F-liigan miesten sarjassa kokeillaan videotarkistuksia

F-liigan miesten sarjassa on kaudella 2022-23 käytössä videotarkistusmahdollisuus. Videotarkistus on kauden mittainen pilottikokeilu, jonka jatkosta päätetään myöhemmin kokeilun tulosten perusteella. 

Erotuomareilla on mahdollisuus tarkistaa ja joukkueilla mahdollisuus pyytää erotuomareita tarkistamaan maalin sääntöjen mukainen syntyminen. Tällöin kyseisestä tilanteesta tarkistetaan:

1) Onko koko pallo ylittänyt maaliviivan etupuolelta maalin tolppien merkkien välistä ja oletetun maalin yläriman korkeuden alta

2) Oliko maalin tehneen joukkueen viimeinen aktiivinen kosketus palloon sääntöjen mukainen tapa tehdä maali

Videomateriaalia ei voi maalinteon yhteydessä käyttää minkään muiden mahdolliseen maalin hylkäämiseen johtavien rikkeiden tarkasteluun. Jos videon perusteella ei löydy perusteita erotuomareiden päätöksen muuttamiselle, jää erotuomareiden kentällä tekemä päätös voimaan.

Lisäksi erotuomareiden tulee tarkistaa videolta tilanne, joista he tuomitsevat suoran pelirangaistuksen (ei teknisiä pelirangaistuksia) ja erotuomarit voivat tarkistaa tilanteen, jossa he epäilevät mahdollisesti olevan perusteet pelirangaistuksen tuomitsemiseen.

Joukkueilla mahdollisuus videohaastoon

Uuden maalitarkistuksen myötä myös joukkueet voivat haastaa maalin sääntöjen mukaisen syntymisen. Joukkueilla ei ole mahdollisuutta pyytää videotarkistusta rangaistuksiin liittyen.

Joukkueella on mahdollisuus rajattomaan määrään haastoja. Mikäli joukkueen videotarkastuspyyntö ei johda tuomarien alkuperäisen päätöksen muuttumiseen, seuraa joukkueelle pieni joukkuerangaistus pelin viivyttämisestä.

Mikäli videotarkistusjärjestelmä ei ole toiminnassa (esim. tekniset ongelmat) tai jos tilanteesta ei käytettävissä olevan videomateriaalin pohjalta voida tehdä päätöksiä maalin syntymisen suhteen (ei oikeaa kamerakulmaa, kameran kuvalinjalla näköesteitä yms.), erotuomareiden alkuperäinen päätös jää voimaan eikä videotarkistusta pyytäneelle joukkueelle tuomita rangaistusta pelin viivyttämisestä.

Seuroissa uudistus on otettu ilolla vastaan.

– Uskon, että tämä on äärimmäisen hyvä ja tervetullut toimenpide. Seuroilla on ollut tovi toive, että saisimme videotarkistukset käyttöön. Fakta on kuitenkin, että tuomaritkin ovat vain ihmisiä, he eivät voi kaikkea nähdä – ja joskus hekin tekevät virheitä. Tämän avulla turhat virheet saadaan pois – tämä auttaa meitä kaikkia isosti, Nokian KrP:n manageri Marko Salmela kommentoi.

Kuvituskuva: Anssi Koskinen

Jaa artikkeli