F-liigan miesten sarjajärjestelmä uudistuu - joukkuemäärää pienennetään, ottelumäärä kasvaa

F-liigan miesten sarjan joukkuemäärä vähennetään kaudelle 2022-23 12 joukkueeseen. Samalla ottelumäärä kasvaa, kun joukkueet pelaavat kolminkertaisen sarjan.

Esitys sai vahvistuksen Salibandyliiton hallituksen tuoreimmassa kokouksessa. Päätöksen myötä F-liigan joukkuemäärä vähenee kauden 2021-22 jälkeen kahdella joukkueella.

Kauden päätteeksi sarjataulukon kaksi viimeistä joukkuetta tippuu Divariin. Sijalla 12 oleva joukkue osallistuu F-liigakarsintaan Divarin seitsemän parhaan joukkueen kanssa. Karsinta pelataan 8 joukkueen pudotuspeleinä paras viidestä -järjestelmällä, ja karsinnan voittaja pelaa F-liigassa kaudella 2022-23. Karsinnan 1. vaiheessa vastustajat valitaan kuten pudotuspeleissäkin. F-liigan 12. ja Divarin 1.-3. pääsevät valitsemaan vastustajansa Divarin sijoille 4-7 sijoittuneista.

– Niin F-liigan kuin Divarin seurat ovat olleet alusta asti mukana uudistuksen suunnittelussa. Keskeisissä rooleissa ovat olleet F-liigan johtoryhmä ja Divarin kehitysryhmä, mutta suunnitelmista on keskusteltu kaikkien pääsarjajoukkueiden kanssa, Salibandyliiton pääsarjapäällikkö Jani Holopainen avaa.

Kolminkertainen sarja nostaa 12 joukkueen F-liigassa pelimäärän kaudesta 2022-23 alkaen yhteensä 33 otteluun. Myös Divarin osalta muutokset ovat näkyviä: mestaruuden sijaan sarjassa pelataan keväisin F-liigakarsinnat, jossa kohtaavat F-liigan sijoille 11. ja 12. sijoittuneet joukkueet sekä Divarin kärkikuusikko.

– On hienoa, kuinka seurat ovat yhdessä sitoutuneet F-liigan ja Divarin kehittämiseen. Kilpailu tulevaisuuden liigapaikoista vain kovenee, F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen kommentoi.

Seurojen suunnalla uudistus on otettu pääsääntöisesti ilolla vastaan.

– Tähän kohtaan on tärkeää, että Suomessakin saadaan ottelumäärää hiukan ylöspäin ja samalla koko liigaan lisää kilpailua, kun joukkuemäärää kiristetään. Uskoakseni se nostaa lajia yhä eteenpäin huippu-urheilun vaatimuksia alleviivaten ja seurojen jatkuvaa kehittymistä korostaen, SPV:n Tommy Koponen alleviivaa.

– Tämä on lajin kannalta oikea suunta. Nousu vaikeutuu ja F-liigassa pysyminen tule entistä vaikeammaksi. Näen tässä silti paljon hyvää. Uusi karsintasysteemi on urheilullisesti mainio uudistus. Paras viidestä -sarjat tarkoittavat, ettei liigaan nousta vahingossa. Tärkeää on uudistuksen myötä saada myös Divaria kehitettyä tulevaisuudessa paremmaksi sarjaksi, jotta seurat ovat elinvoimaisia ja pystyvät tosissaan kilpailemaan paikoista myös F-liigaan, Divarin kehitystyöryhmään kuuluva FBC Turun Antti Vääri kommentoi.

Kuva: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli