuun 2010 kotikisojen tunnelma.
– Hartwall Arena oli aivan tukossa, ja yleisö piti sellaista meteliä, mitä en ole ikinä kokenut edes minkään muun lajin tapahtumissa. Se on sellainen hetki, jota en tule ikinä unohtamaan.

Paikalla Hartwall Arenalla oli joulukuussa 2010 myös Nico Salo, joka hänkin tulisi voittamaan sekä nuorten (2011) että miesten (2016) maailmanmestaruuden.
– Olin tuolloin 16-vuotiaana päätykatsomossa kannustamassa. Se on olut koko urheilun saralla ikimuistoisin fanikokemukseni. Aivan mieletön meininki ja Suomelta suvereeni peli.
Nyttemmin Salo on päässyt innostamaan faneja omilla huippusuorituksillaan kaukalossa.
– Fanit ja kannattajat ovat todella tärkeitä. He sytyttävät huippupelaajan parhaimpiin suorituksiin. Heidän fanituksensa antaa paljon lisää energiaa myös arkeen ja treenaamiseen, Ruotsin liigasta Classiciin palannut Salo paljastaa.
– MM-kisoissa pelaaminen ison yleisön edessä on melkeinpä parasta mitä voi tehdä housut jalassa. Se on tajuton fiilis kun saat joukkueen kanssa antaa kaikkesi ison tavoitteen eteen ja viihdyttää monituhatpäistä yleisöä.33.jpg

Voittomaalin nuorten MM-finaalissa 2011 iskeneen ja ison maalin miesten voitokkaan MM-finaalin 2016 rankkarikisassa nostaneen Miko Kailialan mieleen päällimmäiseksi  jäänyt fanikokemus muistuttaa, että kannustus on arvossaan muuallakin kuin maaottelussa.
– Menee kyllä helposti tuonne A-junnuvuosille, jollon keväisin Tepsillä oli tapana olla melkoisen äänekäs fanilauma mukana peleissä. Itsekin olin ekana vuotena mukana kannattajissa, kun eivät vielä kentälle asti rahkeet riittäneet. Kantosen Kasperille tästä kaikki kunnia, ja perinne on saatu jatkumaan tähänkin päivään saakka. Se on hienoa se, ”Miklu” maistelee muistoa.
– On se hienoa että ihmiset tykkäävät juuri säbästä, puhutaan sitten yhdestä jengistä tai tietystä pelaajasta. Faneja ja kannattajia ei ikinä voi olla liikaa, ja osittain senkin takia pitää muistaa siitä syntyvä vastuu myös itse urheilijana, Kailiala muistuttaa.
Nyt menossa on taistelu paikasta Suomen joukkueessa joulukuun kisoissa, ja ainakaan TPS-paitaan palanneen Miko Kailialan ei ole vaikea löytää motia näyttöjen antamiseen.
– Isojen yleisöjen ja etenkin maajengin edustaminen on isoimpia juttuja, mitä meidän lajissamme voi saavuttaa. On etuoikeutettu ja ylpeä olo että on jo päässyt kokemaan jokusen isommankin pelin. Sitä varten tätä hommaa tehdään, ja siellä ne tavoitteet aina ovat.

Lähde mukaan kannustamaan Suomi joulukuussa Prahassa uuteen MM-kultaan ja liity Suomi-fanien yhteisöön! Viralliset fanimatkat, Suomi-fanien Facebook-ryhmä ja Prahan faniohjelman tiedot löytyvät osoitteesta salibandy.fi/praha2018.

mmikluinsta.jpg

Jaa artikkeli