Jalasjärvellä saatiin pienellä porukalla isoa aikaan

Jalasjärven Aukustipuistossa Etelä-Pohjanmaalla paikalliset puuhamiehet ovat näyttäneet mallia, miten aktiivisella seuratoiminnalla saadaan aikaan koko seutukuntaa palveleva lähiliikuntapaikka.

Puistossa elokuussa avattu upea ulkopelikenttä multisport-alustalla palvelee eritoten salibandyn harrastajia, mutta soveltuu muuhunkin käyttöön.

Kurikan kaupunkiin nykyisin kuuluvassa Jalasjärvessä on asukkaita vajaat 8000. Jalasjärven Aukustipuiston multisport-ulkopelikenttähanke on mainio ja kannustava esimerkki siitä, kuinka pienellä mutta aikaansaavalla porukalla voi toteuttaa hienoja asioita ilman kunnan tai kaupungin aktiivista mukanaoloa.

Jalasjärvellä konkreettinen lopputulos on jo nähtävissä todella hienon salibandykentän muodossa.  
– Vuosi sitten käynnistetyn hankkeen tavoitteena on ollut rakentaa lapsille ja nuorille suunnattu monipuolinen liikunnallinen puisto, kertoo Mikko Jokipii, joka on ollut yhtenä primus motorina mukana hankkeen alusta asti.

Koska kunnallisbyrokratian koukerot olisivat olleet liian mutkikkaita ja aikaa vieviä ja niiden lopputulema täysi arvoitus, kerättiin hankkeeseen noin 30 000 euroa rahoitusta yrityksiltä ja yhdistyksiltä.
– Suurimpana rahoittajana oli Parkanon Säästöpankkisäätiö, Jokipii mainitsee.

Aukustipuiston kenttä

Salibandykenttä on vapaasti kuntalaisten käytössä.
– Iltaisin se on heti ollut kovassakin käytössä, ja myös paikallinen koulu on jo alkanut saman tien hyödyntää mahdollisuutta, Jokipii myhäilee.
– Kaiken kaikkiaankin palaute on ollut pelkästään positiivista.

Kesäpelaamisen pelastaja

Paikallinen monilajiseura Jalasjärven Jalas on yksi uuden salibandykentän suurista hyötyjistä. Myös seura on ollut aktiivisesti mukana hankkeessa alusta asti.
– Salibandypelaajien määrä seurassamme on vastikään noussut yli 200:n. Miesten edustusjoukkue pelaa nelosdivaria, naiset kolmosta. Juniorijoukkueita meillä on viisi ja sen lisäksi neljä sählykerhoryhmää.

Nuorimmat harrastajat ovat 2017 syntyneitä, kertoo Jalasjärven Jalaksen salibandyjaoston sihteeri ja aktiivinen puuhamies Vesa Vierikko.
– Salibandyn harrastaminen on aiemmin ollut täällä koulujen lukukausien ulkopuolisina aikoina mahdotonta, kun koulujen salit ovat kesäisin ja muinakin loma-aikoina kiinni, Vierikko toteaa.
– Varsinaiseen kilpailutoimintaanhan Aukustipuiston kenttä ei tietenkään apua tuo, mutta on kuitenkin eritoten kesäpelaamisen pelastaja, Vierikko toteaa.

Jalasjärven koulun liikuntasalissa on 18×25-kokoinen kenttä sisäharjoitteluun. Kotiottelunsa Jalaksen naiset pelaavat Kurikasssa, miehet Seinäjoella entisen Peräseinäjoen kunnan alueella sijaitsevassa hallissa.

Erikoiset päädyt

Aukustipuiston kenttä on kooltaan 14×28 metriä, joten se on riittävän kokoinen palvelemaan laajan käyttäjäjoukon tarpeita. Kentän pinta on samaa materiaalia kuin Salibandyliiton SunSäbä-kentässä eli nk. multisport-alusta. Erikoisuutena ovat päädyt, joissa reunus on pitkiä sivuja korkeampi ja plekseillä varustettu.

– Eivät mene pallot niin helposti päädystä yli. Tuossa on tiekin suhteellisen lähellä, Vesa Vierikko perustelee ratkaisua. Päätypleksit tuovat tietysti pelaamiseenkin hieman lisämaustetta. Elokuisten avajaisten yhteydessä pelattiin myös tossulätkän näytösottelu. Kenttä osoitti kelvollisuutensa myös siihen tarkoitukseen.

Lue myös: SunSäbä haluaa parantaa kuntien lähiliikunnan mahdollisuuksia

Teksti: Matti Hannula

Aukustipuiston kenttä

Jaa artikkeli