Erotuomaripalkkioista sovittu kausiksi 2018-2021 - ensi kaudelle ei korotusta luvassa

Salibandyliitto ja salibandyerotuomarikerhojen edustajat ovat sopineet erotuomaripalkkioista kausille 2018-2021.

Kaudella 2018-19 erotuomaripalkkiot pysyvät samoina kuin kuluvalla kaudella. Ensimmäinen euron suuruinen korotus tulee voimaan sopimusjakson toisena kautena eli 2019-20 ja toinen euron lisäys on luvassa sitä seuraavalle kaudelle eli 2020-2021.

Nykyinen sopimus, joka on tehty kausille 2015-2018 päättyy kuluvan kauden jälkeen. Uusi kolmen kauden pituinen sopimus kattaa erotuomaripalkkiot junioreista senioreihin kaikissa Salibandyliiton alaisissa sarjoissa pääsarjoja (miesten ja naisten Salibandyliiga ja miesten Divari) lukuun ottamatta.

Samassa yhteydessä palkkiorakennejärjestelmää yhtenäistetään.

– Jatkossa erotuomaripalkkiot määräytyvät ottelun peliajan mukaan, kun aiemmin palkkiot ovat määräytyneet lohkokohtaisesti. Tämä helpottaa keskitetyn erotuomaripalkkiojärjestelmän ylläpitoa Salibandyliiton sarjavastaavilla erityisesti juniorisarjojen osalta, kertoo Salibandyliiton kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen.

– Samalla pitää kiittää erotuomarikerhojen edustajia, joiden kanssa käydyt neuvottelut johtivat varsin nopeasti uuden sopimuksen aikaan saamiseksi. Ymmärrystä löytyi molemmin puolin ja keskustelut etenivät rakentavassa ja hyvässä hengessä.

Sama ilmapiiri välittyy myös kuunnellessa palkkioneuvottelujen konkaria ja Suomen vanhimman erotuomarikerhon, Tampereen salibandyerotuomarikerhon hallituksen jäsentä Henrik Jokea.

– Tämä oli nyt kolmas kerta kymmenen vuoden aikana, kun olin mukana neuvottelemassa erotuomaripalkkioista Salibandyliiton kanssa. Aiempiin nähden neuvottelut etenivät nyt sutjakasti ja nopeasti. Pidimme kaksi kokousta ja siihen jokusia sähköposteja päälle, kun aiemmin neuvottelut ovat venyneet yli puolen vuoden mittaisiksi, Joki kertoo.

Hänen mukaan aikaan saatiin kohtalainen sopimus.

– Hyvää oli myös keskustelun ilmapiiri ja sävy. On parempi toimia avoimessa yhteistyössä kuin nokkapokkasilla, koska se ei kehitä ketään. Pöydässä ei ollut sanelun tuntua, vaan asioita käytiin laajalti läpi kaikkien kannalta, koska on tärkeää ymmärtää kokonaisuus ja mitkä asiat vaikuttavat mihinkin.

Yksi jatkuva huolenaihe erotuomareiden keskuudessa on heidän toimintansa arvostus tai pikemmin sen vähäisyys. Palkkiokeskusteluissa käytiin läpi myös tätä aihepiiriä.

– Tavoitteenamme on, että erotuomareiden arvostus nousisi, mutta yksin emme tähän pysty. Haluamme, että myös liiton puolella ymmärretään tämä asia ja satsataan myös erotuomareihin. Olemmehan yksi osa tätä lajia. Tämän asian tiedottaminenkin sovittiin yhteispalaverissa tapahtuvan keskitetysti Salibandyliiton kautta, Joki muistuttaa.

Myös erotuomareiden päivärahaan oikeuttavat kilometrirajat, jotka pohjautuvat valtion matkustussääntöön, muuttuvat. Kokopäivärahaan oikeuttava kilometriraja on jatkossa 40 km (nyt 60 km), kun kokonaismatka-aika on kestoltaan vähintään 10 tuntia. Osapäivärahan kilometriraja on 20 km (nyt 30 km) kun kokonaismatka-aika on vähintään kuusi tuntia.

Teksti: Markku Huoponen
Kuva Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli