“Ilman lajiin ja liikkumiseen rakastumista ei ole yhtään huippu-urheilijaa.” - Säbäkipinän rooli huippu-urheilussa

Säbäkipinä on koko salibandyn yhteinen lasten matalan kynnyksen toimintamalli, jolla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Säbäkipinän tarkoitus on saada uusia lapsia ja perheitä lajin pariin, tuoda ylpeyden aihetta jo harrastavien ja kilpailevien keskuudessa sekä nostaa lajin mielenkiintoa. Tarkoitus on sytyttää lapsen ja hänen vanhempansa kipinä tulla lajin pariin.

Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala näkee Säbäkipinällä eli matalan kynnyksen ilon täyteisellä liikkumisella ja harrastamisella vahvan yhteyden huippu-urheiluun.

– Ilman lajiin ja liikkumiseen rakastumista ei ole yhtään huippu-urheilijaa. Liikkumisen kipinän muuttaminen roihuksi auttaa huippu-urheilua tuomalla lisää pelaajia, joista huiput jalostuvat, avaa Rantala. 

Yhteys löytyy myös kouluttautumisen puolelta. Säbäkipinä-koulutukset tarjoavat työkaluja, jotka rakentavat innostavaa ja kehittävää ympäristöä, joka synnyttää liikettä. Valmentajien koulutus tukeekin siis niin lajiharjoittelu puolta ja liikkeen syntymistä, mutta myös sisäistä motivaatiota lajin pariin.

– Koulutus antaa työkaluja valmentajille toimia arjessa siten, että he kykenevät vahvistamaan lasten ja urheilijoiden sisäistä motivaatiota. Erityisesti siihen kuuluu itse asioiden oivaltaminen sen sijaan, että valmentaja kertoo valmiita vastauksia, jatkaa Rantala.

Mutta mitä koulutus käytännössä tarkoittaa?

  • Säbäkipinä-koulutus on kevyt yhden arki-illan koulutus konkreettisista työkaluista arjen valmennukseen. Harjoituskerran organisointiin, sekä kehittävien harjoiden vetämiseen tai jopa niiden kehittämiseen.
  • Koulutuksessa on mahdollisuus perehtyä teorioihin, joiden kautta koulutussisällöt ovat luotu.
  • Valmennuslinja, sekä siihen liittyvät avainharjoitteet ovat vapaasti käytettävissä valmentajan pelipassin ostaneille valmentajille.

Säbäkipinä-koulutukset sisältävät materiaaleja ja eri työkaluja valmennusuran tueksi. Kipinämateriaaleista löytyy myös ohjaajanopas, joka on maksuttomasti tilattavissa täältä. Ohjaajanopas on loistava ensiaskel ja tukimateriaali valmentajille sekä ohjaajille.

Lue lisää Säbäkipinästä täältä.

Tiina Koivisto
Kehityspäällikkö, pelaaminen ja harrastaminen
Harrastamisen ja alueellisen sarjatoiminnan kehittäminen, Säbäkipinäkokonaisuuden johtaminen ja kehittäminen, uudet kokeilut ja pelimuodot (erityisesti kortteliliigamalli ja 3v3-salibandy).
Elina Anttonen
Kehityspäällikkö, seuratoiminta
Seuratoiminnan johtamisen tuki ja kehittäminen, suora seuratuki, Tähtiseuratoiminnan johtaminen ja kehittäminen, kouluyhteistyö. Häirintäyhdyshenkilö.

Jaa artikkeli