Historiallinen F-liiga Draft lähestyy – seurat sopimukseen konseptin yksityiskohdista

Valmistautuminen kevään historialliseen F-liiga Draftiin etenee: miesten sarjan 12 joukkuetta ovat allekirjoittaneet yleissopimuksen, joka kattaa tarkat yksityiskohdat keväällä lanseerattavasta varaustilaisuudesta.

17.5. järjestettävä F-liiga Draft järjestetään Bläk Boksissa. Paikalla on edustajat kaikista seuroista.

– F-liiga Draft on konkreettinen teko maailman parhaalta salibandymaalta jolla haluamme herättää kansainvälisissä huippulahjakkuuksissa kiinnostuksen ja mahdollisuuden pelata kansainvälisesti kasvavassa F-liigassa. Tämä on hieno osoitus F-liigan seurojen yhteisöllisyydestä ja kyvykkyydestä sitoutua eurooppalaisella tasolla ainutlaatuiseen Talent Hunt -konseptiin, Kimmo Nurminen kertoo.

Miten varataan?

F-liiga Draftissa varataan kolme kierrosta pelaajia. Tämä tarkoittaa, että jokainen joukkue nimeää kolme pelaajaa – varausjärjestys määräytyy käännetyssä järjestyksessä siten, että edellisellä kaudella heikoiten sijoittunut aloittaa varauskierroksen. Kierrokset päättyvät aina hallitsevan mestarin vuoroon.

Varaustilaisuus koskee ulkomaalaisia pelaajia. Seurat ovat sitoutuneet nimeämään Draft-tilaisuudessa vähintään yhden pelaajan, joka ei ole Ruotsin, Sveitsin tai Tshekin kansalainen. Mikäli pelaajalla on Ruotsin, Sveitsin tai Tshekin kansalaisuuden lisäksi jonkun muun maan kuin Suomen kansalaisuus, katsotaan pelaajan olevan tämän muun maan kansalainen.

Draft-järjestelmä ei koske suomalaisia pelaajia eikä pelaajaa, joka on päättyneellä kaudella pelannut F-liigassa, Divarissa tai ylimmässä juniorisarjassa (P22) vähintään 10 virallista peliä.

Mikäli seura on tehnyt tämän sopimuksen ehtojen mukaisesti Draft-kelpoisen pelaajan kanssa pelaajasopimuksen ennen 30.4., ennen seuraavaa Draft-tilaisuutta, on sopimuksen tehneellä seuralla yksinoikeus nimetä kyseinen pelaaja seuraavassa Draft-tilaisuudessa. Seura ilmoittaa tällöin F-liigalle 30.4.2023 mennessä kaikki tehdyt pelaajasopimukset mahdollisten varattavien pelaajien kanssa.

Nimettävän pelaajan tulee olla Draft-tilaisuuteen mennessä täyttänyt 18 vuotta. Nimettävä pelaaja voi täyttää kalenterivuoden aikana enintään 22 vuotta. Nimetyllä pelaajalla tulee olla myös voimassa oleva salibandyn kilpailulisenssi.

Tämä tarkoittaa, että keväällä 2023 varataan 2001 syntyneitä tai nuorempia pelaajia.

Mitä varaus tarkoittaa?

Nimeäminen on voimassa kunkin pelaajan osalta neljä vuotta. Nimeämisen voimassaolo päättyy kuitenkin viimeistään nimetyn pelaajan täyttäessä 24 vuotta. Nimeämisen jälkeen seura on yhteydessä pelaajaan viimeistään kesäkuuhun mennessä.

Seurat ovat sopineet kiinteistä korvaussummista, mikäli seura tekee sopimuksen toisen seuran nimeämän pelaajan kanssa. Taloudellisen korvauksen sijaa pelaajasopimuksen tehnyt seura voi luopua tulevista varausvuoroistaan, mikäli seurat pääsevät korvauksesta keskenään yhteisymmärrykseen.

Mikäli seura putoaa Inssi-Divariin, pysyvät nimeämiset voimassa. Tällöin muut seurat voivat tehdä kuitenkin pelaajasopimuksia ilman korvausta näiden nimettyjen pelaajien kanssa. Kompensaatiovapaan pelaajasopimuksen tekeminen on voimassa niin kauan kuin pudonnut seura pelaa Divarissa ja päättyy silloin, kun pudonneen seuran nousu takaisin F-Liigaan on varmistunut.

Mikäli nimetty pelaaja tekee sopimuksen ja pelaa F-liigassa vähintään 10 ottelua, maksaa F-liiga seuralle sopimuksessa mainitun kannustinsumman.

Q & A: F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen

Voiko seura varata suomalaispelaajan, jolla on toisen maan kansalaisuus?

– Lähtökohtaisesti emme halua rajata lahjakkaiden pelaajien pelaamista F-liigassa ja Suomen kansalaisuus ei saa olla rasite, mikäli pelaajalla on jonkun muun maan kansalaisuus. Konseptissa huomioidaan myös pelaajan varaushetkellä edustama seura ja mikäli varausikäinen kaksoiskansalaisuuden omaava pelaaja pelaa jo F-liigassa pelaavan seuran organisaatiossa, otetaan tämä huomioon varausoikeutta määritettäessä.

Voiko varattu pelaaja siirtyä toiseen seuraan?

– Varausjärjestelmää ei ole luotu rajoittamaan pelaajien liikkuvuutta ja pelaajalla tulee säilyä oikeus omaan harkintaan. Joukkueiden kesken allekirjoitetussa sopimuksessa määritellään ne ehdot, millä lahjakas kansainvälinen pelaaja voi siirtyä varaavan seuran sijasta johonkin toiseen F-liiga seuraan.

Voiko seura kaupata omia varausvuorojaan?

– Seuralla on mahdollisuus neuvotella toisen F-liiga -seuran kanssa varausvuorojen siirrosta, kuitenkin niin että jokaisessa varaustilaisuudessa joukkueella tulee olla vähintään yksi varausvuoro itsellään.

Miten seurat ovat yhteydessä pelaajaan varauksen jälkeen?

– Sopimuksessa ei ole määritelty tiettyä tapaa kontaktoida varattavia pelaajia, vaan seurat voivat tehdä sen oman harkintansa mukaisesti. Tarvittaessa F-liiga tukee seuroja varattujen pelaajien yhteystietojen selvittämisessä. Oleellista on, että pelaajaan ollaan yhteydessä, henkilökohtainen yhteydenotto on luonnollisesti kaikkein vaikuttavin. Sopimukseen on määritelty ne velvoitteet, joihin seurat ovat sitoutuneet.

Mitä tapahtuu, kun pelaajan varauksen voimassaolo päättyy?

– Talent Hunt -konseptin ajatus on osoittaa kansainvälisille lahjakkuuksille kiinnostusta F-liigasta ja herättää heidän halunsa pelata F-liigassa. Seurojen tekemät varaukset ovat voimassa 4 kautta varaushetkestä lähtien, kuitenkin niin että se päättyy viimeistään pelaajan täyttäessä 24v. Tämän jälkeen pelaajan mahdolliset seurasiirrot eivät ole F-liiga Draft -sopimuksen alaisia.

Mitkä ovat kriteerit, joilla seura saa F-liigalta kannustinsumman?

– Sopimukseen kirjatut rahalliset arvot kuuluvat sopimussalaisuuden piiriin joten ne eivät ole julkisia. F-liigan tahtotila on kannustaa F-liiga seuroja hyödyntämään ainutlaatuista lahjakkuuksien kartoitusjärjestelmää ja löytämään halukkuutta pelaajasopimuksien solmimiseen. Mikäli varattava pelaaja pelaa varaamassaan joukkueessa vähintään 10 F-liiga -ottelua, on seuralla mahdollisuus saada F-liigalta kustakin pelaajasta kertaluontoinen kannustinpalkkio.

Jaa artikkeli