Henri Niskanen aloittaa U17-poikien maajoukkueen päävalmentajana – myös lajivalmentajat nimetty

Henri Niskanen aloittaa U17-poikien päävalmentajana kaksivuotisella sopimuksella toukokuun alussa. Myös valmennustiimi on koossa. Poikien maajoukkueessa kokeillaan uutta mallia, jossa osa lajivalmentajista vaihdetaan ensimmäisen vuoden jälkeen.

– Tosi innoissani olen tästä mahdollisuudesta ja saamastani luottamuksesta. Isot saappaathan tässä on tarjolla Krankan Jannen jälkeen, Niskanen naurahtaa.

Noviisista ei Niskasen (s. 1990) kohdalla ole suinkaan kyse. Hän on toiminut väistyvän päävalmentaja Janne Krankan vetämässä valmennustiimissä kuluneet kaksi vuotta. Ja sitä edeltävältäkin ajalta kokemusta MAAJOUKKUETIE-tapahtumissa mukana olleena löytyy yhteensä neljän vuoden ajalta. Kuopiolaisessa Welhoissa hän toimii P14-P22-ikäluokkavastaavana. Työhön kuuluu myös valmentajakoulutusta ja seuran valmennustoiminnan organisointia.

– Ikäluokkia on nähty ja tiedän minkälaisia pelaajia on tulossa maajoukkuetoimintaan mukaan. Kesäkuussa on kauden ensimmäinen P17 MAAJOUKKUETIE-tapahtuma. Toukokuussa päästään puolestaan tutustumaan 2008 syntyneiden ikäluokkaan P16 MAAJOUKKUETIE-tapahtumassa.

Miten U17-maajoukkueen toiminta tulee muuttumaan Niskasen siirtyessä päävalmentajaksi voi näin pian nimityksen jälkeen kuulostaa kohtuuttomalta, mutta uudella luotsilla on jo ajatusta tulevasta.

–  Pelaajien ja valmentajien välisiin kohtaamisiin tulee vielä panostaa. Puhutaan kuitenkin murrosikäisistä urheilijan aluista. Yksilön kohdalla se tarkoittaa keskusteluja omasta pelaajana kasvamisesta ja sen tuomista haasteista. Ylipäätään kuinka saadaan pelaajan paras potentiaali irti tapahtumissa ja arjessa. Myös joukkueena haluamme olla ryhmä, johon on helppo tulla ja jossa jokainen voi olla oma itsensä, Niskanen näkee.

Lajivalmentajaksi uutena mukaan valittiin Tuomas Pulkkinen (s. 1991), joka on toiminut Jyväskylän alueella MAAJOUKKUETIEn valmennuspäällikkönä 13–16-vuotiaiden parissa.  Maalivahtivalmentajana jatkaa Ville Jokinen (s. 1981). Kaikkien sopimusajat ovat 1.5.2023 – 30.4.2025. Yksivuotisella sopimuksella lajivalmentajiksi nimettiin Jan Salin (s. 1975) ja Lasse Lyttinen (s. 1996).

Miesten U17-maajoukkueen valmennuksessa kokeillaan uutta mallia, jossa päävalmentaja, yksi lajivalmentaja sekä maalivahtivalmentaja ovat kaksivuotisella sopimuksella. Kolmikkoa täydentämään tulee kaksi lajivalmentajaa 2007 syntyneiden kanssa yhdeksi vuodeksi, sekä vuoden päästä kaksi 2008 syntyneiden MAAJOUKKUETIE-valmentajaa, niin ikään vuodeksi. Kaudelle 2024–25 mukaan tulevat valmentajat päätetään vuoden päästä.

Henri Niskanen näkee uuden mallin kokeilemisen arvoisena.

– Nyt pääsemme tarjoamaan neljälle valmentajalle kahden vuoden aikana arvokasta kokemusta kansainvälisen pelin vaateista ja sitä myötä hienon mahdollisuuden valmentajien kehittymiselle.

Jaa artikkeli