Innebandyförbundets uppdaterade riktlinjer: hobbyidrott för seniorer i olika faser av coronavirusepidemin

En arbetsgrupp bestående av representanter från Finlands Olympiska Kommitté och de olika idrottsförbunden har sammanställt gemensamma riktlinjer gällande hobbyidrott för seniorer i olika faser av coronavirusepidemin. De olika faserna är: utgångsnivån, accelerationsfasen och spridningsfasen.

Bakgrund: Olympiakomitean ja lajiliittojen suositukset aikuisten harrastustoimintaan koronaepidemian eri vaiheissa.

För innebandy gäller de nya riktlinjerna hobbyserier för seniorer. Dit räknas herrarnas divisioner 2-6, damernas divisioner 1-4 och veteranserier för herrar och damer.

Riktlinjerna gäller alltså inte herrarnas eller damernas F-ligor, herrarnas Divari eller Suomisarja samt Finska Cupen. Riktlinjerna gäller inte heller juniorserier.

Enligt riktlinjerna reser lag från sjukvårdsdistrikt som är i accelerationsfasen inte till andra sjukvårdsdistrikt för sina matcher. Lag från andra sjukvårdsdistrikt reser inte heller till sjukvårdsdistrikt som är i accelerationsfasen för sina matcher.

Serier som klassificeras som hobbyidrott avbryts tills vidare i områden som är i spridningsfasen.

I dag (3.11.) flyttas påverkade matcher t.o.m. 8.11. Lagen meddelas nya tider för dessa matcher och turneringar genast efter att de har bestämts.

Framöver görs beslut om att flytta matcher och turneringar varje vecka baserat på THL:s rapport för läget i de olika sjukvårdsdistrikten.

I områden som är i accelerations- eller spridningsfasen får lagen fortfarande ordna träningar, men bör följa aktuella rekommendationer, dvs. göra det säkert och ansvarsfullt.

De nya riktlinjerna gällande hobbyserier för seniorer träder i kraft genast. De är i kraft så länge området är i spridnings- eller accelerationsfasen.

När sjukvårdsdistriktet går från spridnings- till accelerationsfasen fortsätter matcherna följande vecka och följer riktlinjer gällande matcher i accelerationsfasen. När sjukvårdsdistriktet återgår till utgångsnivån fortsätter matcherna följande vecka enligt matchprogrammet och följer aktuella rekommendationer.

Enligt THL är i spridningsfasen för tillfället Vasa sjukvårdsdistrikt. I accelerationsfasen är Åland, HUS, Centrala Tavastland, Egentliga Finland och Birkaland. Övriga sjukvårdsdistrikt är på utgångsnivån.

Coronainfo på svenska, se här.

Bild: Anssi Koskinen

Jaa artikkeli