Himoharjoittelija Pelto-Arvo löysi maalivireen herkistelemällä – ”Kirkkaimpaan tähdätään”

SPV kohtaa sunnuntaina 29. joulukuuta Salibandyliigan tapahtumaottelussa Westend Indiansin. Kamppailu kunnioittaa seuran päättyvää 25-vuotisjuhlavuotta.

Seinäjoen Peliveljien riveistä tuntuu aina löytyvän uusia maalintekijöitä. Viime kaudella Jari Hankkio hurjasteli lähemmäs 50 täysosumaa, ja tällä kaudella verkkoja on heiluttanut etenkin Jukka-Pekka Pelto-Arvo. Hyökkääjällä oli kasassa jo ennen joulua 25 onnistumista.

Pelto-Arvo pääsee yrittämään saldonsa kasvattamista vielä vuoden 2019 puolella. SPV kohtaa 29. joulukuuta Salibandyliigan tapahtumaottelussa Westend Indiansin. Kamppailu kunnioittaa seuran päättyvää 25-vuotisjuhlavuotta.

jpa_2.jpg– Odotan innolla, hieno juttu, että tuollaisia järjestetään. Uskon, että saadaan mahtava tapahtuma, Pelto-Arvo intoili Seinäjoki Areenalle vietävästä koitoksesta.

Välipäivien ottelulla on Seinäjoella jo perinteitä. Isoon halliin toivotaan jopa 2000 katsojaa, mikä olisi SPV:n yleisöennätys runkosarjassa. Pelto-Arvolle kunnon väenpaljous olisi tottakai mieleen.

– Tämä on ollut yleensä tosi hyvä hetki pitää pelejä, hän sanoo välipäivien sopivuudesta huippu-urheilun seuraamiseen paikan päällä.

Myös vastustaja Indians on mieleinen. Joukkueet ovat viime vuosina pelanneet runsasmaalisia otteluita, vaikkakin kuluvalla kaudella espoolaisten puolustus on pitänyt hyvin.

– Se on ihan varma, että tiukka ottelu tulee. Molemmilla on heikko jakso alla, ollut vähän hankalaa. Uskon, että molemmat ovat saaneet joulun aikaan lepäiltyä ja peli menee kuntoon. Varmasti tiukka ja viihdyttävä ottelu tulee, Pelto-Arvo ennakoi.

Hän sanoo aistineensa joukkueessa pientä väsymystä joulukuussa, joten juhlapyhät tulivat hyvään paikkaan. Salibandykenttien kenties kovakuntoisimman pelaaja hurjan maalivireen yksi salaisuus löytyykin ehkä treenaamisen ja herkistelyn mietitystä tasapainosta.

– Olen pyrkinyt jopa vähän keventämään henkilökohtaista ohjelmaa ja menemään näin virkeämpänä peleihin, Pelto-Arvo kertoi.

Maalimäärän näin raju kasvattaminen edellyttää toki muutakin. Huippuviimeistelijöiden tapaan myös Pelto-Arvo korostaa henkistä puolta sekä joukkuekavereita.

– Itseluottamusta on tullut lisää, ja se on ruokkinut pelaamista. Toki kentällinenkin on mahtava, se on selvä juttu, että siinä on tosi hieno olla.

Pelto-Arvon mainitsema kentällinen oli koossa jo viime kaudella. Syöttömaestro Sami Koski ja sentteri Henri Myllymäki sopivat Pelto-Arvon pelitapaan hyvin.

jpa_3.jpgKolmikon takana puolustavat Jyrki Holopainen ja Petri Hakonen ovat niin ikään Salibandyliigan eliittiä. Kaikki viisi ovat hyvillä sijoilla liiga tehotilastossa ja vain muutama Classicin pelaaja voi iskeä pöytään seinäjokisia paremmat +/- -tilastot.

– Viime kaudellakin meni ihan hyvin varsinkin alussa, mutta nyt kun on saatu treenata vuosi lisää niin on mennyt vielä paremmin.

Pelto-Arvon teräksisen kunnon tuntien on syytä palata vielä miehen mainitsemaan herkistelyyn. Himoharjoittelijalle sellainen vaatii tietoisen päätöksen.

– En muuten ole keventänyt varmaankaan, mutta ottelua edeltävänä päivänä keskittynyt siihen, että ajatus olisi kirkkaana. Toki kesä on menty yhtä kovaa kuin ennenkin, jos ei vieläkin kovempaa. Sellaista henkilökohtaista juttua koittanut vähentää, ettei olisi häiriötekijöitä siitä.

Varsinkin kevväällä häiriötekijöiden pitääkin olla minimissä. Huipputasaisessa Salibandyliigassa monella ryhmällä on kaikki edellytyksen nousta Classicin ykköshaastajaksi.

– Classicia on hankala horjuttaa, mutta muuten on tosi mielenkiintoista ja tiukkaa. Me pyrimme jatkamaan siitä, mihin viime kaudella jäätiin, mutta tietyllä tavalla hakea siihen järkeä. Uskon, että ollaan ihan hyvällä matkalla, Pelto-Arvo puntaroi.

Huippu-urheilijalla päämäärä on tietenkin korkealla eli Salibandyliigan käytännössä Classicin kukistamisessa. Viime kaudella SPV ei päässyt sitä yrittämään, sillä se kukistui TPS:lle välierissä.

– Tottakai se harmittaa, että taivuttiin. Myönnetään, että TPS oli parempi, mutta se jäi vähän kaivelemaan. Jos joku olisi toissa kesänä sanonut, että tullaan voittamaan pronssia, niin oli se siinä mielessä oli hieno juttu ja voi olla jollain tapaa tyytyväinen. Ainahan sitä kirkkaimpaan kuitenkin tähdätään.

Pelto-Arvo muistuttaa, että finaalisarjassa voi tapahtua mitä vain. Sinne pääseminen ei ole kuitenkaan sanottua, mutta ainakin hänellä on monta yritystä tulevina vuosina ja nimenomaan SPV:n paidassa. Pelto-Arvolla on taskussaan tuore seitsenvuotinen sopimus seuran kanssa.

– Olen viihtynyt täällä koko ajan hyvin, ja kaikki asiat on hoidettu oikein. En nähnyt mitään syytä olla tekemättä pitkää sopimusta. Se tuo itselleni sellaista rauhaa tekemiseen, kun tietää, että saa jatkaa.

Salibandyn pelaamiseen ja harjoitteluun Seinäjoella puitteet ovat tunnetusti ensiluokkaiset, mutta ammattimainen harjoittelu edellyttää, että koko paketti on kunnossa. Pelto-Arvo on löytänyt mielekästä työtä myös kaukalon ulkopuolelta.

– Pari vuotta pelkästään pelasin, mutta säbässä on hyvä ottaa siihen kylkeen jotain muutakin. Saa vähän muuta ajateltavaa. Olen koulunkäynnin ohjaajana jonkin verran viikossa, sellaista lyhennettyä päivää. Se on aika sopiva pelaamisen ohella, hän sanoi.

Pelto-Arvolla on siis paketti kunnossa niin fyysisellä puolella kuin peliuran ja siviilielämän yhdistämisessäkin. Salibandyliigassa tavoitteet kulkevat käsi kädessä SPV:n kanssa, mutta hän sovittelisi mielellään myös tiettyä valkoista tai sinistä pelipaitaa.

– Toivon, että pysymme liigan kärkikastissa. Se on kuitenkin lähtökohta, että tulisi menestystä. Tietenkin maajoukkue on kaikilla unelmana siellä taustalla, mutta en itse ajattele sitä yhtään, Pelto-Arvo totesi.

Hän ei vähättele kansainvälisiä pelejä lainkaan. Parhaat näytöt maajoukkueeseen annetaan joka tapauksessa Salibandyliigassa, jossa Pelto-Arvo haluaa näyttää aina parastaan.

– Jos sinne joskus tulevaisuudessa pääsee, niin hieno juttu, mutta en käytä siihen yhtään ylimääräistä ajatusta. Täysillä painetaan ja katsotaan mitä tapahtuu.

Lue lisää SPV:n 25-vuotisjuhlaottelusta

jpa_4.jpg

Teksti: Erno Rautarinta
Kuvat: Juha Käenmäki

Jaa artikkeli