Iso paluumuuttaja Sveitsistä Salibandyliigaan - Hautaniemi tuli Turkuun tekemään tulosta

TPS:n huonoina vuosina Mikko Hautaniemi lähti Sveitsiin ja Miko Kailiala Helsinkiin, mutta nyt kaksikko iskee taas mustavalkoisissa Turulle.

Kolmena edelliskeväänä jyväskyläläiseen hirvilaumaan törmännyt TPS on vahvistunut tulevaksi kaudeksi. Suurimmat otsikot keräsi paluumuuttaja Miko Kailiala, mutta maajoukkuehyökkääjän lisäksi Turkuun saapui liuta muitakin kovia pelimiehiä. Yksi heistä on Mikko Hautaniemi.

Neljä edellistä kautta Sveitsissä pelannut Hautaniemi saattaa olla salibandyliigaa seuraaville jopa hieman tuntemattomampi nimi. Edellisen kerran hän puki mustavalkoisen paidan päälleen kaudella 2013 – 2014. Sitä ennen hän oli ehtinyt viettää Sveitsissä kaksi vuotta. Viime visiitti TPS:aan ei mennyt suunnitellusti.

hautaniemi_1.jpg– Se oli pettymys niin itselleni kuin joukkueelle. En ollut kunnossa, ja työnteon moraalia laski se, että nippu ei ollut niin hyvä, kuin luulin sen olevan. Täysin omaa mokailua. Sen jälkeen oli helppo lähteä pois, Hautaniemi kertoo viiden vuoden takaisesta kaudesta, joka päättyi TPS:n osalta runkosarjaan.

Hautaniemi viihtyi Sveitsissä. Tulostakin tuli, sillä kahdella kaudella Hautaniemi kuului sarjan kymmenen tehokkaimman pelaajan joukkoon. Kaudella 2014 – 2015 syntyi 33 maalia. Enemmän teki vain muuan Kim Nilsson. Nyt oli aika palata Suomeen.

– Sähly oli siellä kivaa kaikin puolin. Tykkäsin joukkueesta ja arjen asiat oli hoidettu kuntoon. Raha oli iso syy pysyä siellä, Hautaniemi sanoo kiertelemättä.

– Perheenlisäyksen vuoksi tulimme takaisin. Tukiverkosto on lähempänä, 1,5-vuotiaan tytön isä taustoittaa.

TPS saa Hautaniemestä kovan maalintekijän, joka on ison kokonsa (198 cm / 90 kg) ansiosta hankala pideltävä. Nuorempana hän oli kärjistetysti yksipuolinen hyökkäysten viimeistelijä, mutta Sveitsin vuodet ovat monipuolistaneet järkälemäisen hyökkääjän pelaamista.

– Paransin fysiikkaani ja aloin liikkua kentällä laajemmalla säteellä. Palloton peli on varmasti parantunut eniten niin hyökkäys- kuin puolustuspelaamisessa.

Sveitsin liigassa Hautaniemeä vastaan pelannut maajoukkuepuolustaja Tatu Väänänen on saanut huomata, ettei puolustaminen hyvin palloa suojaavaa miestä vastaan ole helppoa.

– ”Hauta” kuuluu niihin jättiläispelaajiin, jotka osaavat käyttää kokoaan todella hyvin hyödykseen. Hän osaa pitää puolustajan selkänsä takana, kun hän parkkeeraa maalin eteen. Pallon pois ottaminen yksi vastaan yksi –tilanteessa on lähes mahdotonta. Parempi vaihtoehto on rikkoa, jotta vapaalyöntiin saa muurin eteen, Väänänen analysoi.

TPS on viime kausina kompastunut enemmän tai vähemmän laadukkaiden viimeistelijöiden puutteeseen. Nyt heitä on Kailialan ja Hautaniemen myötä ainakin kaksi. Hyvät ystävykset kertovat saavansa lisävirtaa harjoitteluun toisiltaan.

– Ehdottomasti. Olen aina verrannut itseäni ”Mikluun”. Seuraan miten hän viimeistelee tietyistä tilanteista ja meillä on harjoituksissa hyvää, tervettä kisailua. Se antaa paljon lisäboostia, Hautaniemi toteaa.

– Parantaa omaa fiilistä, kun yksi parhaista ystävistä on päivittäin tsemppaamassa ja potkimassa persuksille. Aamutreeneissä on ollut hyvää vääntöä maalintekokisoissa, sillä olemme molemmat äärimmäisen kilpailuhaluisia. Oli laji mikä tahansa, Kailiala komppaa.

hautaniemi_2.jpgMuun muassa Kailialan mainitsemissa maalintekokilpailuissa Hautaniemen persoona tulee esiin. Sanavalmis liiketalouden opiskelija tuo joukkueeseen oman mausteensa myös verbaalisella tasolla.

– Suu käy, jos veskari imaisee mielestäni muiden heikkoja vetoja, ja olen lähellä joutua suorittamaan rangaistuksia, joita häviäjät saavat. Yleisesti ottaen yritän rentouttaa ilmapiiriä omilla jutuillani, pilke silmänkulmassa.

Kentällä Hautaniemi ei omien sanojensa mukaan lähde sanailuihin vastustajien kanssa.

– Mä olen aika hiljainen siellä, kun en mä tunne ketään. Asserin (Jääskeläinen) kanssa olisin jutellut, mutta se ei pelaa enää Suomessa, Hautaniemi heittää.

Kauden 2013-2014 alla Hautaniemi veikkasi humoristiseen tyyliinsä mestaruuden olevan kolmen kauppaa TPS:n (lopulta 9.), NST:n (7.) ja Nokian KRP:n (12.) välillä. Asian esiin nostaminen saa pelaajan nauramaan. Silloin Hautaniemi ei tosissaan uskonut TPS:n mahdollisuuksiin. Nyt asia on toisin.

– Ainahan kauden alla puhutaan, että halutaan ties mihin, mutta uskon meidän mahdollisuuksiimme mennä päätyyn asti. Vieraspeli Classicia vastaan antoi uskoa, että voimme tanssia heidän kanssaan keväälläkin.

– Tekosyitä ei ole. Meillä on niin hyvässä kunnossa taustat ja puitteet. Jos joku väittää muuta, niin voi hypätä puolestani Aurajokeen. Loppu on pelaajista kiinni.

Hautaniemi on ilmoittanut pelaavansa 30 maalin sesongin. Itseluottamus on kunnossa ja työmoraali kohdillaan. Edelliseen kauteen salibandyliigassa verraten Hautaniemi vaikuttaisi olevan tällä kertaa tosissaan.

– Työmoraali on nykyään samaa luokkaa ”Haudan” suosikkikorispelaaja Kobe Bryantin kanssa, Kailiala heittää tietäen hyvin, että NBA:ta tiiviisti seuraava Hautaniemi fanittaa LeBron Jamesia.

Kaksi kertaa 20 maalin rajan kotoisessa liigassa rikkonut Hautaniemi kuvailee joukkueen päivittäisen vaatimustason potkivan häntä rajusti eteenpäin.

mikko_hautaniemi_3.jpg– Jos ei tee hommia, niin talonmies-Nurminen (Janne) korjaa ja ipanat juoksevat oikealta ja vasemmalta ohi, 29-vuotias joukkueen isähahmo veistelee.

Fyysistä puolta Hautaniemi haluaa kehittää yhä enemmän. Hän näkee, että kansainvälisessä vertailussa se ei vielä riitä.

– Maajoukkue kiinnostaa kyllä, mutta fysiikka ei vielä riitä. Ehkä se riitä koskaan. Mutta jos sinne joskus pääsen, aion siellä myös pysyä. Ensisijaisesti teen tätä kuitenkin itselleni ja joukkuekavereilleni. Maajoukkue tulee bonuksena, jos on tullakseen.

Hautaniemestä huokuu innostuneisuus tulevaan kauteen. Tällä kertaa joukkuekin on laadukas. Edelliskerralla muun muassa Kailiala katosi kauden alla SSV:hen. Hautaniemi nimesi tuolloin ystävänsä Juudakseksi. Asia tulkittiin osittain vitsailuksi, mutta sitä se ei ollut.

– Olin silloin todella katkera. Asiasta keskusteltiin kyllä. Vaikeat ajat vahvistavat suhdetta, kun pohja on kunnossa, Hautaniemi sanoo.

– Moni piti sitä varmaan vitsinä, mutta Mikko suuttui oikeasti silloin. Vierähti tovi, ennen kuin olimme taas puheyhteyksissä. Onneksi tänä vuonna meni paremmin, Kailiala vahvistaa.

Nuoruudessaan Janne Tähkän veivailuja seurannut Hautaniemi ei koskaan oppinut veivaamaan esikuvansa tavoin. Seurauksena hän alkoi luoda pohjaa vaarallisimmalle aseelleen.

– Olin niin paska, että katkoin mailat. Aloin lämimään.

”Lämiminen” on tuottanut 70 maalia 83:ssa liigaottelussa. Mikäli Hautaniemi pitää puheensa, salibandyliigassa on kauden jälkeen yksi 100 osuman rajapyykin rikkoja lisää.

Mikko Hautaniemi TPS:n preseason-haastattelussa:

Teksti: Tuomo Reponen
Pääkuva TPS:n videosta
Alakuva: Swissunihockey.ch

Jaa artikkeli