In Memoriam: Kunniapuheenjohtaja Matti Ahteen muistolle

Salibandyliiton pitkäaikainen puheenjohtaja ja kunniapuheenjohtaja Matti Ahde on poissa. Aktiivisena yhteiskuntavaikuttajana ja urheilujohtajana toiminut Ahde toimi Salibandyliiton puheenjohtajana 11 vuotta.

Matti Ahdetta pyydettiin ja hänet valittiin Suomen Salibandyliiton puheenjohtajaksi syksyllä 2001. Hän suostui ehdolle pitkän harkinnan ja liiton tilan huolellisen selvittämisen jälkeen. Hänen johtopäätöksensä tuolloin oli, että olisi suuri ilo alkaa johtaa Suomen yhtä parhaista urheilujärjestöistä. Laji oli hänelle myös tuttu aikaisemmista työtehtävistä ja toiminnasta urheilun parissa.  

– Itse tutustuin Mattiin aluksi Veikkaus-yhteistyön ja Suomen Liikunta ja Urheilun hallitustyöskentelyn kautta. Meistä tuli hyviä ystäviä, muistelee puheenjohtaja Risto Kauppinen.

Ahde toi Salibandyliittoon suurten linjojen strategista ajattelua. Ensi töikseen hän kehitti liiton toimintasääntöjä suuren kansallisen liikuntajärjestön tarpeisiin. Liiton aluetoiminta sai myös selkeän toimintarakenteen. Ennen kaikkea hän toi liittoon yhteiskuntasuhteiden hoitamiseen tarvittavat verkostot ja henkilökohtaiset kontaktinsa.

Ahde vaikutti merkittävällä tavalla myös kansainvälisessä salibandyssa arvostettuna ja eteenpäin katsovana liittojohtajana. Tuloksena kansainvälisen Salibandyliiton toimisto on edelleen Suomessa.

– Astuessaan puheenjohtajaksi Ahde toi Salibandyliittoon ja salibandyyn kaivattua ”senioriteettiä”, jota ”nuoret ja vihaiset miehet” kaipasivatkin 2000-luvulle siirryttäessä. Liittoa johtaessaan Ahde oli tiukka ja kova johtaja, päämäärätietoinen ja joskus jopa itsepäinen, kertoo Ahteen kanssa pitkään yhteistyötä toiminnanjohtajana tehnyt Jari Kinnunen ja jatkaa:  

– Ahteen sydän sykki vahvasti urheilulle ja hän hahmotti koko urheilujärjestökentän laajasti. Ahteen puheenjohtajakausien aikana salibandy eli vahvinta kasvun ja kehittymisen aikaa. Ahde mahdollisti lajiyhteisölle ”ovien aukeamisen” yhteiskunnallisesti merkittäviin piireihin. Näin lajin merkittävyys ja painoarvo kasvoivat. Ahteen aikana salibandy lajina nousi valtakunnallisesti merkittävien ja vakavasti otettavien urheilulajien joukkoon.

Vaikka Ahteen johtamistyyli oli jämäkkä, hän oli ihmisläheinen ja ymmärsi ihmisten merkityksen lajin kehittämisessä. Ahteelle oli tärkeää, että organisaatiossa ihmisillä on hyvä olla ja että salibandy-yhteisössä näkyy ja tuntuu ilo ja hauskuus. Hän osasi arvostaa Salibandyliiton henkilöstöä ja lajiyhteisöä ja jakaa kiitosta. Lajin kehittämiseen Ahde suhtautui hyvin avoimesti. Ahteelle tyypillinen kommentti mm. kilpailusääntöjä päätettäessä oli: ”meidän tehtävänämme on mahdollistaa pelaamista, ei rajoittaa sitä”.

Matti AhdeLiiton kokouksessa 2012 päättyi yksi jakso Salibandyliiton historiassa, kun hän ei enää asettunut ehdolle puheenjohtajaksi. Kokous kutsui yksitoista vuotta puheenjohtajana toimineen Ahteen Salibandyliiton kunniapuheenjohtajaksi. Huomionosoitus on ensimmäinen Salibandyliiton vuonna 1985 alkaneen toiminnan aikana.

Kiitospuheessaan vuonna 2012 Ahde halusi muistuttaa salibandyn ennakkoluulottomuudesta suomalaisessa urheilujärjestökentässä.

– Sitä osoittaa sekin, että lajiväki uskalsi aikanaan valita minut puheenjohtajaksi, vaikka tulin täysin lajin ulkopuolelta. Olen oppinut tuntemaan näiden vuosien aikana salibandyn ilot ja surut, ja salibandy on opettanut minulle paljon. Voin urheilutermillä todeta, että parhaansa ovat kaikki johtamani hallitukset yrittäneet ja katsotaan mihin se riittää. Nyt on kuitenkin aika vetäytyä sivuun, Ahde totesi tuolloin.

Tärkeintä Ahteelle oli lopulta itse urheilu ja peli. Hän nautti niin MM-kisoista kuin aivan ruohonjuuritason harrastus- ja seuratoiminnan mahdollistamisesta. Salibandyn Tuki -säätiössä hän toimi puheenjohtajana loppuun saakka. Säätiö kanavoi tuottoja vähävaraisten perheiden lasten harrastusten tukemiseen sekä maahanmuuttajien ja tyttösalibandytoiminnan kehittämiseen.

– Salibandyliitto on äärimmäisen kiitollinen Matille hänen lajin eteen tekemästään työstä, jonka hedelmistä nautitaan vielä monta vuotta tästä eteenkin päin. Nyt on surun aika ja otamme lämpimästi osaa omaisten suruun. Positiiviset muistot Matista elävät, päättää puheenjohtaja Kauppinen.

Matti Ahde (23.12.1945 – 20.12.2019) Salibandyliitossa
Salibandyliiton puheenjohtaja 2002-2012
Salibandyliiton kunniapuheenjohtaja 2012
Salibandyn Tuki -säätiön puheenjohtaja 2008-2019

Matti Ahde Wikipediassa.

Jaa artikkeli