Historia ei lupaa suomalaisjoukkueille paljoakaan Champions Cupista - Suomella viisi mestaruutta eurocupeista vuosien varrelta

Odotettu Champions Cup pelataan ensi viikolla Seinäjoella. Jos historiaa katsotaan, suomalaisjoukkue tuskin nostelee kannua miesten tai naisten puolella, mutta Pohjanmaan viikonloppu on jälleen uusi mahdollisuus.

Odotettu Champions Cup pelataan ensi viikolla Seinäjoella. Jos historiaa katsotaan, suomalaisjoukkue tuskin nostelee kannua miesten tai naisten puolella, mutta Pohjanmaan viikonloppu on jälleen uusi mahdollisuus.

Muun muassa Euroopan Cupin ja EuroFloorball Cupin nimillä aiemmin tunnettu eurooppalaisten seurajoukkueiden mestaruusturnaus juontaa juurensa 1990-luvun alkupuolelle.

Ensimmäinen turnaus pelattiin vuonna 1993, ja miesten puolella SSV oli häviämässä Balrogille Tukholmassa 9-2. Naisten puolella turnaus pelattiin Helsingissä, ja voittaja oli ruotsalainen VK Rasket.

Ensimmäinen suomalaisvoitto naisten puolella nähtiin vuonna 1999, kun Tapanilan Erä voitti sveitsiläisen RA Rychenbergin Bernissä 5-1. Sitä ennen 1998 VFT oli hävinnyt finaalin 1-0 ruotsalaiselle Högdalens AIS:lle. Toinen naisten mestaruus tuli kaudella 2003-2004, kun Classic oli paras voitettuaan finaalissa Södertäljen 6-3 Saksan Weissenfelsissä.

Tämän jälkeen naisten puolella mestaruuksia ei ole tullut, mutta kunniakkaita hopeasijoja sitäkin enemmän: 2004-2005 Tikkurilan Tiikerit hävisi Rychenbergille finaalin 3-2 ja seuraavalla kaudella IKSU:lle 7-4.

2011 ensimmäisessä Champions Cupissa Djurgården kepitti Classicin finaalissa 9-5, 2012 IKSU oli Classicia parempi 10-5, 2013 Rönnby oli niukasti SB-Pron edellä Tampereella 4-3, 2015 Mora tuhosi Classicin 13-6 ja viime vuonna Boråsin turnauksessa Pixbo hyydytti manselaiset 6-2.

HIFK ja SSV miesten mestarit

Miesten ensimmäinen mestaruus oli ikimuistoinen. HIFK yllätti salibandymaailman ottamalla kultaa Göteborgissa vuonna 2001, kun finaalissa kukistui Haninge lukemin 2-0. Tarkemmin turnauksesta ja mestaruudesta voi lukea täältä.

Seuraavaa mestaruutta saatiin odotella vuoteen 2009, kun Tanskan Fredrikshavnissa suomalaisfinaalissa kohtasivat SSV ja Erä. Vuosaarelaiset ottivat tittelin nimiinsä lopulta jatkoajan jälkeen numeroin 6-5, ja tuosta ottelusta muistetaan SSV-tykki Santtu Mannerin uskomattomat kuusi osumaa. Turnauksesta taas muistetaan se, että ruotsalaiset miesjoukkueet boikotoivat turnausta, eivätkä ottaneet osaa lainkaan.

Ensimmäinen Champions Cup Tshekin Mlada Boleslavissa toi myös ensimmäisen suomalaismestaruuden miesten puolella, kun vahvan turnauksen pelannut SSV kukisti finaalissa isäntämaan Tatranin 4-3. Voittomaalista vastasi Tero Tiitu toisen erän lopulla.

Seuraavat viisi vuotta suomalaiset joukkueet ovat metsästäneet Champions Cupin titteliä turhaan. Lähellä ollaan oltu, ja finaaleihin on päästy kokeilemaan useampanakin vuonna: 2013 Tampereella SPV haastoi Falunin, mutta taipui 5-7. Seuraavana vuonna Zürichissä nähtiin totaalinen nöyryytys, kun kolme kannua Ruotsiin putkeen 2013-2015 vienyt Falun alisti Happeeta peräti 12-0.

Classic oli Boråsissa Suomen edustaja viime vuonna, mutta finaalissa tielle tuli jälleen ruotsalaisjoukkue. Storvreta voitti niukasti 2-1, ja vuodesta 2012 siis Champions Cupin voitto on mennyt aina Ruotsiin.

Jälleen ruotsalaiset suosikit

Ennakkosuosikit löytyvät Ruotsista myös Seinäjoella, ja Falun sekä IKSU lähtevät Pohjanmaalle suurimmat paineet niskassaan. Classic on varmasti vahva sekä miesten että naisten puolella, ja oman mausteensa soppaan heittävät varmasti myös SPV ja Wiler-Ersigen – kumpi Falunin nyt pääsee välierässä haastamaankaan.

Naisten puolella mikä tahansa muu finaali kuin IKSU-Classic olisi yllätys, mutta Sveitsin Dietlikon ja Tshekin Tigers Jizni Mesto (ex-Herbadent) voivat olla yksittäisessä ottelussa valmiita shokeeraamaan. Ensin niiden pitää toki selvittää puolivälierävastustajansa Sveiva Norjasta ja TPS Turusta.

29412651693_c9a97dd379_z.jpg

Teksti: Henri Pitkänen
Kuvat: IFF

Jaa artikkeli