Huomenna huipentuva TEHO Sport Suomen Cup elää uutta kevättään

Salibandyn TEHO Sport Suomen Cup huipentuu lauantaina Tampereella, kun klo 15 kohtaavat naisten loppuottelussa Classic sekä SB-Pro ja klo 18 miesten finaalissa pari Classic – Loviisan Tor. Cupformaattia uudistettiin edelleen täksi kaudeksi, ja voi sanoa muutosten olleen menestys.

Salibandyn TEHO Sport Suomen Cup huipentuu lauantaina Tampereella, kun klo 15 kohtaavat naisten loppuottelussa Classic sekä SB-Pro ja klo 18 miesten finaalissa pari Classic – Loviisan Tor. Cupformaattia uudistettiin edelleen täksi kaudeksi, ja voi sanoa muutosten olleen menestys.

Osta liput TEHO SPort Suomen Cupin huipennukseen: lippu.fi/salibandy

– Pidän Suomen Cupiin tälle kaudelle tulleita uudistuksia varsin onnistuneina. Seuroilta tullut palaute on ollut pääosin positiivista, vaikka hyviä jatkokehitysehdotuksiakin on jo rekisteröity, cupin järjestelyistä liiton päässä vastannut pääsarjapäällikkö Jyrki Paajanen kertoo.
– Osallistuneille joukkueille tehdään vielä palautekysely tässä kevään aikana. Sitten tiedetään tarkemmin osallistujien ajatuksia.

Sarjajärjestelmän kannalta nykyinen formaatti on huomattavasti aiempaa selvempi ja strukturoidumpi. Alueelliset kierrokset (1.-4.) ja niiden kaaviot luodaan kausittain alueiden joukkuemäärien ja osallistujien sarjatasojen mukaan. Viidennestä kierroksesta lähtien cup etenee nyt joka kausi samalla kaavalla.
– Onnistuneena ratkaisuna pidän myös jo pari vuotta sitten käyttöön otettua turnausmuotoisten kierrosten järjestelmää, missä lohkon joukkueet arvotaan välieräpareiksi, joista sitten edetään lohkon finaaliin ja toisen mahdollisuuden peliin. Kahdella voitolla selviää aina jatkoon. Pelit pelataan cup-henkisesti ratkaisuun asti. Tälläkin kaudella turnausmuotoisilla kierroksilla nähtiin aika hurjia ratkaisuja, Paajanen nostaa.

Cupin haasteena on luonnollisesti joukkueiden rasittaminen pitkillä etäisyyksillä sitä enemmän, mitä pidemmälle cupissa edetään. Tämä syö niin joukkueiden aikaa kuin rahojakin.
– Vaikka cupiin tehtiinkin nyt uudistus, missä 5. ja 6. kierroksen otteluparit arvotaan vielä alueellisista koreista, ei sitä seikkaa poista mikään, että kun jatkossa oleva joukkuemäärä pienenee, riski pitkillekin siirtymille kasvaa, pääsarjapäällikkö myöntää.
– Nykyjärjestelmässä tätä on pyritty keventämään tinkimättä kuitenkaan liikaa urheilullisesta näkökulmasta ja pitämällä cup-luonteen mukainen sattuma yhä osana peliä.

Yhdeksi käytännön haasteeksi nousee myös kesken kauden varattavien hallivuorojen saatavuus.
– Kaikilla paikkakunnilla alustavien varausten tekeminen halleihin ei ole mahdollista, kun cupissa eteneminen on epävarmaa. Sitten kun cupin pelit pitäisi pelata pienessä aikaikkunassa, voidaan olla hallitilanteen kanssa haastavassa tilanteessa. Tähän koitetaan vielä pohtia helpotusta joukkueille ja ennakkovalmistautuminen on tässä isossa roolissa. Joskus tilanteet etenevät kuitenkin yllättävällä ja odottamattomalla tavalla ja se voi luoda haasteita etenkin pienten seurojen organisaatioille.

TEHO Sport Suomen Cup 2017 – 2018 on jo ennen huomista huipennustaan tarjonnut rivin herkkupaloja. Mitkä ovat jääneet sarjavastaavalle itselleen parhaiten mieleen?
– Kun kelaan tämän kauden cupia taaksepäin, parhaiten omaan mieleeni ovat jääneet OLS:n voitto EräViikingeistä, Rangersin upea cup-taival, vitosdivarijoukkue MSM:n hieno menestys ja Sastamolo Kingsin upea peli aluefinaalissa Merikoski SBT:tä vastaan. Nämä vain muutama mainitakseni. Tämän kauden cup on ollut näin sarjavastaavankin näkökulmasta mielenkiintoisin koskaan.loviisa_yleiso.jpg

Kuvat: Esa Takalo ja Jyrki Paajanen

Jaa artikkeli