Erotuomarien koskemattomuutta turvataan alkavalla kaudella – uusi tulkinta PR3

Muutos pelisääntötulkinnoissa koskee kaikkia Salibandyliiton virallisia sarjoja pienimmistä junioreista pääsarjoihin asti. 

Kauden 2020-2021 aikana heräsi lajiyhteisössä keskustelua erotuomarin fyysisen koskemattomuuden rajoista. Salibandyliiton kilpailutoiminnan operatiivisen johdon ja erotuomarivaliokunnan yhteistyöllä asiasta muodostettiin tarkempi ja erotuomareita tiukasti velvoittava tulkinta pelikausittain julkaistavaan dokumenttiin ”Pelisääntöjen kansalliset tulkinnat ja toimintaohjeet” 

Erotuomarivaliokunnan vahvistama uusi tulkinta pelisääntöön 617/3 

”Sääntö 617: Pelirangaistus 3:n aiheuttavia rikkeitä
3) Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö syyllistyy törkeään huonoon käytökseen.

Tulkinta: Mikäli pelaaja tai toimihenkilö millä tahansa tavalla ottaa tarkoituksellisesti fyysisen kontaktin erotuomariin, mitenkään kyseenalaistaakseen erotuomarin toimintaa, auktoriteettia tai persoonaa, on tuomittava pykälän mukainen rangaistus. 


– F-liigan miesten sarjan ottelussa viime joulukuussa tapahtuneen sanktioimattoman erotuomarin käteen tarttumisen myötä heräsi huoli siitä, miten tällaisiin tilanteisiin jatkossa erotuomarit ja otteluvalvojat koulutetaan, kun erotuomarin koskemattomuus kuitenkin on kilpailusääntöjen erityissuojeluksessa mutta kurinpidollinenkin ratkaisu oli lopulta vapauttava, Salibandyliiton erotuomaripäällikkö Janne Koskinen taustoittaa ja jatkaa:

– Asian sanktioimista ei voitu jättää pelkästään erotuomarin itsensä harkintaan, sillä isossa kuvassa tämä aiheuttaa epätietoisuutta ja painetta kokemattomampien erotuomarien toiminnalle vastaavissa tilanteissa, jos malli otetaan suoraan pääsarjoista. Helposti näissä tilanteissa syntyy myös ”hyvä tuomari” vs ”paha tuomari” -asetelma, mikäli harkinnanvaraa jätetään. Lajikulttuuri ei voi kehittyä siihen suuntaan, että jos pelaaja kokee jossain tilanteessa mielestään vääryyttä vastustajan taholta, hän kyseenalaistaa erotuomarin ratkaisun pelikentällä ja nostaa erotuomarin käden jäähyn merkiksi.

Pelisääntötulkintojen täydennyksen myötä erotuomari on jatkossa velvollinen kentällä tulkinnan mukaisesti sanktioimaan pelaajaa pelirangaistus 3:lla. Otteluvalvojat koulutetaan ottamaan asia tiukasti esille, mikäli erotuomari ei näin tee.

– Pääsarjoissa kentällä sanktioimattomat tilanteet ohjataan otteluvalvojan toimesta luonnollisesti videotutkintaan. Tämä asiakokonaisuus on viestitty kurinpitoasioista vastaaville tahoille ja koulutetaan kaikissa erotuomarikoulutuksissa, sekä viestitään pääsarjajoukkueille myös ennen kauden alkua pidettävissä ”yhteinen pelikäsitys” -tapaamisissa, Koskinen kertoo.  

Alla kaksi esimerkkivideota tilanteista, joissa erotuomarin koulutusohjeiden mukaisesti on tuomittava pelaajalle Pelirangaistus 3.

Esimerkkitilanne 1
Esimerkkitilanne 2

Artikkelikuva: Esa Jokinen

Jaa artikkeli