Esittelyssä Suomen tuomaripari: Mona Vänskä ja Henrik Snellman - Miten kaikki alkoi ja miten menee nyt?

U19 MM-kisat pelataan tällä viikolla 8.-12. toukokuuta Lahdessa. MM-ottelut ovat kevään huipennus joukkueille, pelaajille, katsojille kuin myös kisojen tuomareille. U19 MM-kisoissa on Suomesta kaksi tuomariparia Mona Vänskä ja Henrik Snellman sekä Jyrki Sirkka ja Tom Kirjonen. Tässä artikkelissa tutustutaan Mona Vänskään ja Henrik Snellmaniin.

Mona Vänskä, 29, on erotuomaroinut 13 vuotta ja nyt edessä on ensimmäiset MM-kilpailut. Henrik Snellman, 49, on erotuomaroinut 28 vuoden ajan. Aikuisten MM-kisoja on takana kolmet ja nuorten yhdet. Kisoissa tehdään myös historiaa, sillä Mona ja Henrik tulevat olemaan kautta-aikain ensimmäinen sekatuomaripari MM-kil

pailuissa. Kysyimme siitä, miten tuomarointi on alkanut, mikä lajissa on hienoista ja mitkä ovat tunnelmat huomenna alkaviin MM-kilpailuihin.

Miten olet aloittanut tuomaroinnin?

Mona: Aloitin tuomaroinnin muistaakseni vuonna 2011. Pelasin itse salibandya noin 10 vuotta ja tuomariksi päädyin paikallisten erotuomareiden houkuttelemana – ja se vei mukanaan. Vuonna 2015 sain kutsun pääsarjojen koeotteliaksi ja jo samana vuonna pääsin viheltämään ensimmäisen liigaotteluni 21 vuotiaana.

Henrik: Ensimmäisen tuomarikurssin kävin syksyllä vuonna 1996. Kaikki lähti liikkeelle, kun perustimme kavereiden kanssa Siilinjärvelle salibandyseuran nimeltä Rökäletappio ja halusin tutustua tarkemmin sääntöihin. Kauden 2007-2008 aikana aloin panostaa tuomarointiin enemmän, jonka jälkeen nousin myös pääsarjojen tuomarointiryhmiin.

Mikä on lajissa parasta?

Mona: Salibandyssa parasta on ehdottomasti ne tunteet, joita se herättää. Peli on vauhdikasta ja erotuomarina pääsee haastamaan itseään pelin johtamisessa sekä palvelemisessa. Otteluissa on joskus todella kiperiä tilanteita, mutta niissä saa onnistumisen kokemuksia, kun onnistuu johtamaan niin, että kaikki ottelun osapuolet ymmärtävät tulkinnan ja ratkaisun tilanteeseen. Se on hieno fiilis. 

Henrik: Salibandy on vetänyt puoleensa ensin pelaajana ja sitten tuomarina. Parasta on kokea samankaltaisia asioita kentällä nyt tuomarina kuin myös pelaajana koin. Onnistua johtamaan ja varsinkin palvelemaan peliä sekä pelaajia vaikeissakin paikoissa, sekä saada kaikki ymmärtämään, että olemme osa salibandy-yhteisöä ja peliä. Pelissä voidaan olla eri mieltä, mutta pelin jälkeen paiskataan kättä toisiamme kunnioittavasti.

Miten menee ja odotatteko jo innolla U19 MM-kisoja Lahdessa?

Mona: Lahden U19 MM-kisat on merkattu boldatulla tekstillä kalenteriin. Tulemme tapahtumaan Henkan kanssa hyvällä energialla ja odotan myös innolla kaikkien upeiden joukkueiden, taustahenkilöiden ja erotuomarikolleigoiden tapaamista. On myös hienoa päästä tapaamaan laji-ihmisiä ympäri maailmaa näin upean tapahtuman puitteissa. 

Henrik: Odotan kisoja erittäin innoissaan. On erittäin kiva päästä jälleen tapaamaan, kannustamaan ja kisaamaan monen tutun tuomarikollegan kanssa kisoissa. On myös hienoa olla Monan kanssa edelläkävijöinä lajissamme, sillä olemme ensimmäinen sekapari IFF:n MM-kilpailuissa. 

Jaa artikkeli